Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.01.2017. u 10:15

Nitko se ne usudi racionalno reći da Hrvatska nema novaca za kupnju Ine

Nakon što je premijer Andrej Plenković na Badnjak objavio da država želi ponovno nacionalizirati Inu, ostalo je nebrojeno neodgovorenih pitanja. Nakon cjelotjedne šutnje, premijer je tek uoči Nove godine u novinskim intervjuima otkrio da država kani prodati četvrtinu HEP-a kako bi pribavila novac za otkup Ine.

Pri tome se i dalje ne zna hoće li MOL prodati dionice Ine i po kojoj cijeni. Kada se pogleda u retrovizor, SDP-ova je Vlada prodala svojedobno četvrtinu Ine MOL-u jer je proračun bio “tanak”, u međuvremenu je Ivo Sanader predao upravljačka prava u Ini Mađarima, a sada bi HDZ-ova Vlada prodavala četvrtinu HEP-a da spasi Inu koja je sustavno uništavana.

Osim toga, pitanje je ima li HDZ političku podršku Mosta da proda 25 posto dionica HEP-a kako bi “spašavao” Inu. Ili će sada Most spašavati HEP od HDZ-a. Najkompliciranija poslovna operacija u Hrvata – IPO HEP-a i otkup dionica Ine od MOL-a – mogla bi se prometnuti u političku dramu HDZ-a i Mosta.

Jer nitko nema hrabrosti reći “car je gol”. U histeriji, tako svojstvenoj našem društvu, nitko se ne usudi racionalno reći da Hrvatska jednostavno nema novca za kupnju Ine. I nepošteno je podržavati kupnju Ine, a protiviti se prodaji dijela HEP-a.

Valjda je svakome jasno da otkup MOL-ovih dionica Ine podrazumijeva prodaju nekog drugog “nacionalnog blaga”. Država nema novca, a bilo bi pogubno ići u povećanje javnog duga i dodatno zaduživanje. A pogotovo je nepošteno tražiti referendum o prodaji HEP-a.

Zašto bi se o prodaji HEP-a odlučivalo referendumom? Pa zar itko misli da prosječni hrvatski građanin na tom referendumu može odlučiti temeljem znanja i poznavanja energetske situacije, HEP-ova poslovanja itd.

Odluka na referendumu može se donijeti samo na osnovi emocija, a to je opasnije i od političke odluke.

Vrijeme je da se Božo Petrov izjasni je li za prodaju HEP-a ili nije, pa da makar znamo postoji li konsenzus vladajućih o toj osjetljivoj operaciji, za koju je upitno što će nam zapravo donijeti. 

>> Dalić pojašnjavala što sve Vlada čini da ne ugrozi ni Inu ni HEP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije