Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.05.2016. u 22:09

Pegida je spočitnula tvrtki Ferrero što je na omote Kinder čokolade stavila fotografije “djece koja nemaju europsku fizionomiju”

Kao što su se u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj... stranke koje su nastale na tradicionalnim vrijednostima desnice pretvorile u protueuropske, ksenofobične, nacionalističke, u Italiji je to Sjeverna liga koju svi osim njezinih militanata smatraju ksenofobičnom, kazao je prije nekoliko dana bivši predsjednik Republike Italije Giorgio Napolitano govoreći u Političkoj školi u Rimu koju vodi bivši premijer Enrico Letta.

“Napolitana bi trebalo smjestiti u bolnicu jer više ne zna što govori”, prokomentirao je čelnik Sjeverne lige Matteo Salvini riječi bivšeg šefa države.

Taj Salvinijev komentar tipičan je za populističke lidere kako desnice tako i ljevice. Ne odgovaraju o temi, nego vrijeđaju i diskreditiraju one s čijim se mišljenjima ne slažu.

“Ksenofobija znači bojati se različitih, a mi se ne plašimo nikoga, već samo želimo zaštititi naše ljude”, poručuju iz Sjeverne lige Napolitanu koji kaže i kako je Europa u opasnosti da je marginaliziraju pojedine države i pokreti zavaravanjima kako se mogu sami spasiti od kriza.

Nacionalistički i ksenofobični njemački pokret krajnje desnice Pegida spočitnuo je tvrtki Ferrero što je na omote Kinder čokolade stavila fotografije “djece koja nemaju europsku fizionomiju”, drugim riječima to što su na fotografijama i obojena djeca. Pegida je na Facebooku, na stranici svojeg ogranka u pokrajini Baden-Württemberg, pokazala svoje lice. Među ostalim objavila je kako im se zbog tih sličica na omotima čokolade “povraća” uz pitanje jesu li to “budući teroristi”. Na slikama su Jerome Boateng, podrijetlom iz Gane, i İlkay Gündoğan, turskog podrijetla, nogometaši njemačke reprezentacije dok su još bili djeca. Stavljajući na omote fotografije nogometaša dok su bili djeca, tvornica čokolade htjela je obilježiti skoro Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj. Hoće li militanti Pegide i oni koji za nju glasaju navijati za Njemačku u Francuskoj? Eto kakve se gluposti događaju kada ljudi postaju zaslijepljeni ksenofobijom, a pri tome još govore da se ne plaše stranaca, nego svojom propagandom samo žele zaštititi “svoje građane”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije