Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.05.2016. u 07:47

Dio javnosti i novinara (među kojima sam i sâm) Karamarka je podupirao zato što je mislio da bi on mogao poslužiti stranci, no on sad čini obratno – hoće da mu stranka posluži za pokriće slabosti i politički opstanak

Do sredine lipnja na sjednici Sabora na kojoj se bude glasovalo o (ne)povjerenju potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku odlučivat će glasovi zastupnika Mosta.

Koji apsurd – o dužnosniku koji je prvi čovjek stranke koja je pobijedila na izborima odlučivat će skupina koja je dobila trostruko manje glasova od te stranke. Nikad HDZ u Hrvatskoj nije doživio takvo poniženje i nikad mu autoritet nije bio tako poljuljan. Stranka koja je vodila Hrvatsku do pobjede u ratu, koja je vladala 18 od 26 godina kolika je dob ove samostalne države, postala je meta beznačajnih provincijskih vlastohlepaca bez imena, bez biografija, bez političkog identiteta, bez znanja i bilo kakvih rezultata i sposobnosti presudnih za sudjelovanje u upravljanu državom.

Vlastohlepaca koji su u samo nekoliko mjeseci pogazili sva svoja predizborna načela i obećanja – gromoglasni antifoteljaši pokazali su se jako grabežljivima i uspješnima upravo u bitki za fotelje, gromoglasni zagovornici stručnjaka u vlasti dužnosti iz svoje kvote podijelili su bez ikakva stručnog kriterija, po kućnom i zavičajnom prijateljstvu, po prijateljstvu iz kartanja ili igre na balote, gromoglasni poštenjaci zinuli su na državne tvrtke u kojima se obrće najveći novac...

Po ovoj ciganiji u kojoj se danomice dvoumi i svađa oko svakog imenovanja, oko novih izbora, oko preslaganja vlasti, oko potpore ili izostanka potpore ovome ili onome, stječe se dojam kao da netko iz pozadine upravlja Mostom da mu posluži za rušenje autoriteta države. Kao da je taj netko htio da se već sklopljeni savez između Mosta i koalicije Hrvatska raste razvrgne, da se Most okrene HDZ-u kako bi ga što više ponizio i uništio kao najdržavotvorniju stranku i tako zemlju bacio na koljena. Taj cilj gotovo je već postignut, što potvrđuje činjenica da svi mediji bruje o tome da će Most odlučivati o sudbini Karamarka, što znači i o sudbini HDZ-a pa i o sudbini Hrvatske. Ali to znači i da je Mostu došao kraj te da se priprema Milanovićev povratak na vlast. Poslije mogućeg Karamarkova pada, na sve izvjesnijim novim izborima razrušeni HDZ bit će takmac slabiji nego na lanjskim, a Most možda u Sabor i neće ući. Budući da i Milanović i SDP nisu biračima privlačniji nego lani sigurno, kao ni HDZ, neće moći sami preuzeti Hrvatsku, ni uz pomoć prošlogodišnjih saveznika. Tako bi formiranje vlasti poslije novih izbora bilo možda još teže nego poslije proteklih, pa bi se politička kriza u zemlji mogla nastaviti na još gori način i s još gorim posljedicama. To će značiti nastavak slabljenja gospodarstva, nastavak slabog korištenja fondova EU, nastavak zaduživanja a nastavio bi se i bijeg Hrvata u inozemstvo te bio još veći.

Znaju li Karamarko i HDZ da su oni svemu tome najveći krivci, prvo, zato što su već sigurnu veliku pobjedu u godini prije izbora pretvorili u tijesnu, i drugo, zato što su zemlju predali u ruke Tihomiru Oreškoviću koji je došao kao kadar stranog kapitala koji nas je opljačkao, te je dosad bio najodlučniji u servilnosti prema svojim gazdama u Europskoj uniji, i Mostu koji mu je sada postao opasniji od Milanovića i SDP-a. Ako ne znaju, onda je to katastrofa i za stranku i za zemlju, a ako znaju i imaju osjećaj odgovornosti, onda bi i stranku i zemlju pokušali spasiti. To jedino mogu što skorijim raskidom suradnje s Mostom, te izborima i u državi i u stranci na kojima se Karamarko više ne bi kandidirao. Bit će tragično dopuste li da o Karamarkovoj sudbini u Saboru odlučuje Most, a bilo bi to i komično kao kad bi Cro Cop Mirko Filipović dopustio Severini da se u ringu s njim bori i da ga možda i nokautira. U vrijeme poslije sadašnje vlasti HDZ mora ući mnogo moćniji nego što je sad, a to znači obnovu stranke koja je za katastrofu sadašnje vlasti najviše kriva. Možda bi Jandroković, možda Plenković ili netko treći na čelu HDZ-a mogao ponijeti tu obnovu stranke, ali Karamarko sigurno ne. S teretom sadašnjeg imidža koji ima i s teretom prošlosti (sprega s Mesićem itd.), koju mu dio birača HDZ-a nikada neće oprostiti, on tu obnovu ne može pokrenuti, može joj samo biti smetnja. Dio javnosti i novinara (među kojima sam i sâm) koji ga je godinama podupirao činio je to zato što je mislio da bi on mogao poslužiti stranci i njezinu jačanju, no on sad čini obratno – hoće da mu stranka posluži za pokriće njegovih slabosti i za njegov politički opstanak. Nije to ni politički, ni ljudski, ni patriotski.

>>Ako je odgovoran i pošten, Karamarko treba otići iz vrha i vlasti i HDZ-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije