Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.04.2016. u 10:30

Politički tradicionalizam odlazi u povijest – cijeli zapadni demokratski svijet (uključujući i Ameriku) sit je stranačkog dualizma

Zašto su se svi našli u čudu jer je kandidat austrijske krajnje desnice Norbert Hofer ušao u drugi krug predsjedničkih izbora? Pa zar odmak od kandidata i stranaka tradicionalne ljevice i desnice u Europi nije proces koji traje već neko vrijeme? I ne samo tu, već u cijelom zapadnom svijetu.

Upravo su američki predizbori pokazali koliko je čvrsti stranački establišment i kod republikanaca i kod demokrata poljuljan. Socijalist Bernie Sanders gotovo je ugrozio kandidaturu Hillary Clinton u koju su demokrati utukli godine priprema i milijune dolara. Donald Trump je pak na rubu trijumfa iako mu njegova Republikanska stranka stalno postavlja zamke. Malo nedostaje da se dva netipična kandidata nađu u finalu bitke za Bijelu kuću.

Ovo pokazuje da su Amerikanci siti političkog ekskluziviteta dviju stranaka i vjerojatno će izbori već za četiri, najkasnije osam godina, pokazati jednu novu dimenziju politike u toj zemlji. U Europi gotovo da nema zemlje u kojoj treća opcija nije pomrsila planove crvenima i crnima. Od Velike Britanije, gdje je slomljen laburističko-konzervativni dualizam pojavom Škotske nacionalne stranke, preko Grčke u kojoj je Syriza ugrabila svu vlast, do Španjolske u kojoj se zbog uspjeha trećih opcija vlast ne može složiti. Izgleda da politički tradicionalizam odlazi u povijest i da svjedočimo potpunoj reorganizaciji demokracije.

>> Kraj Druge republike? Vladajući u Beču pali na testu s imigrantima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije