Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.05.2016. u 11:40

S Mostovim mjerama više ne bi bilo neugodnih situacija nedostatka kvoruma

Česti prizori prazne sabornice u vrijeme zasjedanja Sabora trn su u oku poreznih obveznika i birača koji su dali mandat zastupnicima da ih zastupaju i iz čijih se džepova isplaćuju njihove plaće.

Dobar dio tih zastupnika uopće ne dolazi na posao, zaključit će mnogi, ali unatoč tome uredno primaju punu plaću od 14-15 tisuća kuna neto. Mostovci su u predizbornoj kampanji dobro pogodili puno toga što smeta građanima Hrvatske, među ostalim i prazna sabornica i pune plaće zastupnika. Obećavali su da će tome stati na kraj, a sada su krenuli i u realizaciju tog obećanja. A za to trebaju i potporu svojih koalicijskih partnera bez čijih ruku neće moći ništa promijeniti.

No izgleda da će, prema zasad neslužbenim informacijama koje pristižu, dobiti tu potporu. Ako Mostov prijedlog prođe, saborski zastupnici tako neće više imati pravo na plaću od 14-15 tisuća kuna, a da se u Saboru pojave godišnje svega jednom ili dvaput. Osnovna plaća bila bi im 3000-4000 kuna, a ako zastupnik redovito dolazi na plenarne sjednice i sjednice saborskih odbora kojih je član, zaslužit će punu plaću. Oni koji ne budu redoviti na sjednicama primat će manje.

Dakle, sve po zasluzi. To je za mnoge pravedniji obračun saborskih plaća nego što je to bio dosad. Pri tome treba priznati da su u pravu i oni koji tvrde da posao zastupnika nije samo rad u Saboru, nego i na terenu, u svojim izbornim jedinicama. Novim načinom obračuna saborskih plaća, koji predlaže Most, zasigurno će pripomoći punjenju sabornice. Neugodne situacije kada se sjednica mora prekinuti zbog nedostatka kvoruma bit će puno rjeđe, a moguće je da se neće uopće više ni događati. Isto tako bilo bi sa saborskim odborima, čije se sjednice također često otkazuju zbog nedostatka kvoruma.

Nakon uvođenja reda vezanog za dolaske na posao u Sabor, Most bi se trebao baciti na još jedno svoje obećanje iz kampanje vezano za Sabor – smanjenje broja zastupnika sa sadašnjih 151 na 99. Kako bi se tek tada kvorum lakše skupljao.

>>Šeks: Skijanje? Ta vremena su prošla za mene. Skijat ću u dnevnoj sobi

>>Pogledajte koliko nas uistinu koštaju zastupnici!

Komentara 1

PL
plavokosi
12:40 03.05.2016.

Tek će tada biti prazna sabornica! Kada odrade svojih 7 sati svi će otići doma a sabor će zasjedati samo do 16 sati. U njihovih sedam sati je I pauza od 1,5 sati, pa mi nije jasno što ćemo postići s takvim razmišljanjem. Samo nam onda ostaje da se molimo Bogu da nebude potrebe za izvarednom sjednicom jer tada će se svi moći opravdati da su odradili svoje radno vrijeme. Jedino što preostaje je plaćanje satnice pa koliko tamo provede vremena toliko će biti plaćen. Samo onda će nam Sabor zasjedati svakim danom od 0 do 24 sata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije