Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.05.2016. u 14:36

Pobačaj se ne može zabraniti, ali treba učiniti sve da žene ne dođu pred tu dvojbu.

Naravno da svaka razborita osoba bira život nad smrću, kako je premijerova supruga Sanja Orešković objasnila motivaciju za sudjelovanje u Hodu za život. Ali problem je što razborite osobe različito odgovaraju na pitanje što je ljudski život i kad počinje.

Kad bismo imali jednoznačan odgovor, onda bismo znali i koga naš Ustav štiti kad kaže da “svako ljudsko biće ima pravo na život” i što to znači da u nas nema smrtne kazne. Odnosi li se to i na ljudski zametak. Za osobe koje su potpuno ovisne o medicinskim uređajima, ili su u komi, nikome ne pada na pamet reći da nisu ljudska bića. Što to ljudskom zametku nedostaje? S razvojem biomedicinskih znanosti i tehnologije sve smo bliže zaključku da život počinje od začeća.

Europski sud za ljudska prava i nedavno u slučaju Talijanke Adeline Parrillo odbio je baviti se kontroverznim pitanjem je li ljudski embrij život, ali su zaključili da se ne može svesti na stvar koja može biti u nečijem vlasništvu i kojom se može raspolagati pa je donirati u medicinske svrhe. I naš Ustavni sud već više od 20 godina izbjegava odgovoriti na neka od najkontroverznijih pitanja vezanih za pobačaj koji je reguliran zakonom iz 1978. godine. Taj zakon, koji su vrijeme i razvitak biomedicinskih znanosti, etike i prava davno pregazili, nijedna vlast nije ni pokušala osuvremeniti i poboljšati, kako god shvaćali što bi to značilo. Zašto? Zbog podjela kojima smo i jučer svjedočili, zbog strahova s kojima su se nosili svi sazivi Ustavnog suda, ali i svaka vlast.

Stoga je paradoksalno da je nad tim što se ustavni suci nisu imali odlučnosti uhvatiti se u koštac s teškim pitanjima ponajviše proteklog tjedna moralizirao Peđa Grbin koji kao jedan od moćnijih u bivšem sazivu Sabora ima na to najmanje prava.

Život žene, kao i bilo kojeg drugog ljudskog bića, uvijek će biti iznad svega i pobačaj se ne može zabraniti, ali pravo na izbor očito ne može biti apsolutno i stoga je nužno da društvo učini sve da žene ne dođu pred takvu dvojbu.

Komentara 3

TR
tretez
21:25 22.05.2016.

Znanosti je jasno kad počinje ljudski život: od začeća! Sve ostalo su manipulacije istinom koje nikomu ne čine dobro. Najmanje ženama.

BA
bakulušić
19:12 22.05.2016.

U Hrvatskoj je sve relativizirano i sve ispolitizirano. I rođenje i smrt. I egzaktni zakoni matematike. O medicini i etici ne treba ni govoriti. Rezultati referenduma o braku su pokazali da su pojedine ruralne sredine u Hrvatskoj glasovale, kao što reče gospodin Raspudić, kao da se nalaze usred Amsterdama. Udžbenik psihijatrije i medicinske psihologije o homoseksualnosti govori kao o devijantnosti i nastranosti. Hipokratova zakletva govori o čuvanju i poštivanju života od začeća do smrti. Sve to domaćim "antifašistima" i svjetskim "globalistima" ništa ne znači. Oni pišu nova pravila, nove udžbenike i nove zakletve. Novi svijet i novi poredak počinje od njih i njihovih interesa. Normalno je da u takvim uvjetima nema dijaloga. Sve je unaprijed osuđeno na propast a ako netko nije suglasan, organiziraju se "sačekuše" kao jučer u Zagrebu. Dakle, život započinje i završava onda kada "antifašisti" i "globalisti" to odrede. Sve drugo je mržnja i fašizam.

LU
lunar777
14:56 22.05.2016.

Ako srce počinje kucati u trećem tjednu, da li to znači da je to ljudski život ili moramo još čekati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije