Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'treba ulagati u dugove zemalja, a ne u dionice'

Najmoćniji bankari kažu: Keš je opet kralj!

gotovina
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
09.03.2016.
u 16:00

Analitičari banke moćne poput HSBC-a priznaju da u svijetu koji je toliko prezadužen gotovom novcu raste moć, ali takav je stav obično predznak straha od krize

Svjetska tržišta dionica oporavila su se unatoč lošem startu, a zaustavljen je i rast loših kredita pa se stabiliziralo tržište sekundarnih derivata analitičari kažu: Keš je opet kralj!

Prvi put nakon desetljeća uvjeravanja da se novac bolje može oploditi ulaganjem u derivate i virtualne proizvode analitičari banke moćne poput HSBC-a priznaju da u svijetu koji je toliko prezadužen gotovom novcu raste moć, ali takav je stav obično predznak straha od krize.

Ne treba ulagati u dionice, već u dugove zemalja koje plaćaju velike kamate, kažu u banci, sugerirajući ulagačima da krenu ulagati u obveznice zemalja s visokim stopama rasta gospodarstva, a nedovoljno razvijenima da snize premiju rizika pa i dalje plaćaju visoke kamatne stope na dug.

Dva su glavna razloga za njihov stav zašto vjeruju da je dioničko tržište i dalje previše riskantno te da dionice nisu dotaknule svoje dno. U HSBC-u napominju da će se dugo čekati na visoke zarade tvrtki te da će rasprave o padu neto dobiti po dionici te posljedično dividendi biti u prvom planu još nekoliko godina. Zato upozoravaju ulagače da nema smisla intenzivno ulagati u proizvod koji ne može donijeti visoke povrate na ulaganje.

– Ako naglo ne dođe do preokreta u rezultatima poslovanja kompanija nema nikakve podloge za intenzivniji rast vrijednosti dionica – kažu u HSBC-u. Dapače, analitičari su uvjereni da treba biti izrazito skeptičan u tržišnu evaluaciju dionica te da je vrlo teško procijeniti koja je tvrtka zapravo "na rasprodaji", a kojoj je unatoč drastičnom padu cijene dionica i dalje precijenjena u odnosu na realnu vrijednost. Procjene vrijednosti nisu bile niti razlog za početak rasprodaje, ali neće biti ni razlog za stabilizaciju tržišta – kažu u banci. Ovo upozorenje HSBC-a uslijedilo je nakon što su najveće tvrtke Wall Streeta, uključujući JPMorgan, sugerirale klijentima da prodaju što više portfelja dionica.

Zabrinutost se obično rađa uoči kriza koje najbrže naruše vrijednost u vrijednosnim papirima. Američki Citigroup upozorio je na visoku mogućnost novog ciklusa krize, a sličnu je prognozu dao i George Soros prije nekoliko mjeseci. U vrijeme krize najveću vrijednost drži gotovi novac i svi plemeniti metali koji se lako mogu utržiti gdje primat ipak drži zlato. Kriza se zaziva zbog niskih profitnih marži tvrtki, a naročito financijskog sustava, koji je morao progutati troškove svojih loših odluka i bivših zarada manifestiranih u lošim kreditima.

Vlasnici tih sustava očekuju zaradu, a ne mogu je dobiti zbog rasta koji se zadržava na razinama manjima od 5 posto u gotovo cijelom svijetu. Zato u HSBC-u novac sele prema gotovini i obveznicama poput njemačkih na kojima praktički i nema zarade, ali na kojima je gotovo nemoguće izgubiti. Čeka se jača reakcija tržišta kako bi se znalo u kojem smjeru krenuti, a u međuvremenu ipak je najvažnije imati živi novac!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije