Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ-ovci u Vladi nezadovoljni

Ministri ne znaju koga bi slušali

07.07.2009., Zagreb - U zgradi Vlade na Markovom trgu bivsi premijer Ivo Sanader i sadasnja premijerka Jadranka Kosor odrzali su sastanak s ministrima. Slobodan Uzelac, Damir Polancec, Jadranka Kosor, Ivo Sanader, Djurdja Adlesic, Bozidar Pankretic.   Pho
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
03.05.2016.
u 21:15

Za Sanadera se bar znalo tko šro radi, ova Vlada nema dirigenta, žale se ministri

Dok je bio u punoj snazi, Ivo Sanader bio je miljenik medija, apsolutni autoritet članovima HDZ-a i ministrima u Vladi, političar autoritarnih manira kada je riječ o vođenju stranke i Vlade.

Stranka ‘čvrste ruke’

Kada je pao, odrekli su ga se i najbliži suradnici, njime brisali pod i javno se odricali bilo kakve veze s bivšim premijerom. Iako omražen, Sanader je sad postao mjera u odnosu na postojeću Vladu Domoljubne koalicije i Mosta kada je riječ o efikasnosti upravljanja Vladom i političkim odnosima u Banskim dvorima.

Sanader je često u razgovorima s HDZ-ovim akterima nove Vlade jedinica kojom mjere aktualne odnose. Kada bismo bili skroz cinični, mogli bismo zaključiti kako malo nedostaje da HDZ-ovci požele: “Ivo, vrati se”. Naravno, nije tako, ali HDZ-u kao izrazito organiziranoj stranci koja najbolje poznaje metodu “čvrste ruke” razjedinjena Vlada u kojoj svatko vodi svoju politiku prostor je u kojem se ne snalaze. HDZ-ovi ministri kažu nam da se u Sanaderovo vrijeme u HDZ-u znalo “tko igra, a tko ne igra”. Znalo se tko što radi u Vladi, a sadašnji omjer snaga, s nestranačkim premijerom Oreškovićem, proizvodi potpuno konfuzne situacije u kojima ministrima uopće nije jasno što se od njih očekuje.

– Premijer ima jednu viziju, Karamarko zna neke stvari i odšutjeti, ja kao ministar imam svoj prijedlog. Jednostavno, Vlada nema dirigenta. Nema osobu koju se sluša i koja donosi odluke. Sve je podijeljeno na tri strane i to nikako ne ide dobro – požalio nam se jedan ministar koji je kao paralelu povukao Sanadera i, uza sve njegove mane, istaknuo da se “kod njega znalo zašto se i kako radi”. HDZ-ovi ministri otvoreno kažu kako im nije lako raditi u ovoj Vladi, a našem se sugovorniku čini da bi novi izbori bili najbolje rješenje ove političke situacije.

Troglava Vlada

– Nakaradna je i situacija da su HDZ-ovi dužnosnici, prvi potpredsjednik i ministri, kao članovi najveće stranke vladajuće suradnje u manjini na užem kabinetu – požalio se jedan od ministara s kojima smo razgovarali.

Budući da su u HDZ-u u tijeku stranački izbori, a 28. svibnja je sabor stranke na kojem se bira vrh HDZ-a, potpredsjednici bi mogli postati i pojedini HDZ-ovi ministri. Kandidati su Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Darko Horvat i Miro Kovač. Ministri Hasanbegović i Kliman kandidati su za Predsjedništvo. HDZ-ovi ministri smatraju da bi njihov ulazak u vrh HDZ-a osnažio poziciju HDZ-a u Vladi koji na suprotnoj strani, praktički, ima premijera Oreškovića i Most. Očekivalo se da će Tomislav Karamarko nakon izbora u HDZ-u, na kojima je ponovno potvrđen za predsjednika, osnažiti svoj utjecaj u Banskim dvorima i da bi mogao pokrenuti akciju preslagivanja u Saboru, kako bi iz vladajuće jednadžbe istisnuo premijera i Most. Bilo je i poruka o rušenju Vlade i izvanrednim izborima. Iako svako malo u medijski prostor pristigne pokoja prijetnja o preslagivanju većine, zasad od toga nema ništa. Što ne znači da HDZ u tišini ne traži izlaznu strategiju iz zagrljaja Mosta i premijera Oreškovića.

Taj “dirigent”, o kojem govori ministar s početka teksta, u troglavoj Vladi neće ni biti moguć. Jer svoju poziciju traži i Karamarko kao šef najveće stranke u vladajućoj suradnji, ali i Orešković kao prvi čovjek Vlade, koji je doveden za premijera bez izbornog legitimiteta. Ne treba zaboraviti ni Božu Petrova čiji Most, zapravo, najviše žulja HDZ iako bez njega ne bi mogli formirati vlast. 

>>'Naravno da su preslagivanja u Vladi moguća tijekom cijelog mandata'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije