Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.12.2021. u 12:31

Svim će članicama Europske unije biti dana mogućnost da vrate nulte stupe na određeni broj proizvoda

Hrvatska je zbog ulaska u EU morala uvesti 5 posto PDV-a na kruh, lijekove i mlijeko koji su kod nas dotad bili izuzeti od oporezivanja. Slično su prošle i ostale tranzicijske države koje su prije nas pristupile Europskoj uniji. Od iduće godine, međutim, svim će članicama EU biti dana mogućnost da vrate nulte stupe na određeni broj proizvoda. Jedna je to od najvećih novosti jučer prihvaćenih pravila o plaćanju PDV-a unutar EU prostora. Prijedlog još treba dobiti zeleno svjetlo parlamenta, nakon čega bi mogao stupiti na snagu u prvoj polovici iduće godine.

Europski sustav PDV-a reformira se prvi put nakon 30 godina, a njime se članicama daje veća fleksibilnost u određivanju stopa poreza na dodanu vrijednost te stvara bolje porezno okruženje za poticanje rasta malih i srednjih poduzeća. Preciznije bi bilo reći da se status novih članica EU izjednačava sa statusom starih.

EU se desetljećima protivila širenju poreznih izuzeća i korištenju različitih stopa PDV-a za postizanje nekih političkih ciljeva, ali ta se čvrstoća uglavnom odnosila na nove članice EU jer su stare zadržale izuzeća. Tako danas većina zapadnih članica primjenjuje nultu stopu PDV-a na novine, knjige, lijekove na recept, dio prehrambenih namirnica, posebno dječje, socijalno stanovanje, neke higijenske potrepštine, gradnju novih stanova, zlatne kovanice i slično. Nove članice nisu mogle ići ispod 5 posto, no predložena pravila kažu da uz standardnu stopu PDV-a od najmanje 15% (kod nas je ona 25%) države će moći imati dvije zasebne snižene stope u iznosu između 5% i najveće stope koju je odredila država članica, zatim jedno izuzeće od PDV-a (tj. "nultu stopu") te jednu sniženu stopu između 0 i 5 posto.

Kod nas je u primjeni stopa od 5, 13 i 25 posto, a po novome neke proizvode ne bismo morali uopće oporezivati, a mogli bi uvesti i jednu stopu manju od 5 posto.

Slijedi, dakle, ozbiljno preslagivanje poreznog kolača i to u godini uoči parlamentarnih izbora. Nadalje, sastavit će se novi popis proizvoda na koje se uvijek mora primjenjivati standardna stopa kao što su oružje, alkoholna pića, igre na sreću i duhanski proizvodi. S novim izuzećima ipak ne bi trebalo pretjerivati jer će se ona ukinuti nakon deset godina, odnosno 2032. Novost je da se porezima može favorizirati zelena proizvodnja, a ne smiju proizvodi štetni za okoliš.

VIDEO HALMED: Smrt 33-godišnjaka u ožujku povezana s cjepivom protiv koronavirusa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije