Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.01.2016. u 09:26

Bivši je premijer pak razloge za svoju mrzovolju spram budućega premijera pokušao naći u nijekanju njegova političkog legitimiteta.

Nakon što se saznalo da je Tihomir Orešković kandidat za mandatara Vlade RH, odmah su se uzbunili ovdašnji ideološki osinjaci. Kada je postao mandatarskim kandidatom počeli su se umnažati i ideološki prigovori. Posljednji je bio predsjednik IDS-a Boris Miletić, koji je sastavljačima Vlade poručio da IDS ne kani podržati formiranje Oreškovićeve vlade, jer da su ideološke i svjetonazorske razlike između njih prevelike! Predsjednik IDS-a se apriorno vrijednosno s budućim mandatarom ne slaže, premda Orešković i nije javno priopćio koja su to njegova temeljna svjetonazorska i politička uvjerenja! Jedino je rekao da je domoljub i fiskalni konzervativac.

Bivši je premijer pak razloge za svoju mrzovolju spram budućega premijera pokušao naći u nijekanju njegova političkog legitimiteta. Na tragu svoje zločestoće o “slučajnoj državi”, Zoran Milanović je i Tihomira Oreškovića nazvao “slučajnim premijerom”. Tako se Orešković u vrlo kratko vrijeme mogao osobno osvjedočiti kolika je ideološka nesnošljivost u hrvatskoj politici i uvjeriti koliko je u njoj netolerancije. Kad je Vlado Gotovac, govoreći o našoj političkoj kulturi i općekulturnom “stanju fakata”, spominjao “zapušteni narod” mnogi su negodovali, tvrdeći da nas Gotovac zapravo vrijeđa. Međutim, danas smo svjedoci da je Gotovac imao pravo. Kada ministar unutarnjih poslova glede prišluškivanja čelnika Mosta javno kaže da Božu Petrova poziva da se s njime suoči “ako ima muda”, onda Ranko Ostojić samo na prostački način potvrđuje nekadašnju Gotovčevu tvrdnju. Ipak, prvenstvo u uvođenju uličarskog jezika u politiku ima Ostojićev stranački šef Zoran Milanović. Toliko prostota, nesnošljivosti i isključivosti još nije viđeno u četvrt stoljeća naše politike. Ta je isključivost vrhunac dosegla njegovim stavom: “mi ili oni!”. On koalicijskim “ustašoidima” stoga odbija predati vlast i kao da se sprema formirati “pokret otpora”. Kao da se sprema u šumu u partizane poput svoga idola Tita! Milanović je zapravo i Voltairea okrenuo naglavačke. Prosvjetitelj je u svojoj maksimi o toleranciji rekao: “Ne slažem se s onim što govorite, ali ću uvijek braniti vaše pravo da govorite”. Milanović bi taj postulat preokrenuo da glasi: “Gadi mi se to što govorite i nikada neću dopustiti da bilo što govorite!”.

Milanović je čak i podvalu, odnosno prijevaru pokušao legitimirati kao dopušteni politički čin. Tako je za vrijeme pregovora s Mostom, usprkos dogovoru s Karamarkom o prekidu pregovora o tripartitnoj vladi, dopustio Karamarku da prvi kaže da ih prekida, da bi ih potom on sam odmah nastavio!

Milanović ni to ne smatra nemoralnim.

Tihomiru Oreškoviću, pristiglom iz neke druge kulture, neće sigurno biti lako s balkanskim makijavelizmom, ni s ideološkim puritanizmom.

>> Bi li Reiner bio iskren da je na skijanje krenuo sa sarmom 

>> Kani li se apsurd u Hrvatskoj trajno nastaniti?

Komentara 8

MR
MrkiMedo
11:13 13.01.2016.

Ma da, ali to je tek mala slicica iz dugo-dugo-dugometraznog filma prostota, nepodopstina, nekulture, balkanizma (tesko mi je sve nabrojiti) u reziji Zokija Milanovica.

Avatar juricamesko
juricamesko
12:35 13.01.2016.

Zoran Milanović i njegovi jastrebovi tipa Jovanovića,Marasa,Hajdaš-Dončića ili Bauka već 4 godine ponašaju se kao da je 1945 i da su jučer došli iz šume i partizana.partija je po njima jedina koja na sve ima pravo i koja sve zna.mentalni komunisti nisu se ničega pridržavali niti se pridržavaju osim kreda:"država je partija a partija to sam ja" i one njihova idola Tita:"nećemo se zakona držati kao pijan plota".prošlo vaše vrijeme drugovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije