Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.01.2017. u 13:06

Izgleda da na Ivu Baldasara nitko više ozbiljno ne računa. Očito ni on sam jer elementarna nepogoda idealna je za dijeljenja obećanja

Piše jutros da je minus šest stupnjeva, a osjećaj je minus deset. Nemojte se igrati našim osjećajima! Nama Dalmatincima osjećaji su važni. Poslušajte nam samo pisme.”
Zafrkancija je to skinuta s Facebook stranice Dnevna doza prosječnog Dalmatinca iako je posljednjih dana malo kome u Dalmaciji do zezanja.

Dalmacija, doslovce, puca od hladnoće. Pucaju vodovodne cijevi, električne veze, popucala su stakla na halama Brodosplita pa je većina škverana na kolektivnom godišnjem odmoru, a pucaju nam i živci jer ova studen nikako da stane, dok nam se pola Hrvatske smije. A kako i ne bi!

U Osijeku na minus 20 slušaju kako Splićani cvile na minus sedam. Međutim, ne treba ti “osjećaj” da bi ti bilo loše jer si bez vode, a vani uz minus sedam puše olujna bura koja ledi kosti, kao što je bilo prošle subote, a temperaturni minus zadržao se do jučer.


Otkako se mjeri temperatura u Splitu, nije se zaredalo toliko dana s toliko niskim temperaturama. Nisu samo Splićani ostajali na suhom. Pucale su cijevi na Braču, Šolti, Solinu, Kaštelima...

Ali, dok je načelnik općine Šolta preko radije umirivao malobrojno stanovništvo, a Andro Vlahušić, čim je pao snijeg, s nacionalnih televizija pozivao Dubrovčane da ostanu u kućama, splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara nitko nije ni čuo ni vidio svih ovih dana.

Sve do jučer kada je dao izjavu kako je rano govoriti hoće li tražiti proglašavanje elementarne nepogode ili neće. Kada je bilo najteže, nije se Baldasar obratio sugrađanima, nije im poručio da gradske službe rade koliko mogu, što zaista i čine.

Ljudi iz splitskog Vodovoda, čim su vremenske prilike dopustile, popravljaju kvarove bez radnog vremena, od jutra do mraka. Ne kažem da bi Splićani bili manje ljutiti i žedni da im je gradonačelnik dijelio vodu, ali bivšeg gradonačelnika Željka Keruma razapinjali su kada je pao snijeg, a izgleda da na Ivu Baldasara nitko više ozbiljno ne računa.

Očito ni on sam, jer elementarna nepogoda (iako neproglašena) idealna je za pojavljivanje među sugrađanima, iskazivanje empatije i dijeljenja obećanja. Ali ništa. 
A situacija nije bezazlena.

Primjerice, vatrogasci su imali više od 300 intervencija, a voda im se smrzavala u naprtnjačama. 


Prosječna temperatura u siječnju, najhladnijem mjesecu u godini, u Splitu je iznad 6 stupnjeva u plusu pa za dugotrajne minuse nisu spremni ni Splićani, a ne samo njihove instalacije.

Zima je, na žalost, odnijela i jedan život. Smrznuo se čovjek u svom stanu u Varošu, u kojem nije bilo ni vode ni grijanja. Bivši narkoman i zatvorenik, sirotinja bez primanja, čovjek koji je životario skupljajući boce i pokušavajući skupiti kockice svog nesretnog života. Susjedi su primijetili da ga ne viđaju i policija ga je pronašla mrtvog u ledenom stanu, s izgladnjelim psom koji je čuvao preminulog gospodara.

Tužno. 

>> Tri centimetra snijega razveselila brojne građane, ali i izazvala kaos u prometu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije