Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.08.2016. u 20:00

U Austriji je objavljen niz članaka i knjiga na ovu temu, s konkretnim imenima s hrvatske strane koja su umiješana u tko zna kakve sve malverzacije s Hypo bankom, a kod nas se to prešućuje, cenzurira, ne objavljuje

Još kad je bio ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u kuloarima je znao govoriti da borba protiv korupcije i organiziranog kriminala još nije prešla Učku. Htio je zapravo reći da policija i pravosuđe još nisu odradili svoj posao u Istri, poglavito u IDS-u, u vrijeme kad se u ostatku Hrvatske brujilo o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. O tome je brujila i njegova stranačka šefica i premijerka Jadranka Kosor. Najveći plijen te borbe bio je Ivo Sanader koji je pao kao zrela kruška.

Činjenica je da je Karamarko potiho govorio, ali ništa nije napravio. Činjenica je da ni za mandata Jadranke Kosor, a onda i Zorana Milanovića IDS nije ni okrznut nekom istragom, otkrivenim slučajem...

Upravo suprotno, svi galame da je Istra regija koja treba biti primjer ostatku Hrvatske! Doista, krasan primjer ako slušamo otpadnika IDS-a Damira Kajina koji već dulje vrijeme otkriva tamnu stranu vladanja IDS-a u Istri, onu za koju se zna, ali se o njoj javno ne govori, onu koja je javna tajna i za čije raščišćavanje nema političke volje nigdje, ni lokalno, ni nacionalno.

Kako će biti volje ako su policija i DORH u Istri pod kontrolom IDS-a? Kako će biti političke volje ako i SDP-u i HDZ-u treba IDS za političku trgovinu? A IDS trguje sa svima, nije njima bitna ideološka potka, iako se vole svrstavati uz SDP jer su antifašisti. Ali bome nisu ništa manje trgovali ni s HDZ-om, makar im smrdi na ustaštvo. Pa koliko je puta u Istri objeručke dočekana Jadranka Kosor? Ili u novije vrijeme predsjednica države, potekla iz toliko omraženog HDZ-a, a pred njom samo da ne stavljaju crveni tepih?

Niz optužbi koje Kajin iznosi već dulje trebale bi biti dovoljna podloga da se pokrene sveobuhvatna istraga protiv IDS-a i njegovih čelnika, ali i ne samo protiv njih, nego protiv sve mreže koja je u Istri isprepletena u posljednjih dvadesetak godina. Ma već činjenica da IDS dolje nedodirljivo vlada toliko godina zvoni na uzbunu jer je sasvim prirodno da u takvoj sredini s takvim dugogodišnjim vodstvom iza zavjese mora biti puno toga što izlazi iz okvira zakona. Tako je znakovito da se Istra i IDS nigdje ne spominju oko najnovije afere povezane s Hypo bankom.

U medijima se ponovno razvlače veze političara s tom bankom, sad su u prvom planu Vresk i Mlakar, HSS i HDZ, zahvaljujući austrijskom sudu. A što je s onima iz IDS-a? Ali i iz SDP-a? Taman posla da su svi nevini.

Hypo banka onaj je toliko potreban i željen filtar na kojemu prolazi ili pada pravna država.

Hypo banka godinama je bila pojam za hrpe nezakonitosti, za pranje novca, za korupciju, kriminal svake vrste u koji su bili uključeni mnogi iz hrvatskog političkog i društvenog života, mnogi poznati javnosti, ali još više njih čija su imena manje poznata, a u pozadini su vodili igru. Svima njima ni danas nikako nije u interesu da se dozna prava istina i da kažnjeni budu svi koji su se ogriješili o zakon.

Sve je to još jedan dokaz više da je u Hrvatskoj pravna država više mit, a manje stvarnost, da je u nas sve ispolitizirano i ispremiješano različitim interesima pojedinaca i grupacija koji nemaju nikakve veze s nacionalnim, državnim interesima, nego su ti interesi bili i ostali podređeni samo vlastitom džepu i održavanju pozicija moći! U tome nema nikakve ideologije, jer je ideologija svima takvima samo novac!

Kako je moguće da se u Austriji o tome daleko više piše nego kod nas? Kako je moguće da se samo u Austriji vode sudski postupci, istrage, a kod nas se one samo preliju, usto i bez posebnih reakcija državnih institucija?

U Austriji je objavljen niz članaka i knjiga na ovu temu, s konkretnim imenima s hrvatske strane koja su umiješana u tko zna kakve sve malverzacije s Hypo bankom, a kod nas se to prešućuje, cenzurira, ne objavljuje? Naravno, zato što je dobar dio tih ljudi još uvijek na pozicijama na kojima mogu stopirati informacije i procese koji bi išli protiv njih.

Zato je samo floskula, i samo floskula, kad naši političari nama prodaju priču o pravnoj državi.

Ona je samo na papiru, a obični je građani ne osjete, dok su kapitalci najčešće zaštićeni kao lički medvjedi, osim kad se odluči da nekoga od njih valja odstrijeliti. Tada pravna država nastupa u punom obujmu, pa čak i prerevnom.

A IDS godinama vodi politiku koja širi mržnju prema Zagrebu. Možda i zato, ako jednom dolje uskoči USKOK, da se obrane u stilu kako je riječ o ustaškom USKOK-u protiv poštenih istarskih antifašista.

>> Šprlje pozvao institucije da istraže poslovanje Hypo grupacije u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije