Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.02.2017. u 09:15

Utoliko je “General” prirodni nastavak Vrdoljakove “Duge, mračne noći”, koja se bavila Hrvatima i njihovom traumatičnom sudbinom nakon Drugoga svjetskog rata.

Hrvati su s posebnim nestrpljenjem dočekali početak snimanja filma “General”. Najvjerojatnije zato što su čuli da je riječ o filmu o legendarnom hrvatskom ratniku, generalu Anti Gotovini, a vjerojatno i stoga što film radi vrhunski filmski znalac i režiserski rutiner Antun Vrdoljak.

On je svojim dosadašnjim filmovima publiku navikao na visoku razinu svojih uradaka pa ona s pravom očekuje da će takav biti i film “General”. No, to nije samo priča o Gotovini, nego i priča o Domovinskom ratu, srpskoj ratnoj agresiji, hrvatskom otporu toj agresiji i ratnoj pobjedi nad njom. Zapravo, riječ je o slikopisu posljednjih 20-ak godina Hrvatske. Utoliko je “General” prirodni nastavak Vrdoljakove “Duge, mračne noći”, koja se bavila Hrvatima i njihovom traumatičnom sudbinom nakon Drugoga svjetskog rata. Poslije “Duge, mračne noći” bilo bi sasvim logično da se kroz sudbinu generala Gotovine ispriča ne samo njegov izuzetno filmičan život, nego i pozadina života u Hrvatskoj. Ta dva filma mogla bi biti svojevrsna saga o posljednjih 80-ak godina Hrvatske. A posebno će biti interesantno bude li se pokazalo ponašanje mnogih poznatih osoba, dok je general bio još u bijegu, koje su pokazivale svoju “građansku lojalnost” hvaleći se da bi ga, da ga sretnu, odmah cinkali policiji.

Posrame li se te osobe danas kada pročitaju što su nekoć govorile o Gotovini? Bit će zanimljivo vidjeti i prikaz proganjanja i hapšenje generala te servilnost tadašnje hrvatske vlasti spram tzv. međunarodne zajednice. Žalosna i svakog prezira zaslužna je bila revnost ondašnje vlasti da se dodvori “gospodarima svijeta”, čak i pod cijenu da pošalje na robiju svoje najuglednije ratnike. Dok ih je narod i dalje držao svojim najboljim predstavnicima, “narodna vlast”, predvođena tada neporecivim Ivom Sanaderom, radila je suprotno tome mišljenju.
Ivo Sanader igrao je ulogu velikoga europskog političara koji je za održavanje toga problematičnog ugleda bio spreman žrtvovati čak i ono najbolje što je Hrvatska imala. Gotovina je u toj Sanaderovoj političkoj trgovini s Europom bio samo sitniš. Za obećanu europsku karijeru, njemu je Gotovina bio traženi ulog. Sanaderovi najodaniji podanici Jadranka Kosor i Tomislav Karamarko kasnije su samo slijedili njegov primjer. Jadranka Kosor zamalo da sama nije po tuđim tavanima tražila imaginarne topničke dnevnike, dok je Tomislav Karamarko za svoju SOA-u dobivao od Vlade masne pare kako bi mogao plaćati špijune da po svijetu traže generala Gotovinu. Za nadati se je da će nešto od toga načina ponašanja i mentaliteta biti vidljivo i u filmu “General”. Da je imala imalo srama, tadašnja bi se vlast, nakon haaškog oslobođenja generala, trebala pokriti ušima i dati ostavku. No, oktroirana premijerka Jadranka Kosor i glavni operativac za hvatanje generala Ante Gotovine nisu valjda ni pomišljali da bi bilo pošteno otići s vlasti. Slast vlasti bila im je očito puno preča od moralnih principa. Doduše, u hrvatskoj vlasti nikada zapravo i nije bilo puno srama.

General Gotovina možda je, čak i od nekih koji su sudjelovali u njegovu progonu i hapšenju, nakon dolaska kući doživio da ga tapšu po ramenu! Mentalitet takvih naših političara ostao je jednako dvoličnim i nemoralnim kao i partizanskih svemoćnika iz “Duge, mračne noći”. Zato se i ne treba čuditi što je general Gotovina nakon izlaska iz Haaga radije odlučio baviti se slikarstvom i uzgojem tuna nego ući u politiku. On je simbol Domovinskog rata i sigurno ga neće biti jednostavno i lako prikazati u Vrdoljakovu filmu. Uostalom, čak je Goran Višnjić, tumač njegova lika, rekao da će mu to najvjerojatnije biti najteža i najkompleksnija uloga. I da ima tremu kao i onda kada je, kao mladi glumac na Dubrovačkim ljetnim igrama, prvi put igrao Hamleta. Ni Antunu Vrdoljaku, bez obzira na to koliko iskusan i umješan bio, neće biti lako pokazati duh toga vremena. Ante Gotovina je i simbol toga vremena i ujedno njegova personifikacija. Tadašnji glavni akteri njegova progona prisutni su i danas pa to dodatno otežava Vrdoljakovu poziciju. No, istina bi trebala biti preča i jača od svih mogućih obzira, a pogotovo od obzira prema krivotvoriteljima istine o generalu Gotovini. Zato su s toliko nestrpljenja Hrvati i čekali početak snimanja filma. Ljudi se uzdaju da će kroz filmski lik Ante Gotovine napokon biti ispričana istina o njemu i hrvatskim braniteljima pa stoga i istina o Hrvatskoj.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije