Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Esther Gitman

Kardinal Stepinac nije imao moć da promijeni odnos ustaša prema Srbima

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
22.11.2015.
u 19:25

Toliko dugo govore protiv Stepinca da je za njih postao simbol svega lošeg, Srpska pravoslavna crkva neće prihvatiti da postane svetim

Dr. Esther Gitman, američka povjesničarka židovskog podrijetla, već više od 15 godina proučava ulogu Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu. Ističe da je Stepinac napravio sve što je mogao u spašavanju Srba i Židova.

Što vaša istraživanja pokazuju o odnosu kardinala Alojzija Stepinca prema Srbima u Drugom svjetskom ratu?

Stepinac je činio za Srbe sve što je mogao. Ljudi misle da je Stepinac bio veći od Boga i da je mogao promijeniti odnos ustaša prema Srbima. On nije imao takvu moć. Pogrešno je uvjerenje da je Stepinac želio pokrštavati Srbe jer je želio da prijeđu na katoličanstvo. On ih je pokrštavao jer ih je želio spasiti. Katolički nadbiskup Beograda Josip Ujčić pisao je pismo Stepincu i molio ga da Srbima pomogne koliko god može. Stepinac je rekao da će učiniti sve što može, ali je naglasio da nije za to da se pokrštavaju Srbi jer su već kršteni. Ali Ujčić ga je ponovo molio da ih pokrsti jer će im tako spasiti život.

Kakav je bio odnos Stepinca i prvog čovjeka NDH Ante Pavelića?

Jako loš.

Da je Stepinac još jače inzistirao na nekim stvarima, bi li mu bio ugrožen život?

Stepinac je bio u zatvoru nekoliko puta. Ne dugo, ali je bio. Pavelić ga je zvao balavac. Njemački policijski ataše u Zagrebu Hans Herm pisao je da će Stepinca zatvoriti.

Vi tvrdite da je jedini motiv za pokrštavanje Srba bio da ih se spasi od pogroma?

Da. Beogradski nadbiskup Ujčić je to rekao. Zamolio je Stepinca da pokrsti koliko god može Srba. Onda je Stepinac otišao ministru Artukoviću i rekao mu što ga je Ujčić molio.

Imate li neke nove dokumente o ulozi Stepinca u Drugom svjetskom ratu?

Uvijek imam. Trudim se pronaći dokumente koji će moje tvrdnje učiniti još uvjerljivijima. Sada donosim dokument o tome kako Stepinac u jednom svom govoru ističe da treba voljeti svog susjeda i čovjeka bez obzira na to tko je on. Za Stepinca je najljepša karakteristika kršćanstva bio zakon ljubavi. On je u to vjerovao toliko duboko i snažno. Tko god je došao i zamolio ga za pomoć, Stepinac mu je pomogao.

Hoće li Srpska pravoslavna crkva prihvatiti da je Stepinac svetac?

Mislim da ne, jer su oni toliko žestoko i tako dugo govorili protiv njega da je Stepinac postao simbol svega lošeg. Kao što je Stepinac simbol svega dobrog u Hrvatskoj, tako je u Srbiji simbol svega lošeg. Srbi su Stepincu pripisali moć koju on nije imao. Cijelo vrijeme tvrde da je Stepinac mogao još više pomoći Srbima, ali da nije želio. Hitler je poveo univerzalan rat protiv Židova. Kako je Stepinac mogao spriječiti Hitlera? Je li on imao atomsku bombu? Stepinac je činio sve što je mogao.

Kako će onda završiti proglašenje Stepinca svetim s obzirom na to da je papa Franjo praktično pristao da se s tim složi i Srpska pravoslavna crkva?

Ne znam. To je stvar Katoličke crkve. Smatram da se papa Franjo nije trebao odlučiti na takav korak.

Sada je u nezgodnoj situaciji i Katolička crkva u Hrvatskoj?

Ne bih ulazila u to pitanje jer ne pripadam Katoličkoj crkvi. Željela bih dodati još nešto. Kada srpski povjesničari pišu o Stepincu nikada ne navode neke konkretne događaje za koje bi Stepinac bio kriv. Oni samo ističu da nešto nije učinio te da nije učinio dovoljno. Što je to dovoljno? Nitko ne pita je li mogao učiniti nešto više.

Stepinac je spašavao i Židove. Zašto nikada nije proglašen pravednikom?

Srbija je i tu bila vrlo aktivna u lobiranju u Yad Vashemu. Hrvati su puno manje aktivni od Srba. Jesu li Hrvati pokušali zaustaviti da episkop Nikolaj Velimirović postane svetac? Nitko nije rekao ni riječi. Zašto se oni miješaju tko će biti katolički svetac. Kada sam početkom devedesetih kao Fulbrightova stipendistica došla u Hrvatsku, do tada nikada nisam čula ništa dobro o Hrvatima i Stepincu. Kada sam razgovarala s ljudima i čula da je Stepinac spašavao Židove, rekla sam da to ne može biti da je katolički biskup spašavao Židove. Međutim, kada sam to čula više puta, onda sam pomislila da možda i ima istine u tome. Počela sam to istraživati. Nakon mnogo godina istraživanja, uvijek se iznenadim koliko je pomagao i koliko je želio spašavati ljude. 

>> Stepinac nam i danas poručuje što je Hrvatska, Katolička crkva i hrvatska sloboda

Komentara 22

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
06:34 21.07.2017.

Oj srbine za nevolju sine, ovo je u jednoj bogomolji rekao jedan srpski POP.Svima se pritimo a srzba pada na nas.

PO
postolar
19:54 22.11.2015.

Iskreno nije bitno šta srbi misle o blaženom Alojziju.Nama je važna istina koja je na našoj strani,šta se po tko zna koji put potvrđuje i u ovom istraživanju cijenjene gospođe Gitman.Srbima je i Gavrilo Princip junak,cijelom svijetu je terorist.Oni tamo,imaju neke svoje "istine",pa eto neka vjeruju u to i daleko im kuča od naše. Alojzije Stepinac će uskoro biti svetac,na našu radost,jer istina je spora ali ipak pobjeđuje svaku laž,kad tad.

BA
bakulušić
21:19 22.11.2015.

Srpska pravoslavna Crkva je nacionalna Crkva i, nažalost, slijedi velikosrpsku politiku. Velike su laži posijane a kakve to plodove donosi, svjedoće vam komentari koje piše "nijeminišta". Pršti od mržnje i nesnošljivosti i žalosno je da ovakvi komentari opstaju na portalu. Srpsku pravoslavnu Crkvu i velikosrbe ne zanima istina jer bi ona razotkrila laži pa bi ostali bez kapitala kojim i dalje obmanjuju svjetsku politiku i javnost. Naravno, zahvaljujući pasivnosti službenog Zagreba. A znamo i zašto je službeni Zagreb pasivan. Sretna je okolnost da postoje osobe kao što je gospođa Esther Gitman pa istina polako izlazi na vidjelo dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije