Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.01.2017. u 08:45

Vlada je dobro krenula. Premijer je prvi objavio odluku suda. Progutala je prvu gorku pilulu

Hrvatska Vlada u početku je dobro i pametno odradila posao – prije negoli je vijest procurila neformalnim kanalima ili preko MOL -a, premijer Andrej Plenković, okružen ministrima, na Badnjak je građanima objavio za Hrvatsku neugodnu činjenicu da je arbitraža između Hrvatske i MOL-a pred arbitražnim sudom Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi (UNCITRAL) izgubljena da bi je “ublažio” najavom o otkupu Ininih dionica.

Progutana je jedna gorka pilula i na tome se stalo iako je ostala još jedna jednako gorka – objava odluke. Odluka i njeno obrazloženje na nešto manje od 200 stranica detaljno analizira svjedočenja, dokaze i zaključke trojice arbitara koji su odbacili sve optužbe Hrvatske o mitu koji je tadašnji premijer Ivo Sanader navodno primio od šefa MOL-a Zsolta Hernadija, o kršenju dioničarskog ugovora te o upravljanju Inom.

Sada, pogotovo kad smo iz više izvora doznali da se velika većina troškova arbitraže od 30 milijuna dolara svaljuje na Hrvatsku, bilo bi očekivano da javnost dobije uvid u detalje arbitraže. Dogovoreno jest da postupak bude tajan, što je uobičajen princip, no nakon donošenja odluke, sve dalje ovisi o stranama u sporu.

Naravno da MOL-u ide u korist objava detalja, no i Hrvatska bi od toga profitirala.

Ne samo zato što je postupak plaćen novcem poreznih obveznika, ili zato što političari često zaboravljaju da je transparentnost minimum ispod kojeg se ne ide, a da građani imaju pravo pitati i znati, i ne samo zato da se vidi s kakvim je dokazima išla hrvatska strana, je li uopće bilo oportuno da tadašnja Vlada Zorana Milanovića krene u postupak te kako je bila predstavljana na sudu, već bi se tako stalo na kraj politikantstvu, prikupljanju političkih bodova i nagađanjima te licitiranjem o ulozi odluke Ustavnog suda da se slučaj Sanader vrati na početak.

U nedostatku činjenica javnosti i dijelu političara tako ostaju interpretacije, emotivne konstrukcije, teorije i mitovi te njihova (zlo)upotreba. 

>> Nije loše ako ima plana – ali ga nema

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije