Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULA NORINSKA

'Prijavit ćemo se za Guinnessovu knjigu rekorda. Nitko nema toliko ministara po stanovniku'

28.01.2016., Kula Norinska, Podrujnica - Mjesto podrijekla ministra poljoprivrede Davora Romica. Igor Marevic.   Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/6
05.02.2016.
u 18:42

Mještani kažu da dvojica ministara često navraćaju u rodno selo. Ovo bi se ljeto na Maratonu lađa moglo okupiti pola hrvatske Vlade

Kada odem u Zagreb ili u Split, ne govorim više da sam iz Metkovića, već iz Kule Norinske, odnosno iz Podrujnice. Otkako imamo novu vladu, svi su za nas čuli! – ponosi se Igor Marević. Kako i ne bi! Živi u općini koja je vjerojatno svjetski rekorder po broju ministara po stanovniku. Na popisu su samo 1773 stanovnika, a mogu se pohvaliti čak dvojicom aktualnih ministara. Naime, Ante Šprlje, ministar pravosuđa, i Davor Romić, ministar poljoprivrede, njihovi su susjedi. Ako gledamo mikrolokacijski, podučavaju nas, Šprlje je iz Matijevića, a Romić iz Podrujnice, prosjek je još “jači” jer na tom prostoru živi nešto manje od 500 ljudi. Kuće dvojice ministara dijeli tek par kilometra ceste, koju planiraju preimenovati u Ministarsku ulicu.

– Drago mi je što su ministri, ne samo zato što su naši već zato što su sposobni. Za Davora svi znaju, on je karijeru napravio, a Ante je iznenađenje, ali uvjeren sam da će i on uspjeti. Ove godine na Maratonu lađa, kada svi dođu kući, bit će pola Vlade – oduševljen je Igor Marević.

– Imamo dvojicu ministara, a bit će ih još! Oslobodilo se mjesto ministra branitelja, opet imamo šansu. Što ne bi netko do naših? Evo, na primjer, ja! I ja sam branitelj! Probleme znam, a znam i što bi trebalo raditi – kaže nam kroz smijeh Drago Prusac.

Umalo dobili i MUP

Dobro poznaje Davora Romića, koji je nakon školovanja ostao u Zagrebu i hvali ga kako je čak i dok je bio dekan Poljoprivrednog fakulteta, često dolazio. Svoje mjesto nikada nije zaboravio.

– Dobar je čovjek, ne stidi se svog sela. Tu mu je majka, obnovio joj je kuću i često je posjećuje, osobito na proljeće, kad počnu šparoge – pripovijeda Prusac koji od svoga susjeda mnogo očekuje. Kaže, stručnjak je u svom poslu. Doktorirao je na odslanjivanju Neretve i sada ima priliku to primijeniti i u praksi pa će opet neretvanska dolina postati “Mala Kalifornija”.

Božo Petrov treba napraviti samo ono što je obećao i sve će biti u redu. Izabrao je dobre ljude. Šprlju ne poznajem dobro, ali ni o njemu ništa loše nisam čuo. Tu je iz Momića, sela između Podrujnice i Matijevića, Filip Dragović, a on je bio kandidat za ministra unutarnjih poslova pa smo mogli imati trojicu. Ali, dobro smo prošli i ovako. Premijer je izabrao Vlahu Orepića, a i on je naš, iz Ploča – ispraća nas Prusac.

– O Davoru Romiću sve najbolje mogu reći. Odgojeni smo skupa, zajedno smo išli u školu. Poznajem dobro i Antu Šprlju. Obojica vole svoj kraj, pomoći će koliko mogu i nama i svima ostalima – hvali ih Vinko Kaleb i odlazi vozeći bicikl po budućoj Ministarskoj ulici.

Ivu Marevića zatječemo u rezidbi šipaka, ali rado uzima predah kako bi nam pohvalio svoje poznate susjede.

– Trebalo je to i prije, osobito mislim na Davora Romića. Stručnjak prve klase. Mogli su ga već ranije staviti za ministra. Svi mi ovisimo o poljoprivredi, a niti navodnjavamo dolinu Neretve niti je odslanjujemo. On je bio u Izraelu, baš zbog navodnjavanja, a kada bi se to počelo primjenjivati i kod nas, procvjetali bismo. Ne mislim samo na Neretvu nego i na našu Slavoniju. Davor Romić je pravi čovjek na pravom mjestu – smatra Ivo Marević, koji visoko mišljenje ima i o Anti Šprlji.

– Kako ne bih znao Antu, dobro poznajem cijelu obitelj. Mlad je, neki će mu prigovarati što nema puno iskustva, ali ja vam kažem da je i on dobar za to mjesto. I dok je bio sudac u Metkoviću, znalo se da kod njega nema ni po majci ni po stricu. Samo po zakonu! Takvi nam trebaju – govori Ivo Marević, prvi susjed Davora Romića.

I kada se činilo da će svi jednodušno hvaliti nove ministre, upoznajemo Zdravka Ćelića koji je, otkriva nam, u sukobu s Antom Šprljom, i to zbog zemljišta. Kupili su parcele koje graniče jedna s drugom i trenutačno se spore zbog ometanja posjeda. Tužili su jedan drugog.

– Neću govoriti o njegovoj kvaliteti i sposobnosti. To je što je i pokazat će se. Ja mu želim sve najbolje. Ne bih htio da ispadne kako imam nešto protiv njega jer nemam. Čak smo bili obiteljski prijatelji. Njegov did je s mojim ćaćom bio dobar, a i ja sam bio u dobrim odnosima s njegovim ćaćom Matom, sve dok prije tri godine nismo kupili tu zemlju. Meni su 72 godine i zbunjen sam zbog ove situacije. On je sad ministar i sudi se sa mnom, umjesto da smo problem ljudski riješili – požalio nam se Ćelić.

U općini vlada HDZ

Marija i Ivo Nikolić prvi su susjedi Ante Šprlje. O sporu o kojem nam je pričao Ćelić nemaju namjeru razgovarati, niti se žele miješati, ali nekoliko lijepih riječi o svom mladom susjedu rado su ispričali.

– Imam 83 godine i znam ga otkako se rodio. Drži do roditelja i on i brat, i lijepo se slažu. Did ga je naučio da kopa i radi na zemlji. Radio je kao sudac, a obrađivao je i polje, ima naranče – otkriva nam Ivo. Načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević HDZ-ovac je i vrlo je zadovoljan svojim sumještanima u Vladi, iako je riječ o Mostovim kadrovima.

– Sve pozitivno mogu reći za ljude koje poznajem. Treba im dati malo vremena da se uhodaju, dokažu i pokažu. Vjerujem u njih. Ante Šprlje je stručan, mlad i ambiciozan. Sudjelovao je i u akciji protiv Gornjih horizonata, odnosno gradnje hidrocentrala u BiH koje bi skrenule tok Neretve. Davor Romić radi na pilot-projektu kako bismo spriječili zaslanjivanje Neretve. Davor Romić je često tu, uključen je u sve projekte koji se tiču poljoprivrede – kaže Krstičević koji ozbiljno razmišlja svoju općinu kandidirati za Guinnessovu knjigu rekorda. Vjeruje da nigdje na svijetu nema toliko ministara na tako malo stanovnika. Bit će to odličan marketinški potez.

>> 5 najzgodnijih ministara u novoj vladi

>> Objavljujemo imovinske kartice ministara: Podolnjak i supruga uštedjeli oko 500 tisuća eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije