Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.05.2016. u 19:11

Zadnja i najmanje vjerojatna opcija je glasati za nekoga novoga na političkoj sceni koji bi bio toliko zanimljiv, jak i kvalitetan da bi mogao isplivati na površinu. Nažalost, takvoga političara još nema na vidiku

Poslije afere Konzultantica, koja potresa Vladu RH i vladajuće, više nitko ne dvoji hoće li ili neće biti izvanrednih izbora nego je osnovno pitanje kada će se oni održati. Kap koja će preliti čašu vrlo lako bi moglo biti izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku od strane zastupnika Mosta, preko čega HDZ neće samo tako prijeći.

Međutim, ako i kada bude izvanrednih izbora pred građane se postavljaju dva osnovna pitanja. Prvo je pitanje što bi izvanredni izbori mogli donijeti Hrvatskoj, koja je možda u najtežoj situaciji dosad. Drugo je pitanje, ništa manje važno, za koga uopće građani mogu glasati kako bi konačno mogli vidjeti svjetlo na kraju tunela i nadati se nekom boljem i sretnijem sutra za svoje obitelji. Naime, ponovno bi se na izbornim listićima našle političke stranke koje su nam svima postale poznate prije svega po raznim aferama, prozivanjima, neradu, nesposobnosti. Mogu li birači ponovno dati povjerenje zastupnicima Mosta koji se, prema svemu viđenome, u ovih nekoliko mjeseci nisu snašli na vlasti. 

Kako ponovno glas dati onima koji nisu proveli nijednu od najavljivanih reformi koje su trebale posložiti stvari u državi. Jedna od opcija je i “revolucionarni” Živi zid koji je zapravo velika nepoznanica. Sinčićeve “revolucionarne” metode i ideje teško da bi mogle proći čak i onda kada bi Živi zid uspio postati dio izvršne vlasti. Koliko god Živi zid rastao u anketama, u prilog mu nikako ne ide ni razočaranje građana u Most, odnosno u neki treći put koji je toliko najavljivan. Treća je opcija glas dati nekoj od manjih stranaka koje su s godinama postale gotovo minorne na hrvatskoj političkoj sceni. Njihovo preživljavanje u politici i sudjelovanje u vlasti, a što im u konačnici osigurava kvalitetne funkcije i kadroviranje, omogućuje im isključivo koaliranje s dvjema najvećim strankama. Prava njihova snaga bi se vidjela tek kada bi samostalno izašle na izbore, pri čemu bi prelazak izbornog praga za veliku većinu njih bio gotovo nemoguć. Upravo zato na takvo što se i ne odlučuju. I ovaj put najveći dio glasova birača dobili bi HDZ ili SDP, bez obzira na to što su ili nisu te dvije najjače političke stranke u Hrvatskoj učinile.

Još jednom će se zaboraviti sve afere, uhljebljivanje, nesposobnost, nikakvi rezultati rada, rasprodaja državnih tvrtki, rast državnoga duga. Glas će ponovno dobiti Tomislav Karamarko ili Zoran Milanović, dva čelnika koja su posljednjih nekoliko godina upućeni jedan na drugoga, gotovo kao spojene posude. Svi se sjećamo kako je Milanović prije nekoliko godina oživio HDZ koji je bio ne na konopcima nego gotovo na dnu. Isto tako svi se sjećamo i kako je Karamarko oživio SDP koji je bio u strmoglavom padu.

Zadnja i najmanje vjerojatna opcija je glasati za nekoga novoga na političkoj sceni koji bi bio toliko zanimljiv, jak i kvalitetan da bi mogao isplivati na površinu. Nažalost, takvoga političara još nema na vidiku. 

>>Orešković: Karamarko ima moju podršku. Petrov ima svoj stav, moj je drukčiji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije