Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ideolog Mosta

Ivica Relković: Most neće ostati u Vladi ako nema promjena. Došli smo vrlo blizu granice

Ivica Relković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
15.05.2016.
u 12:41

Posebni savjetnik potpredsjednika Vlade Bože Petrova napustio je funkciju u Banskim dvorima te se povukao na 'početni položaj', u Most, odakle će pripremati stranku za izbore

Ivica Relković prestao je obnašati ulogu specijalnog savjetnika potpredsjednika Vlade Bože Petrova te se povukao na „početni položaj“, u Most. Riječ je o događaju koji nije slučajnost, budući da je Relković jedan od najutjecajnijih mostovaca iz sjene. On je čovjek koji je imao ključnu ulogu u iznenađujućem uspjehu Mosta na prošlim parlamentarnim izborima te je, čini se, napustio savjetničko mjesto u Vladi kako bi pripremio mostovce za nove izbore.

Je li prestanak vaše uloge savjetnika potpredsjednika Vlade Bože Petrova tehnički detalj ili se možda Most sprema na izbore?

Neprekidno ponavljamo da Most nije klasična stranka s piramidalnom nedodirljivom hijerarhijom, niti je tako nehomogen kako neki misle, što se vidjelo i u petak kad su upravo zastupnici Mosta svi do jednog korektno odradili sjednicu na kojoj se trebalo glasovati o nizu zakonskih prijedloga i amandmana. Isto tako, ponavljamo da je Most sredstvo, poluga za političke promjene. Most nama nije na prvome mjestu kao što su to nekome njihove stranke. Nama je na prvome mjestu Hrvatska. Ako se pokaže da nešto ne ide, radi dobrobiti Hrvatske treba to prekinuti i dati šansu promjenama. Nema te plaće ili honorara koji je uteg za napuštanje „fotelje“ ako stvari ne idu kako treba. Ivan Kovačić je bez ikakve zadrške ostavio poziciju predsjednika Kluba zastupnika, ja sam napustio mjesto posebnog savjetnika i honorar koji je uz to išao. Iako smo Kovačić i ja sada povukli osobne poteze, jer to se u Mostu cijeni i poštuje, Most neće ostati ni u kakvoj Vladi ni s kim radi samozavaravanja da će se stvari sutra popraviti, ako to sutra polako postaje „malo sutra“. Kovačićev potez, a sada i moje napuštanje pozicije savjetnika, znači da je granica za nas vrlo, vrlo blizu.

Što zaista opterećuje koaliciju Most – Domoljubna koalicija?

Odnose opterećuje naša orijentacija na budućnost i njihova dijelom na prošlost, a dijelom na budućnost. Nije Most u bitnom heterogen, nego HDZ. I SDP. Izbori u SDP-u su pokazali da postoje gotovo dva SDP-a, a izbori u HDZ-u da postoje najmanje dva HDZ-a. A mi često nismo znali kad s kojim HDZ-om uopće pregovaramo. Problem počinje kad vidimo da netko ne želi mijenjati stvari radi bolje budućnosti, nego samo želi čuvati svoju stečenu prošlost. Tu se očito razlikujemo u smjeru. To smo znali i na samom početku, ali ne možete odustati od „guranja“ promjena zato što u prvom pokušaju niste dobili 76, nego 19 zastupnika.

Zbog afere konzultantica (Ana Karamarko) prostor za suradnju između Mosta i HDZ-a i njihovih partnera je sve uži? Afera ne samo da trese HDZ, nego i cijelu državu. Zbog toga je i Most u škripcu?

Lako za Most! Mi se sada pitamo je li u škripcu Hrvatska. Ako se pokaže da je na to pitanje pozitivan odgovor, onda sigurno neće proći ni dan a da Most ne preda biračima nazad u ruke odluku o daljnjem putu Hrvatske. Do jučer se moglo iščitati da će HDZ nakon unutarstranačkih izbora koji završavaju krajem svibnja doći u Vladu i pokazati mišiće, no danas sam siguran kad bi zaista tako došli, da bi im to bio ujedno i zadnji dan Vlade.

Vaši birači su sve sumnjičaviji zbog toga što i dalje ostajete u koaliciji s HDZ-om. Stječe se dojam da je Most (su)dionikom neuspješne politike, zar ne?

Hrvatska ima dokazano loše vlade, a ne dojam o lošim vladama, već gotovo dvadeset godina. Nije ova Vlada Hrvatsku zatekla u rejtingu „više cvijeća, manje smeća“, kako kaže ona reklama, nego upravo obrnuto. Most je u izmjene neuspješnih vlada upao kao neželjen eksces. I Most nije preuzeo Vladu ni relativnom, a kamoli apsolutnom većinom. Od Mosta se očekuje da s manjinskom kvotom upravlja većinskom voljom vladajuće strane, a istodobno i da je budniji korektiv od same oporbe.

HDZ ima najviše prigovora Mostu zbog kadroviranja u MUP-u.

MUP treba strpljivo i sustavno pretvoriti u profesionalan servis u kojem će SDP-ovi, HDZ-ovi, a onda i Mostovi i bilo čiji drugi kadrovi biti samo sitan politički dodatak nakon izbora. A ispod tih nekoliko političkih funkcija trebaju biti samo hrvatski profesionalni kadrovi koji nemaju privatni link ni na Ostojića, ni na Karamarka, a sutra kad tamo više ne bude, ni na Orepića. Hajdemo graditi takav MUP od danas. I takvo pravosuđe. I takvu državnu upravu. A što se tiče kadrova, tamo su sada ionako pola-pola HDZ-ovi i SDP-ovi, samo se svake četiri godine dogode unutarnje rotacije od kojih korist imaju interesne skupine, a ne svi hrvatski građani.

Bandić tvrdi da će doći do preslaganja, što znači da bi HDZ s novim partnerima mogao imati većinu?

Mislim da je kapacitet te „većine“ dokazan u petak. Na glasovanju je bilo prisutno 75 zastupnika, jedan manje od potrebnog kvoruma. Prisutno je bilo svih 15 zastupnika Mosta. Sad ih u cijelosti ili dijelom oduzmite od broja koji je bio u sabornici i složite novu većinu bez Mosta?!

Je li moguća nova koalicija Most - SDP. O tome se počelo špekulirati?

Pokaže li se da je za Hrvatsku bolje da dođe do nekog ozbiljnijeg „preslaganja“, mislim da je korektnije to prepustiti biračima. Nakon tih novih izbora za boljitak Hrvatske treba ići s onima s kojima će se reforme moći kvalitetnije i provesti.

Znači, Most bi mogao sa SDP-om?

Prije izbora teško. I to vjerojatno obostrano teško zbog straha od neučinkovitog funkcioniranja asimetričnog modela suradnje. Nakon izbora bi to bila jedna od opcija. Svakako bi bila prihvatljivija ona opcija prema kojoj bi Most samostalno pobijedio!

A što ako Most na novim izborima doživi fijasko?

Most nema „hranidbeni lanac“ zbog kojega u izbore ide drhteći od rezultata. A tada možete i ono što se iz današnje perspektive čini nemogućim. Danas će vam svi analitičari, politolozi, „opinion makeri“ i raznorazni medijski komentatori reći da je nemoguće da Most ponovi prošli rezultat. I to gledaju kroz prizmu sadašnjeg trenutka i količine informacija u javnosti. No, to bi se od same najave novih izbora počelo mijenjati. Društveni procesi nisu začahurena stanja, nego dinamički procesi. Možda je danas teže ponoviti stari rezultat ako pristupite kampanji kopirajući prošlu. Ali ako uvažite sve argumente nove pozicije i krenete u sasvim drukčiju kampanju, zašto ne biste mogli dosegnuti rezultat od 15, 20 ili 25 zastupnika, ali isto tako realnu mogućnost i da ih bude nula.

Nije li Most ipak u najlošijoj poziciji kad se gleda današnji rejting HDZ-a, SDP-a i Mosta?

Ne. Miješate trenutačna očekivanja i startnu poziciju s potencijalom. Most od dvije velike stranke ima bitno lošiji prostor očekivanja zbog sadašnjeg stanja rejtinga i startne pozicije – to je točno. Ali HDZ ima daleko veći problem napregnutosti već sada na maksimalnom potencijalu. U slučaju pada Vlade teško da HDZ može imalo napredovati u odnosu na sadašnji rejting. Naravno da je enigma u tom slučaju i tko bi vodio HDZ, sadašnje ili neko sasvim novo vodstvo, pa se i to može mijenjati. SDP je također već u konstantnoj napregnutosti, ali možda iz pozicije oporbenog napadača i može koji postotak rasti. Ali sve je to na dva-tri posto dodatnog potencijala. Ostaje treća opcija i pitanje tko će to biti. Potencijala ima jednako, ako ne i više negoli na prošlim izborima. Kampanja će biti višestruko zanimljivija negoli prošla. I neće se voditi oko „ustaša“ i „partizana“.

Bili izbori sutra ili za tri i pol godine, griješe oni koji kažu da je Most „ubio“ šansu trećeg puta. Naprotiv! Most je razbio lokot kojim je „treći put“ bio zarobljen u temu „ustaše-partizani“ kao sadržaj kampanje, a lijeve i desne „prirepke“ u rezervne opcije koje birači nikad nisu smatrali stvarnim trećim putem.

Hoćete li savjetovati Boži Petrovu da izađe iz koalicije ili da ostane na brodu koji tone?

Ako je Hrvatska taj brod koji tone, onda na tom brodu trebamo biti dok ga se ne izvuče na sigurno. Ako je brod koji tone neka politička kombinacija, onda je opet radi Hrvatske bolje napustiti tu političku kombinaciju.

Vjerujem da politička fotelja nijednom mostovcu neće biti magnet koji će ga zadržati prikovanog za „brod koji tone“, pa ni Boži Petrovu.

Most drži da uspješne tvrtke u kojima država ima udjele ne treba prodavati, dok HDZ i Orešković misle nešto drugo?

Most misli da ništa ne treba prodavati na nepripremljen način. Investitor je sigurniji kad mu je jasno ne samo što kupuje, nego i u kojem smjeru može računati da smije razvijati svoju investiciju. U državi u kojoj postoji poslovna sigurnost lakše je naći kvalitetnog investitora, a ne mešetara, ali i imovina vrijedi više, pa i državna.

A što i na koji način treba u cijelosti ili dijelom privatizirati zaista ovisi o tome je li riječ o strateškom resursu ili ne. U velikim i osjetljivim pitanjima treba maksimalno maknuti maglu od javnosti, pa će biti i više povjerenja i snažnije potpore javnosti u onom putu koji se pokaže za državu najkorisnijim. Uzmimo sada Inu. Postoje manje ili veće sjene nad svim koracima prodaje. I bez obzira na arbitraže, nitko nam ne brani da određeno nacionalno povjerenstvo na kvalitetan način ne „skenira“ cijeli proces, od Račanove Vlade do danas. I nakon toga da preporuči današnjoj Vladi optimalne korake u daljnjem vođenju brige za Inu. I ja bih u takve osjetljive nacionalne nadstranačke posebne slučajeve uvijek uključivao i predstavnike oporbe, radi jedinstva i kontinuiteta upravljanja. Evo, predsjednik Vlade je jasno i s pravom naznačio da će nastaviti i sam biti izravno uključen u procese oko Ine, pa bi bilo itekako politički korisno da u jedno takvo svoje povjerenstvo uključi stručne predstavnike HDZ-a, Mosta, ali i SDP-a te nekog iz nezavisnih hrvatskih stručnjaka koji poznaju tu problematiku.

Je li predsjednik Vlade Orešković bliži Mostu ili HDZ-u?

Volio bih i nadam se da je predsjednik Vlade blizak hrvatskim interesima. Onda je ovo drugo sekundarno.

Je li Kovačićeva ostavka na mjesto predsjednika Kluba zastupnika Mosta uzdrmala platformu?

Promjena vodećih osoba ne znači nečiji politički odstrel kako se to događa u dvjema velikim strankama, što možemo svakodnevno gledati. Neke struje u tim strankama vode takve ratove da su omraženiji jedni drugima nego članovima suparničkih stranaka. A Ivana Kovačića jednako ili čak i više uvažavaju u klubu i Nacionalnom vijeću Mosta nego prije mjesec dana.     

Komentara 2

Avatar juricamesko
juricamesko
16:19 15.05.2016.

samo dajte više te izbore čim prije.da se riješimo Petrova i njegovih svetaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije