Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj nepoštene trgovačke prakse

Mlijeko za 2,89 kuna i kilogram edamera za 24,99 kuna? E – (ne) može!

'22.10.2012., Djakovacki Selci - Mljekari u znak prosvjeda zbog cijena nece predavati mlijeko otkupljivacima nego ga besplatno dijele gradjanima.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
03.05.2016.
u 13:04

Zna li se kako smo kilogram polutvrdog sira edamera potkraj lanjske godine uvozili i za samo 0,78 eura – a samo je 9 do 10 litara mlijeka ugrađenih u njega stajalo između 2,70 i 3 eura (litra u prosjeku 0,30 eura) bez ostalih troškova – jasno je kako u krajnjoj cijeni od 3,20 eura ili 24,99 kuna na policama nekih trgovaca u Hrvatskoj nešto debelo ne štima. Što rade mjerodavni?

Zakoni su poput kobasica. Bolje je ne znati kako se rade, parafrazirala je ovih dana jednu manje poznatu Bismarckovu izreku hrvatska eurozastupnica Marijana Petir. No kad zakona, kao u slučaju nepoštene trgovačke prakse, u Hrvatskoj ni nema, Hrvatima, čini se, i ostaju samo kobasice, bilo da su, kako tvrdi Petir, od uvoznog i sedam godina starog smrznutog mesa ili pak s intra EU i trećih tržišta kakve nam serviraju po dampinškim cijenama, ispod granice koštanja same proizvodnje.

Tako je već, uvjerili su se mnogi, i s pilećim hrenovkama i sličnim polutrajnim kobasičarskim proizvodima s kojima smo Talijanima postali glavna izvozna top destinacija na EU tržištu. Lani su nam prodali čak 5 milijuna kilograma hrenovaka, petinu svoga ukupnog izvoza u tom segmentu, s čime su hrvatski proizvođači „izgubili“ polugodišnju proizvodnju. Uvoz mliječnih proizvoda u Hrvatsku u odnosu na 2012. godinu lani je pak i više nego udvostručen. Intra uvoz konzumnih mlijeka i vrhnja u 2015. u odnosu na pretpristupnu 2012. povećan je 136%, fermentiranih mliječnih proizvoda za 81%, maslaca za 92%, dok intra uvoz sireva bilježi rast od 117%.

Dapače, lani smo sireva prvi put uvezli više nego što ih proizvodimo – 6% više nego što iznosi domaća proizvodnja, čime smo postali jedinstveni među članicama EU. Prednjače polutvrdi sirevi edamer i gouda, čiji smo uvoz u odnosu na 2012. povećali 261, odnosno 148%. No zna li se kako smo kilogram edamera, za koji u prosjeku treba između 9 i 10 litara mlijeka (oko 22,80 kuna, s obzirom na to da je litra 0,30 eura), potkraj lanjske godine uvozili i za samo 0,78 eura (godišnji prosjek bio je 1,53 eura, a u EU 27 2,95 eura), jasno je kako u krajnjoj cijeni na policama nekih trgovaca u Hrvatskoj nešto ne štima ako i s troškovima proizvodnje, distribucijom, trgovačkom maržom… taj sir na kraju stoji 3,29 eura ili 24,99 kuna.

Isto je i s mlijekom kojega se litra u nekim lancima prodaje za 2,89 kuna, a kako mjerodavne službe ni na opetovane pozive proizvođača na nadzor takvih niskih cijena nisu odgovorile, i ostatak trgovaca, na štetu domaćih proizvođača, cijenu je „prilagodio“ na niže.

Kako su formirane te cijene? Ima li tu uopće trgovačke marže – pita i Branko Bobetić, direktor gospodarskog udruženja proizvođača u mesnom i mliječnom sektoru Croatiastočar, objašnjavajući kako ispada da smo po svemu tome lošiji i od Rumunjske i Bugarske. I Rumunjska, naime, koja slovi za jedno od nesređenijih tržišta u EU, godinama ima zakonsku klauzulu po kojoj je na njezinu tržištu zabranjeno prodavati proizvode ispod cijene koštanja. Ista litra mlijeka koja se u jednom našem trgovačkom lancu na tržištu nađe za manje od 0,40 eura, na njegovu se matičnom njemačkom tržištu, i uz niži PDV na hranu, ne može naći ispod 0,55 do 0,60 eura. Isto tako ni u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, gotovo nigdje, nabraja Bobetić, tako da domaća industrija s nestrpljenjem očekuje dan kad ćemo i mi imati kodeks dobre poslovne prakse ili pak zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi kojima si ostale članice EU štite domaće tržište i osiguravaju ravnopravnu tržišnu utakmicu.

Da priča bude bolja, Hrvatska je EU lani namjerno ili zbog nepismene birokracije izvijestila kako mi zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi već imamo, brkajući ga sa Zakonom o trgovini, koji na tržištu trenutačno štiti samo trgovce, nikako proizvođače. No upitna je i njegova provedba, zna li se kako jedna od klauzula upravo govori o nepoštenom trgovanju prodaje li se roba ispod njezine nabavne cijene s PDV-om.

Ministar poljoprivrede Davor Romić nada se kako će se prvi hrvatski zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi prije ljeta naći na Vladi. No nakon njegova izglasavanja na nacionalnoj razini, mora proći i europsku, kako bi i članice EU imale prilike staviti svoje primjedbe na taj zakon. Pa i one koje su u trenutačnom Divljem zapadu na hrvatskom tržištu našle raj za svoje subvencionirane viškove, s obzirom na sve veću hiperprodukciju mlijeka, nakon ukidanja mliječnih kvota, te poljoprivredno-prehrambene viškove kojima je zatvorilo vrata rusko tržište. Piletina nam je tako na policama već 14,99 kuna, dvije litre makedonske graševine, dakle s trećeg tržišta, 14,99 kuna, a slično je i sa španjolskim vinima s intra tržišta, s uvoznim svježim junećim i telećim mesom koje jedna od članica EU na njemačko tržište, primjerice, izvozi po jednoj, a na hrvatsko po znatno nižoj cijeni. Ni s određenim kategorijama svinjskog mesa nije ništa bolje, u čemu trenutačno uživaju samo osiromašeni potrošači, koji kupuju od akcije do akcije.

No pritom bi se i oni i država morali zapitati što se to i zašto prodaje na našem tržištu jeftinije nego u zemljama u okruženju.

Je li u pitanju damping koji je teško dokazati i službeno ga nema u EU pa ga stručno zovemo nelojalna konkurencija? Ili su ti proizvodi, što treba provjeriti, na naše tržište ušli pred istekom roka trajanja – pita se Bobetić, dok se s tržišta EU i dalje grabe za što bolje pozicije u Hrvatskoj, ugrožavajući sve više ionako teško konkurentnu domaću proizvodnju.

Europska unija je još prije više godina započela ozbiljne rasprave o uređenju fer odnosa između različitih dionika u lancima vrijednosti, prije svega na relaciji farmer – prerađivač – trgovac. Europski parlament i komisija traže da odnosi budu fer tržišni te da omogućuju svakom od dionika normalno poslovanje i rast biznisa. Komisija je zemljama članicama ostavila kao izbor mogućnost uređenja tržišta na različite načine, bilo da je riječ o donošenju zakona ili uređenja tržišta putem kodeksa ili nekog drugog oblika društvenog ugovora. Tako je, primjerice, naša susjedna Slovenija donijela kodeks o uređenju odnosa, dok je Mađarska donijela zakon. Rješenja koja nude različite zemlje različita su i prilagođena pojedinim situacijama u određenim zemljama. U svakom slučaju, ključno je pitanje određivanja arbitra koji će prosuđivati je li netko narušio fer tržišni odnos ili nije – kažu nam u proizvođačkim krugovima.

Foto: Screenshot/reuters

Slovenija tako primjerice ima posebnog povjerenika koji arbitrira, dekana Poljoprivrednog fakulteta Jožu Podgoršeka, koji je već u pet od osam trgovačkih lanaca na slovenskom tržištu evidentirao slučajeve nezakonite trgovačke prakse i sve ih proslijedio Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Tako i odnose i na hrvatskom tržištu treba urediti, jer je očito došlo do golemog uništavanja vrijednosti i to u više lanaca proizvodnje, prerade i trženja hrane, mlijeka, svinjskog i pilećeg mesa, sira…, tvrdi jedan od gospodarstvenika s kojim smo razgovarali. I koji također ponavlja kako u zemljama EU ne postoji maloprodajna cijena mlijeka po kojoj se ono danas prodaje u hrvatskim trgovinama, što znači da se netko rješava viškova ispod cijene koštanja.

Negativnim trendovima koji vode u potpuno uništavanje hrvatskog sela i domaće poljoprivredne proizvodnje, nezadovoljstvo je ovih dana gostujući na Hrvatskom radiju izrazio i dopredsjednik koncerna Agrokor Ante Todorić, ističući kako nije normalno da uvozimo više od 50 posto svinja i više od 30 posto junadi, da nam pada proizvodnja mlijeka, da sve više uvozimo povrća…

Moramo svi zajedno nešto napraviti, posebno mi trgovci i veliki proizvođači da zaštitimo hrvatsko selo i proizvode. Da ne damo viškovima iz Europe da se ovdje ''trejdaju'' i prodaju upola jeftinije od europskih cijena. To će uništiti hrvatsku proizvodnju – rekao je Todorić.

Na pitanje tko je kriv za to što se u hrvatskim trgovinama prodaju meso i mlijeko znatno ispod europskih cijena, zbog čega su nedavno prosvjedovali domaći proizvođači, drugi čovjek Agrokora odgovorio je da su za to svi odgovorni.

– Mislim da smo svi krivi za to, od proizvođača do trgovaca. Treba vidjeti koliko se uvozi, otkud se uvozi i zašto se uvozi tako jeftino. Iz nekih zemalja, u kojima je mlijeko 7 kuna, u Hrvatsku dolazi po 3 kune ili čak niže, za 2,5 kuna. Mislim da je to pitanje za sve sudionike u lancu – rekao je Ante Todorić.

I dok u okruženju, a i šire, već naveliko uspješno ili manje uspješno djeluju, dovodeći u red ne samo dampinške cijene i odnose među proizvođačima, trgovcima i dobavljačima nego i rabate, marže, bonuse, cijene polica, plaćanja, akcijanja… u nas se zasad još uvijek stidljivo raspravlja o listi „želja“, koje su se dosad libili i HUP, HGK i HOK. No bolje ikad nego nikad…

>> Otkrivamo kako trgovci varaju kupce: 3 različite cijene na istom komadu odjeće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije