Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.04.2016. u 08:30

Stipe Mesić proglasio se prvim egzorcistom „ustaškog zloduha“. Nije li to opsceno?

Mi nemamo razloga se nikom ispričavati. Ovo što skroz traže od Hrvata – ajde idite kleknuti u Jasenovac, kleknite ovdje, mi nemamo pred kim šta klečati. Mi smo dva puta pobijedili, a svi drugi samo jednom.

Mi smo pobijedili desetog travnja kad su nam sile Osovine priznale hrvatsku državu i pobijedili smo jer smo se našli poslije rata opet s pobjednicima za pobjedničkim stolom.“

Ovako je Stjepan Mesić, kao šezdesetogodišnjak, svojevremeno govorio u Australiji. U međuvremenu je dvaput izabran za predsjednika RH i jednom za počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. U tom svojstvu je na trećoj jasenovačkoj komemoraciji Stjepan Mesić prekjučer govorio ovako:

“Ako netko govori kao ustaša, ako zastupa i promiče ideje što su ih zastupali ustaše, ako ističe njihovo znakovlje i simbole, ako pjeva njihove pjesme, onda je on ustaša. I zato nije nikakvo pretjerivanje, a još manje laganje, ako se kaže da se nad današnju Hrvatsku nadvio ustaški zloduh”.

Je li možda riječ o „drugarskoj samokritici“? Odnosi li se pjevanje ustaških pjesama, kao jedan od kriterija za detektiranje ustaše, samo na pravo pjevanje ili i na „otvaranje usta“, jer je, nakon što su iscurile snimke iz Australije nastale 1992., Mesić pokajnički tvrdio kako je „nekad pjevao a nekad samo otvarao usta“?

Što nam o moralnom kredibilitetu „Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske“ govori činjenica da su osobu koja je u zreloj životnoj dobi javno davala proustaške izjave imenovali za počasnog predsjednika? Je li opsceno da on drži govor na alternativnoj komemoraciji u Jasenovcu i nastupa kao samoproglašeni prvi egzorcist „ustaškog zloduha“ u Hrvatskoj? Ima li kraja licemjerju moralnih kamatara kojima ništa, pa ni mjesto stravičnog zločina i masovnog stradanja poput Jasenovca, nije dovoljno sveto da ga ne upregnu u svrhu prizemnog politikantstva s takvim kolovođom?

>> 'O moralnom kredibilitetu Saveza antifašista najviše govori to što su Mesića uzeli za predsjednika'

Komentara 47

Avatar abakus
abakus
10:47 26.04.2016.

Što uopće reći o onima koji zvižde u Jasenovcu jednom Branku Lustigu, čovjeku kojem je veći dio obitelji nestao po nacističkim logorima i koji je sam kao dijete (jedva) preživio dvije godine Auschwitza, koji je svjetski priznati producent, dobio dva Oskara, prvi za poznati film Schindlerova lista koji progovara upravo o stradanjima Židova u 2. svj. ratu - ali zato za počasnog predsjednika svoje bizarne udruge biraju osobu koja je davala sa 60 godina života jasne proustaške izjave - i još joj daju da drži govor na mjestu koje bi trebalo biti mjesto pijeteta, u Jasenovcu, govor kojeg se ni sam Hitler ne bi postidio, prepun prijetnji i mržnje...? Što o takvim ljudima riječi, osim da su moralno već odavno bankrotirali, ako su ikakvog morala ikad i imali kao oni koji nikad nisu osudili zločine bivšeg režima već su ih, naprotiv, opravdavali i veličali? I što reći na sve to, osim da je to samo nastavak ružne politike bivšeg režima po kojem je Židov, ma kako bio žrtva i velik čovjek, bio "dobar" samo ako je podržavao taj režim i njegove laži i mržnju prema svima koji su se makar i jednu kritičku riječ usudili reći ili koji, ako ništa drugo, nisu bili dovoljno energični u podršci onim lažima i mržnji, dok svi ostali Židovi nisu bili poželjni, dapače... Zar je čudo što je taj režim na kraju završio kako je završio - u jadu, razaranju i smrti i patnji mnogih nevinih ljudi, u agresorskom ratu na našu zemlju...? Što reći? Jadno i tužno.

BK
B Kosa
09:51 26.04.2016.

Vodstvo hrvatske vlade moglo se suzdrzati politicki govora u jasenovcu, i pokloniti zrtvama dostojno. Mesic i antifasisticka bratija su veci boljsevici i od samoga staljina, iskoristili su ovaj skup da blate hrvatsku drzavu i narod, i ovo im netrebaju hrvatski gradani zaboraviti

MA
MarioG
09:52 26.04.2016.

Mesić je davno, davno prije potonuo do dna..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije