Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.05.2016. u 15:22

Što bi Hrvatski sabor izgubio, a Ustavni sud dobio s Ingrid Antičević Marinović? Zar su ona, Josip Leko, Davorin Mlakar, Dražen Bošnjaković... imena koja jamče neovisnost i iznadprosječnu stručnost Ustavnog suda!?

Kakav bi to bio gubitak za fotoreportere i lifestyle magazine kad bi kraljica stila naše političke scene odjenula “crnu togu”. A što bi Hrvatski sabor izgubio, a Ustavni sud dobio s Ingrid Antičević Marinović?

Ništa, lakonski bi rekli zlobnici i mnogi nesimpatizeri “crvene” dame. No objektivno, HDZ i vladajući izgubili bi opaku kritičarku, a SDP i ostala oporba razlog da “ocrnjuju” Ustavni sud. Naravno, s obzirom na medijske najave političkih kandidatura za Ustavni sud, to smo pitanje i radi rodne korektnosti mogli postaviti i za Josipa Leku, Davorina Mlakara, Dražena Bošnjakovića... Tim više što bi odgovori bili manje-više slični.

Ali u odnosu na SDP-ovu vječnu političku zvijezdu, taj je kontrast njezina dosadašnjeg javnog angažmana i eventualno budućeg ustavnosudskog najočitiji. Riječ je o političarki s kojom se, uza sve njezine doslovno opjevane mane, muški kolege ne mogu mjeriti. Za razliku od njih, Antičević Marinović je bez dlake na jeziku, ratoborna, odvažna, zna zadavati udarce, ali i primati ih. Njezin polemički stil protivnicima je iritantan, a pristašama privlačan. S lakoćom barata sa svim demagoškim i populističkim finesama, što je u nas još vrlina. Konstantno je i s istim žarom angažirana i za medijsku promociju vješto i s mjerom dozira svoju vizualnu atraktivnost i talent da privlači pažnju decentnim odijevanjem. Antičević Marinović kao stvorena je za hrvatsku politiku.

A za Ustavni sud? U usporedbi s njom i Peđa Grbin vrhunski je pravni ekspert. Kao ministrica pravosuđa ostala je upamćena po rezanju vrpce za dizalo na sudu u Varaždinu kad je rekla da će to ubrzati rad državne uprave. Ako se od Ustavnog suda želi stvoriti političko tijelo za kvazisudske debate i/ili ako ga se shvaća kao instituciju za smještaj stranačkih kadrova sa završenim pravnim fakultetom na zalazu političke karijere, onda su spomenuti navodni kandidati SDP-a i HDZ-a idealni za takav budući imidž Ustavnog suda. Ali, ako se želi da po sastavu to bude “pipl mast trast” Ustavni sud, zar su Antičević Marinović, Leko, Mlakar ili Bošnjaković imena koja jamče drugačiju percepciju, neovisnost i iznadprosječnu stručnost Ustavnog suda!?

U odnosu na kojeg od ustavnih sudaca iz posljednjeg saziva, među kojima su jedna magistrica i devet doktora pravnih znanosti i akademika, možemo reći da ih netko od njih nadmašuje svojim pravnim znanjem i neovisnošću? Uostalom, kako bi uopće Antičević Marinović i ostali svladali političara u sebi? Primjerice, Antičević Marinović sa svojim stranačkim kolegom Zdravkom Ronkom u Požegi je 2011. predstavila prijedlog tada oporbenog Kluba zastupnika SDP-a o ocjeni ustavnosti Zakona o područjima i sjedištima sudova podnesen zbog ukidanja šest županijskih te više općinskih sudova. Antičević Marinović tvrdila je da je to organski zakon koji nije donesen adekvatnom većinom, da Europska unija nije tražila ukidanje sudova i da time nećemo dobiti brže nego skuplje pravosuđe te da nema nijednog razloga za ukidanje Županijskog suda u Požegi.

Svi ti argumenti ubrzo su se pokazali kao teška demagogija jer ni novi ministar pravosuđa, danas SDP-ovac Orsat Miljenić, nije promijenio opravdanu odluku svoga prethodnika, već je, štoviše, na ukidanju ukupno 81 općinskog i prekršajnog suda izgradio karijeru pravosudnog reformatora, unatoč pravno-politički “autoritativnim” tumačenjima svoje kolegice. Ali, kako bi Antičević Marinović sada taj i mnoge druge slučajeve o kojima je razmišljala isključivo prema potrebama politike koju je zastupala rješavala na Ustavnom sudu? I dalje kao političarka!? S druge strane, čak i kad bi pokazala dobru volju, kako bi se uopće riješila političarke u sebi!? A ustavni suci trebali bi “bježati od politike kao vrag od tamjana”, govorila je i sama Antičević Marinović u povodu posljednjeg natječaja za Ustavni sud koji je proveden kad je sa svojima bila na vlasti. Tada je, lani u ožujku u Novom danu na N1, tumačila kako se najkvalitetniji kandidati do tada nisu javljali “jer su znali da je sve bilo unaprijed dogovoreno” te je samoljubivo dodala: “Više nema pokušaja politizacije sudova. To su za nas prošla vremena”. Za koji dan, koliko još traje natječaj za Ustavni sud, već po tomu hoće li se i ona te njezini kolege kandidirati znat ćemo je li to bio samo još jedan demagoški biser SDP-ove političke zvijezde. Što bi značilo da je princip “naši” i “vaši” jedini mogući konsenzus hrvatskih domoljuba na vlasti i u oporbi!?

>>HDZ pretjerao glasujući za Karamarka kao i SDP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije