Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.07.2016. u 14:00

Andrej Plenković morat će smisliti način kako platiti HDZ-ove, godinama gomilane političke račune bez krčmara

Nakon što je sastavljena Narodna koalicija i nakon što se Stipe Mesić odlučio vratiti u politiku i na listi HSU-a pokušao ući u Sabor, polovica Hrvatske može mirno spavati. Druga njezina polovica pak može također biti mirna nakon što je “na unutarstranačkim izborima” na mjesto predsjednika HDZ-a došao Andrej Plenković.

Čovjek je stigao iz Europskoga parlamenta, a u Zagrebu je za stranačkoga predsjednika “izabran” po karamarkovskom demokratskom modelu: jedan čovjek, jedan glas, jedan kandidat! Čudno je da stranka s tako velikim brojem članova nije uspjela naći još nekoga tko bi bio voljan biti predsjednik HDZ-a!?! Možda protiv Plenkovića nitko i ne bi imao šanse, no ako je to već ranije bilo vidljivo, onda stranačke farse s “izborima” nije trebalo ni biti.

Čemu uopće usporedba koliko je glasova nekoć dobio Karamarko, a sada Plenković? Da je mogao, Karamarko bi tada valjda dobio i sto pet posto stranačkih glasova! Mnoštvo tih koji su gotovo aklamacijom svojedobno željeli Karamarka sada su vjerojatno glasovali za Plenkovića, premda su njih dvojica dva različita svijeta! Činilo se da je tako i sa SDP-om i HSS-om.

SDP je očito jako spustio moralnu letvicu o kojoj je Zoran Milanović ustrajno besjedio. Da nije, sigurno ne bi ulazio u savez s HSS-om i njegovim predsjednikom Krešimirom Beljakom. Doduše, ništa čudno s obzirom na aktualnu DORH-ovu istragu Milanovićevih fiktivnih računa. Beljak je svojedobno osuđen na osam mjeseci zatvora zato što je “iz hobija” provaljivao u osobne automobile! Pučki tribun i legendarni vođa HSS-a Stjepan Radić valjda se, nakon Beljakova izbora za predsjednika HSS-a, okrenuo u mirogojskom grobu.

Beljakov izbor i Milanovićeva koalicija s njime ujedno su i pokazatelji grotesknosti, pa i amoralnosti naše politike. U njoj je postalo najvažnije doći na vlast, makar i po modelu: sva načela za vlast.

A da je politika trajno privlačna, najočitiji je primjer Stipe Mesić. Taj se politički veteran kani na umirovljeničkoj listi kandidirati za saborskoga zastupnika! Namjerava se vratiti tamo gdje je bio još za vrijeme socijalizma i ostao upamćen po traženju kaznenoga progona za autore Deklaracije o hrvatskome književnom jeziku. Unatoč tome što je bio zadnji predsjednik Jugoslavije, predsjednik Hrvatskog sabora i hrvatski premijer te predsjednik Hrvatske u dva mandata, još uvijek se ne želi povući iz javnoga života! Valjda samo još nije bio kardinal.

Andrej Plenković morat će smisliti način kako platiti HDZ-ove, godinama gomilane političke račune bez krčmara. O toj njegovoj sposobnosti ovisit će hoće li HDZ biti moderna konzervativna stranka, a on njezin stvarni reformator.    

>>Milijana Brkića građani više 'klikali', nego Gorana Marića

Komentara 4

DU
Deleted user
08:01 22.07.2016.

Dobar komentar, odiše željom za stvarne promjene, čišćenje demokratskog političkog blata gdje se naši vrli političari valjaju u svojim odjelima praveći se da su čisti i prečisti, što vrijeđa zdravu logiku i moral.

DU
Deleted user
15:37 20.07.2016.

Da, pitanje je zašto se išlo isticati da je Plenković dobio više glasova od Karamarka - pogotovo uz informaciju iz stranke da su varali pumpajući potporu bivšem predsjedniku. Hoćeš nećeš, vjerojatnijim je zato postalo da su i novom umjetno podigli rejting u stranci. No još je jedno zanimljivo, kako je Beljak naglo postao problem otkako se HSS odlučio za koaliciju sa SDP-om, a nikome nije smetao kao izvrstan gradonačelnik i istaknuti potpredsjednik stranke dok su seljaci bili dio Domoljubne koalicije. Osim Milanovićeve letvice moralnosti bi izgleda trebalo propitati i gdje se nalazi moralni kompas novinara i analitičara koji su tek ovih tjedana "otkrili" Beljakove "tajne" iz prošlosti. Ni o tome nije zgoreg razmisliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije