Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.04.2016. u 23:05

Loš sporazum jedino je što je EU uspio sklepati u godinu dana migrantske krize. Porazno!

Posjet pape Franje grčkom otoku Lezbosu i izbjeglicama u tamošnjim kampovima vrlo je politički. Porukom da “izbjeglice nisu brojevi, nego osobe”, što je ista poruka koju je prije četiri godine odaslao i papa Benedikt XVI., papa Franjo pokazuje se kao opozicija i Europskoj komisiji, ali i nominalno katoličkim državama, poput Poljske, koje su zatvorile vrata izbjeglicama.

Sporazum EU i Turske, pod patronatom Europske komisije, kojim su stvoreni pravi sabirni centri u Grčkoj iz kojih bi se po principu “jedan za jedan” zamjenjivali migranti za izbjeglice iz Turske, odmah je naišao na oštre kritike, kako političke, tako i iz redova Katoličke crkve.

Humanitarne organizacije upozorile su na kršenje prava ljudi koji traže azil, a skepsu je pokazao i UN, ali i Europski parlament, upozoravajući da Turska nije sigurna zemlja u koju se migranti mogu vraćati, apostrofirajući kršenje manjinskih i ljudskih prava, kršenje medijskih sloboda, ali i politiku EK da se ljudima trguje u zamjenu za političke ustupke.

Slične kritike dolaze i iz Crkve. Papa odlaskom u Grčku vrlo jasno kaže da Europa postupa krivo, smatra otac Thomas Smolich, predsjednik Jezuitskog vijeća za izbjeglice.

– Papina je poruka da je krivo prema migrantima postupati kao prema stoci i robi koja se trampi preko granica – kaže Smolich. U kritikama vlasti pridružili su mu se i austrijski crkveni poglavari, zamjerajući tamošnjim vlastima zatvaranje granica.

No ostavimo li načas po strani očito zanemarivanje univerzalnih vrijednosti, poput humanosti, milosrđa i solidarnosti, koje nominalno dijele i Crkva i EU, tragično je da je takav nesavršen sporazum jedino što je EU uspio sklepati u više od godinu dana izbjegličke krize. 
Nitko nije rekao da je realnost, pa i onu političku, lako uskladiti s moralnim vrijednostima, no porazno je to da neke europske države, poput već spomenute Poljske, pa i Mađarske, Slovačke i Češke, to nisu ni pokušale.

>>Papa na Lezbosu: Ovo je drukčije putovanje od ostalih. Putovanje obilježeno tugom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije