Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.12.2016. u 11:00

Neka premijer i predsjednica nastave u istom tonu, da nas svi razumiju, a i da se mi naviknemo da opet imamo državu s velikim 'D'

Hrvatska državna politika opet ima svoje “ja”. Sve je jasnija i strateška orijentacija i namjera štićenja temeljnih nacionalnih interesa države. Kad vidimo koga su sve u zadnje vrijeme “iznervirali” hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović pa su posljedično izloženi žestokim i grubim napadima, onda je to jasan znak da su nagazili interese onih kojima smeta to novo pozicioniranje Hrvatske. Ta pojačana nervoza u bližem ili daljem susjedstvu zbog drukčije Hrvatske počela se primjećivati kada je na početku mandata Plenković pozvao predsjednika uprave Ine, MOL-ova Zoltana Aldotta i bez uvijanja mu poručio kako Inom neće više moći upravljati kako je navikao. Odnosno da će se stvari presložiti i da nova hrvatska Vlada u Ini vidi stratešku tvrtku koja se mora vertikalno razvijati i dobro poslovati.

Naš premijer je poručio da će arbitraže s mađarskim MOL-om biti odrađene do kraja, a ne prekinute kako su to Mađari priželjkivali dok je u prethodnoj Vladi bio Karamarko. Uslijedio je gotovo prostački napad na Hrvatsku u vidu intervjua šefa MOL-a Zsolta Hernadija, gdje on ne skriva da Hrvatsku vidi kao malu, debilnu tvorevinu, a ne državu, što je u RH izazvalo val negativnih podsjećanja na vrijeme kada je Hrvatsku vodio mrski Khuen-Héderváry. No uvrede nisu uspjele niti su promijenile stav nove Vlade, naprotiv ona odgovara jasnom porukom da smo očito spremni otkupiti MOL-ov dio Ine i vratiti je pod hrvatski nadzor. Na vanjskopolitičkom planu Plenković je pokazao jednaku nepokolebljivost te je otvoreno nastupio nakon spačke s uhićenjima Hrvata u BiH, kao i nakon napada ruske diplomacije zbog hrvatskog “petljanja” s Ukrajinom. U isto vrijeme i hrvatska predsjednica, koja jače politički nastupa otkako je u Banskim dvorima Plenković, uključila se u temu i upozorila na hibridne ratne prijetnje koje je adresirala Rusiji. Kako je govorila i o sve većoj opasnosti od islamske radikalizacije susjedne BiH, izazvala je “komšijske” reakcije relevantno jakog ef. Cerića, ali je postala žrtvom i prostačkih napada nekih bh. medija.

No, da bi stvar bila zanimljivija, svoje tanke živce pokazale su i neke interesne skupine u RH, uglavnom koreći Plenkovića i Grabar-Kitarović da što se junače, nego da RH mora kao mala zemlja biti pokorna i šutljiva, pogotovu što će nova američka administracija Donalda Trumpa “ionako” zakopati ratnu sjekiru i uvesti SAD u bratski zagrljaj s Putinovom Rusijom. Kada se analizira ta opća nervoza spram “nove” Hrvatske, lijepo se sada vidi komu je sve više pasala ona drukčija, može se reći “kolonijalna” Hrvatska. A što se tiče premise da će Trump ostaviti na cjedilu i EU i NATO, pa time i Hrvatsku, izglednije je, da će predsjednik SAD-a, koji za ministra obrane stavlja generala kojeg zovu “poludjeli pas”, prije sličiti “Reganu na kvadrat”. On će, naravno, poput svakog novog američkog predsjednika prvo pokušati “resetirati” odnose s Rusijom, no, realno, ako Trump zahtijeva jače vojne proračune članica NATO-a, znamo koga će to najviše pogoditi i ugroziti – Rusiju koja bi morala slijediti tu utrku u naoružavanju. A pitanje je može li financijski to izdržati. Čini se da je točnija procjena da će poduzetnik Trump voditi politiku “bez rukavica” pa je onda logičnije i da Hrvatska, koja ima ambicija biti prvi strateški euroatlantski saveznik na području jugoistoka Europe, nastavi voditi istu politiku. Bez rukavica kada su u pitanju hrvatski nacionalni interesi, kojih se ne trebamo sramiti, pa neka Plenković i Grabar-Kitarović nastave jednakim tonom, da nas svi dobro razumiju, a i da se mi naviknemo da opet imamo državu s velikim “D”.

> > Rusi otkazali gospodarski forum: 'Duboko sam zabrinut za budućnost odnosa s Hrvatskom'

Komentara 3

Avatar Rinzaj
Rinzaj
13:37 04.12.2016.

Trump zahtjeva veće vojne proračuna europskih Nato članica iz prostih razloga balansiranja troškova. Nato članice će morati same plaćati svoju sigurnost jer će SAD, sukladno svojoj novoj unutrašnjoj politici i novoj geopolitičkoj strategiji, ne samo smanjiti svoje troškove u svijetu, već i gledati vratiti američki kapital natrag u svoju zemlju. SAD će više nego ikad prije gledati svoje interese, to je ta nova protekcionistička paradigma na koju bi se trebali ugledati naši političari, koji trenutno nemaju suverenih stavova niti razmišljaju što će biti s nama ako se EU raspadne, a što je sasvim moguće i izvjesno.

DU
Deleted user
19:07 04.12.2016.

Tako je!

ZA
Zagrebforever13
12:09 05.12.2016.

Kako se meni cini, Plenkovic je vrlo mlak i slab politicar. Evo zasto: 1. Otisao u posjet BiH i nije se niti vratio a bosanci mu zalijepili cusku i uhapsili 10 bivsih pripadnika HVO-a iz Orasja, jedinog gradica iz bosanskee Posavine koje nije predano Srbima u ratu. Plenkovic je nakon par dana obecao izvijestiti javnost o hrvatskom odgovoru na uhicenja, ali isti jos nije stigao.. 2. Otvoreno se angazirao na strani Ukrajine, usprkos cinjenici da su nas Ukrajinci prevarili u slucaju 'remont Mig-ova' gdje smo pretrpjeli ogromnu stetu i jos nismo ustanovili tko je kod nas primio mito. Izazivati Rusiju, koja je momentalno svjetska supersila u pravom smislu rijeci, u momentu kad joj se Amerika i Francuska zele pribliziti nije bas racionalno. Nasi susjedi Dodik i Vucic trce u Moskvu, a Slovenci primaju Putina u Sloveniji... 3. Plenkovic vrlo mlako reagira na odluku Interpola da skine sa tjeralice sefa Mol-a Zsolta Hernadia. Madjarska vlada, diplomacija i predsjednik Orban su vrlo slozno i marljivo radili da zastite svoje drzavne interese, dok je to za Plenkovica 'stvar pravosudja'... Eto, toliko o 'odlucnom' Plenkovicu i hrvatskoj drzavnoj politici koja ponovo ima svoje 'ja'. Tuga i zalost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije