Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.09.2016. u 15:38

Referendumski rezultat pokazao se nevažan. Bila je to samo skupa predizborna zabava za birače u zemlji koja mora rješavati znatno važnije probleme.

I ako je referendum prošao mirno, političke poruke i medijska retorika gurnule su u sigurnosnu neizvjesnost BiH, ali i cijelu regiju. Unatoč protivljenju Ustavnog suda BiH, kao antinacionalni korak, Dodik je proveo referendum o zadržavanju 9. siječnja kao datuma nacionalnog praznika Republike Srpske, kršeći sva pravila i ustav BiH uz protivljenje Zapada, ohlađenu podršku Rusije, ali zato jaku podršku pojedinih narodnih vođa u BiH koji su uvidjeli priliku za učvršćivanje osobnih interesa. To pokazuje koliko je narodnim vođama stalo do dobrobiti svojih sunarodnjaka jer, podržavajući ovaj referendum, pokazali su da njihov interes seže samo do granica njihovih entiteta, koji im osigurava vlast. Njihovi sunarodnjaci izvan njihovih entitetskih granica najmanje ih interesiraju, a pogotovo građanska BiH koja je jedina opcija za miran suživot i ulazak u EU.

Prema Bloombergovu indeksu bijede, BiH je po zbroju omjera inflacije i stope nezaposlenosti dobila rezultat od 48,97 posto, što je drugi najgori rezultat na svijetu. Usprkos tomu tamošnje političke elite pokušale su iskoristiti referendum koji je trebao homogenizirati biračko tijelo i tako stvoriti atmosferu novih podjela, a neki su prizivali i rat kako bi skrenuli pogled sa stvarnih problema BiH i svoje nesposobnosti za rješavanje tih problema.

Referendum je bio i lakmus-papir odlučnosti Zapada u obrani Daytonskog sporazuma. Zapravo, prošlotjedno povijesno davanje zelenog svjetla za pregovore BiH o ulasku u EU postavilo je nove kriterije i nova pravila igre. Zato stare političke elite paničare jer početak puta BiH u EU počinje otvaranjem poglavlja 23. i 24. – pravosuđa i ljudskih prava – pri čemu su političke elite BiH svjesne da će nakon stupanja tog zakonodavstva na snagu morati dokazati podrijetlo svoje imovine koja je nesagledivo veća od njihovih mizernih političkih primanja.

Referendumski rezultat pokazao se nevažan. Bila je to samo skupa predizborna zabava za birače u zemlji koja mora rješavati znatno važnije probleme. Ono što je ohrabrujuće jest da je narod pokazao inteligenciju veću od svojih političara. Dodik je referendumskim fijaskom poražen na otvorenoj sceni, a njegovi kolege iz BIH koji su ga podržavali osramoćeni. Dodik je referendumom sam sebi dao autogol jer, ne odobravajući, ali i ne zabranjujući referendum, Europa se pokazala hladna na Dodika koji je već dugo beznačajan u političkom svijetu. Europa je prošli tjedan dala do znanja da BiH želi što prije vidjeti u europskim integracijama, ali nikako uz ovu političku garnituru koja ignorira žrtve, a jedini joj je cilj: održavati podjele na etničke torove isključivo radi svojih osobnih interesa. U nedjelju su lokalni izbori u BiH. Hoće li narod pokazati političkim elitama BiH da su istrošene i da je došlo vrijeme za građansku cjelovitu BiH koja je glavni uvjet za ulazak u EU te svjetliju budućnost BiH, ali i njenih susjeda.     

>> Dodik: Neka tužitelj dođe kod mene ako želi izjavu

>> Zahlađenje odnosa: Vučić bijesan na Dodika nakon referenduma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije