Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.04.2016. u 18:55

Vrlo je vjerojatno da dramatičnih pomaka u koaliciji neće biti dok ne završe stranački izbori u HDZ-u

Varka ili realnost? Jesu li HDZ i Most zauzeli pozicije za tzv. preslagivanje snaga u Saboru, misle li ozbiljno ili tek “spinaju” jedni druge pa usput i hrvatsku javnost?

Slijedi li se logika da u toj igri ima mogućnosti da se Vlada uistinu i razbije u komadiće, ali nepopravljivo pa će se morati na nove izbore – onda bi logika kazala da su to sve političke varke. Jer, na novim izborima i HDZ i Most bi prošli loše i završili u oporbi. No, tko jamči da se spomenuti igrači ovdje vode “normalnom” logikom? Imaju oni svoju.

Ono što je sigurno jest da su u Mostu očito povjerovali da ih Karamarkov HDZ želi i namjerava izbaciti iz Vlade, kao i premijera Oreškovića. Pa su pokrenuli protuofenzivu i priču da Most može koalirati i sa SDP-om. Dakle, poruka je HDZ-u: krenete li vi u preslagivanje, krenut ćemo i mi.

Prije nekoliko mjeseci svjetonazorski je jaz između Mosta i SDP-a bio predubok pa su mostovci skloniji HDZ-u prevagnuli. No, nakon nekoliko mjeseci dramatičnih sukoba i oni u Mostu skloniji svjetonazoru HDZ-a sada gube volju. Svjetonazor je jedno, moral drugo, a u Mostu očito drže kako je moral važniji pa bi se, uglavnom zbog slučaja Ina – MOL, koalicija uistinu i mogla raspasti. Po toj je logici, realno, Most vrlo blizu izlasku iz savezništva s HDZ-om!?

U HDZ-u, pak, u to ne vjeruju, nego drže da Petrov “spina”. Jer, eto i SDP odbija ponuđenu ruku Mosta za novu koaliciju. Da, ali može li netko jamčiti da Milanović neće, kao što je to uostalom u pregovorima s Mostom jednom već i napravio, pristati na savez u kojemu on nije premijer? Nemoguće? A što je to danas u hrvatskoj politici nemoguće. Sigurno je, pak, da se prema ponašanju mostovaca može zaključiti da na stratište koje im, povjerovali su, priprema HDZ ne žele otići “kao ovce na klanje”.

Pa su počeli voditi aktivnu politiku i bore se. No, vjerojatnije je da dramatičnih pomaka u koaliciji neće biti dok ne završe stranački izbori u HDZ-u. Dođe li do promjena odnosa snaga unutar HDZ-a, to će se odraziti i na odnose s Mostom. Valja, dakle, pričekati.

>>Kovačić: Nisam klaun. Petrov: Ostaje uz Most

>>I MOL i Hrvatska imaju dobre razloge za politički dogovor

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar abakus
abakus
19:15 29.04.2016.

Hm... :) Ima jedan štos koji mi baš ovih dana svako malo padne na pamet. Dakle, u jednom od onih filmova Petak 13. (ili tako nešto), glavni lik Jason hoda po gradu s onom hokejaškom maskom na licu i nailazi na manju grupu crnaca, kvartovskih snagatora. Crnci, uočivši nepoznatog lika na svom terenu, krenu s laganim naguravanjem. Jason na to samo podigne masku, a crnci protrnu od onoga što ugledaju. "It's cool, man!", kažu u strahu i zbrišu.--- E, pa meni cijeli ovaj cirkus koji se zbiva i s Vladom i s oporbom i sa svim tim medijima i udrugama nekako sve više sliči na Jasona koji je došao s maskom na licu - svaki put kad zavirim ispod nje (tj. otvorim neki portal ili vijesti na tv-u) protrnem od užasa. Nije "good, good, good" nego je "it's cool, man!". I nekako mi se čini da je vrijeme za brisanje.

Avatar Musashi
Musashi
21:17 29.04.2016.

U stvari nije novost, ovu vladajuću koaliciju pokopava se već 100 dana, no nije niti to nikakva novost, Hdz isti "znalci" pokopavaju već četvrt stoljeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije