Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.07.2016. u 07:12

Zbog upada u centar i guranja HDZ-a udesno, SDP je otvorio drugima svoj prostor na ljevici

Otprilike je jednaka situacija bila u ovo vrijeme prošle godine. Svi su pomislili da će HDZ suvereno otpuhati SDP-ovu koaliciju. Nitko se nije želio kladiti na ono što se zbilo na parlamentarnim izborima u studenome, na potpunu izjednačenost rezultata lijeve i desne koalicije. Taj je neuspjeh kasnije koštao glave i Tomislava KaramarkaNegdje u kasno proljeće prošle godine ankete su HDZ-u davale prednost od desetak posto nad SDP-om, kao što sada istu prednost nad HDZ-om daju SDP-u.

Zoran Milanović vjerojatno neće raditi krupne greške u strategiji i kampanji, poput Karamarkova HDZ-a, no, svejedno, preuzetno je zaključiti da je Milanović siguran pobjednik na izborima. Pričekajmo malo, i dva mjeseca je dovoljno da se stvari promijene. Ovo je ipak Hrvatska.

A Milanoviću će jako faliti Karamarko. Istina, on je vrlo promišljeno platio skupu cijenu otimanja Beljakova HSS-a, time sebi pomogao matematički, a stvorio gubitak HDZ-u. Glavni cilj ovdje mu je primorati HDZ da se pomakne i zatvori na desnici, no dolaskom Andreja Plenkovića plan SDP-a vjerojatno neće uspjeti, nego će se HDZ držati centra i desnog centra. Nadalje, HDZ se može bez problema riješiti HSP-a AS jer ima Zlatka Hasanbegovića koji će, bude li pametno iskorišten i postavljen u važnu izbornu jedinicu, sigurno donijeti mnogo glasova zdesna.

I dok se svi usredotočuju na velike probleme koje će na izborima imati HDZ (koji se, ne jednom čudesno brzo oporavljao), naprotiv, problema bi mogao imati i SDP. Zbog pokušaja repozicioniranja na centru i manevra s HSS-om već su iz koalicije izbacili Laburiste. Znači da ujedno svojim pomakom slijeva prema centru i SDP otvara prostor na ljevici. Nije nezamislivo da bi koalicija Laburista, ORaH-a, Naprijed Hrvatska i sl. mogla uzeti koji mandat SDP-u.

Kao što je jedini izlaz za pravašku desnicu i takve stranke-udruge da se, primjerice, stave pod šešir HKS-a jer Ruža Tomašić uvijek ima mogućnost okrupniti te glasove pod svoju neokonzervativnu stranku.

>> Mostov Nikola Grmoja ismijava HDZ i SDP, evo što je napisao na Facebooku

Komentara 2

DU
Deleted user
07:43 11.07.2016.

Autor vrlo lucidno zaključuje o Milanovićevom pomaku u desni centar i otvaranju prostora na ljevici laburistima, ORaH-u i Josipovićevoj stranci. No ne misli valjda ozbiljno da bi ti poslije izbora mogli koalirati s HDZ-om?! Pa Milanović je to namjerno napravio baš zato da uhvati glasove ljevice koja mu zamjera što je otišao, po njihovom, previše udesno. U SDP-u znaju da će svaki mandat koji tako eventualno izgube, nakon izbora opet doći u njihovu košaru. Ovim je manevrom, dakle, Milanović samo profitirao. Ali da se HDZ može čudesno oporaviti, može. Hrvatski je birač već puno puta pokazao da mu ne smetaju previše ni kriminal, ni korupcija, ni ugrožavanje nacionalnih interesa, samo ako su to činili "naši".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije