Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.10.2016. u 18:38

Teško se oteti dojmu kako ponekad svjedočimo cirkusu u svakodnevnom praćenju saborskih sjednica

Sabor zasjeda već tjedan dana i jasno je tko su nove “zvijezde” koje su unijele određenu živost u rasprave i koje su počele otvarati teme o kojima se na ulicama često govori.

Glavnu ulogu “saborskog klauna”, kako su ga po hodnicima počele nazivati kolege i politički protivnici, preuzeo je zastupnik Živog zida Ivan Pernar, čija cjelodnevna i uporna javljanja katkad graniče sa zabavnim programom.

Toga je sam Pernar i te kako svjestan. Puni su ga mediji a i on sam nakon svakog javljanja u sabornici brzo uzima mobitel u ruke i prati odjeke svojih istupa u virtualnom prostoru i na društvenim mrežama.

Nekada su ti istupi glupost ili čista provokacija, nekada obična zabava koja i njega samog od srca nasmije, no nekada “ubode” u pravu temu i bez zadrški progovara o ulozi banaka ili nekih istaknutih političkih ili poduzetničkih imena u današnjoj slici Hrvatske iz koje se svakodnevno iseljavaju cijele mlade obitelji bez ikakve želje da se ikada više vrate u Lijepu Našu.

U stopu ga u žestini istupa, ali i učestalosti u javljanjima, prate i zastupnici Mosta. Prednjače tu narodni tribun Miro Bulj, koji je i u prošlom (i svom prvom) sazivu Sabora bio najaktivniji saborski zastupnik, te novi zastupnik Nikola Grmoja, za kojeg se ni u jednom trenutku po načinu na koji raspravlja ne bi reklo da je tek neki dan prvi put zasjeo u saborske klupe.

I dok neki kažu da se takvim raspravama i prepucavanjima urušava dignitet Sabora, činjenica je da sve više građana po društvenim mrežama piše kako prvi put u životu prate prijenose saborskih sjednica i aktivnije razmišljaju o politici.

Teško se oteti dojmu kako ponekad svjedočimo cirkusu u svakodnevnom praćenju saborskih sjednica, no s druge strane teško je ne priznati kako je ovakav pristup radu novih parlamentarnih stranaka – Mosta i Živog zida – potaknuo i one stare stranke poput SDP-a i HDZ-a na aktivnije rasprave.

Jednako tako, čini se da su rasprave puno konkretnije, udaraju direktno “u glavu” problema, dok smo dosad nerijetko svjedočili cjelodnevnim birokratskim raspravama koje su izgledale miljama daleko od problema svakodnevnog života.

Međutim, u svemu tome ne smije se zaboraviti da se od zastupnika treba očekivati puno više od javljanja na apsolutno sve teme o kojima se raspravlja. Oni bi trebali poštovati institucije, što Pernar uglavnom ne radi, dapače, s ponosom naglašava kako ne vjeruje ni u jednu instituciju države.

To nije dobra poruka građanima, jednako kao što nije dobro negirati važnost poštovanja zakona i Ustava. Nije normalno, a ni opravdano, da Pernar građane javno poziva da ne plaćaju karte u javnom prijevozu ili da ne plaćaju RTV pretplatu. Ako misli da nešto nije dobro što, činjenica je, misli i veliki broj građana, neka to mijenja predlažući bolje zakone. Zato su ga građani i izabrali.

>> Hasanbegovićeva nasljednica: I Milanović i Josipović htjeli su u svom timu Ninu Obuljen

Komentara 1

DU
Deleted user
08:50 23.10.2016.

Slažem se s komentarom, osobito ovim posljednjim! Narod je izabrao zastupnike da zastupaju njihove interese, da ustroje zakone po mjeri čovjeke, ovog ovdje, hrvatskog građanina! E sad, o stilu rasprava više manje, cirkus, pošalice, dosjetke, lrepucavanje je daleko manje bitno od kvalitetnih normi koje će poboljšati život svima, a ne samo njima! Neki misle da zakoni ne mogu sami po sebi učiniti ništa, ja mislim da su oni upravo kočnica razvoja! Na djelije je odvjetnički i bankarski lobiji koji su sve učinili da dobiju zakone po kojima im nitko ništa ne može! Zato imamo takovo neučinkovito sudovanje, skuplje odvjetnike i kredite nego bilo gdje u EU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije