Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.10.2016. u 15:54

Drama s Marićem nastala je jer Plenković nije uspio provesti zamjenu s Butkovićem

Andrej Plenković u slučaju Nine Obuljen pokazao je premijerski gard. Možda i radi podilaženja lijevoj javnosti, ali pokazao ga je. Međutim, u sjeni te njegove odluke, koja bi trebala biti prva manifestacija njegove premijerske autonomije, ostala je ona da nije uspio prisiliti Olega Butkovića da preuzme resor turizma, a Gorana Marića zbrinuti u Ministarstvu prometa.

I dok javnost slavi Plenkovića zbog Nine Obuljen, ispod radara ostaje činjenica da se sve zakompliciralo kada je Butković odbio turizam, iz kojeg je Plenković eliminirao Antona Klimana. I tu je nastao potpuni kaos u kojem je Marić postao ministar bez portfelja, a možda će se zbog njega formirati i novo ministarstvo.

Što je rijetko viđen politički potez. Naravno, toj je komplikaciji prethodio ulazak Martine Dalić u Vladu, čime je Goran Marić izgubio poziciju ministra gospodarstva, ali kulminacija je nastala kada je Mariću otpala i opcija prometnog resora.

Zašto je Butković imao hrabrosti odbiti premijera, a ne pripada njegovu najbližem krugu i ima stigmu čovjeka koji je bio dio Karamarkove ekipe? U HDZ-u će se čuti da mu je u tome navodno pomoglo prijateljstvo s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

To može i ne mora biti točna glasina, ali ostaje činjenica da je Butković učinio nešto što si, primjerice, nije mogao priuštiti Tomislav Tolušić. Koji je resor fondova EU zamijenio problematičnom poljoprivredom. I zapravo nije ni bitno što je presudilo u Butkovićevu korist, ali bitno je da se Plenković našao u situaciji koja je bacila sjenu na sve one njegove dobre poteze.

Zaista je neviđeno da mandatar u “pet do 12” stane pred novinare i da govori o kvalitetnom timu, a da pri tome nije izgovorio nijedno ministarsko ime. Da novinari do predstavljanja Vlade u Saboru nisu imali službenu informaciju o sastavu nove Vlade. A sve zato što se do kasno u noć tog utorka nije znalo rješenje za Marića.

A sve zato što Plenković nije uspio provesti zamjenu koju je zamislio, a mogao je postaviti Ninu Obuljen unatoč puno većoj drami.     

>> Drama s Goranom Marićem trajala je od utorka poslijepodne: Zašto je toliko bitan Plenkoviću?

Komentara 5

MD
majčina dušica
18:52 21.10.2016.

Javnost slavi p. zbog Obuljen? Cestitke na 'objektivnosti'.

PI
pipnicar
14:26 23.10.2016.

"I dok javnost slavi Plenkovica zbog Nine Obuljen"...... Koji perverzni spin, he he

ZA
Zaventem
21:08 21.10.2016.

Sreća da Zdravko Mamić ne želi biti ministar jer bi on zvao KGK

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije