Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.01.2017. u 08:15

Svaki mogući novi
prijedlog mora ispuniti
preduvjet – ne
povećati javni dug

Prije neki dan imali smo procjenu da bi se IPO HEP-a i otkup dionica Ine mogao obaviti u dvije godine, investicijska javnost tada je rekla da to može i brže, a oni koji su znali da politika neće mirovati već su tada predvidjeli da će trebati barem četiri godine. I bili su u pravu. Štoviše, iako je na početku izgledalo da postoji suglasnost Vlade da se obavi proces kroz HEP i Inu, izgleda da je dogovor bio prividan i da Most kao i neki članovi HDZ-a neće olako podržati taj proces.

To znači da bi sada svi protivnici ideje trebali izaći s novim prijedlozima – ali koji će ispuniti preduvjet da otkup dionica ne poveća javni dug i da transakcija bude transparentna – odnosno da država prodaje i kupuje te da bilanca državne imovine bude ista. Ne treba zanemariti da bi i IPO HEP-a omogućio njegov bolji položaj i dodatno bi s novim kapitalom ojačao. Nakon što smo u utorak vidjeli transakciju kojom je domaći HT kupio crnogorski telekom, ojačani HEP vrlo bi vjerojatno lakše ostvario kupnju, primjerice, crnogorske elektroprivrede, o čemu se već govorilo. Svježi kapital, pa čak i bez davanja upravljačkih prava strateškom partneru, može svakoj kompaniji otvoriti lakši put osvajanja novih tržišta.

Jedan od prijašnjih prijedloga za otkup dionica Ine bilo je formiranje konzorcija, moguće je da će se taj prijedlog i vratiti, no onda se tek postavlja pitanje transparentnosti – kako bi se tvrtke u konzorcij birale te bi li taj konzorcij naslijedio MOL-ov ugovor o upravljanju, koji je prema arbitraži dobar. Stoga, opet stoji da je jedini način da se uništi MOL-ov ugovor taj da država kupi taj udjel. I tako se može govoriti o transparentnosti pri čemu se sigurno ne bi doveli u pitanje državni interesi. Priče o prodaji državne imovine također su zamagljivanje javnosti jer zna se koliko dugo država neuspješno prodaje svoj portfelj, pretežito ne toliko vrijedan, a onaj koji i je vrijedan ima niz imovinskopravnih prepreka koje proces produljuju. No treba pričekati i vidjeti koji će to prije svega financijski stručnjak iznijeti bolji prijedlog.

>> Dala rješenje za otkup dionica MOL-a dok su se drugi ministri 'skrili'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije