Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Kovačić:

Koliko će trajati Vlada? Svaki je dan dobar za umiranje

Nije mi izletjela psovka, nego istina, kaže Kovačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
04.05.2016.
u 06:53

Jedan od osnivača Mosta i donedavni predsjednik Kluba zastupnika te stranke u Saboru, Ivan Kovačić, o tome što je koalicijskim partnerima želio poručiti psovkom

Ivan Kovačić, jedan od osnivača Mosta, nakon psovke pred kamerama završio je suradnju s HDZ-om. Dao je ostavku na mjesto predsjednika Kluba zastupnika Mosta, čiji je i dalje član, ali otvoreno kaže da bi Vlada, što se njega tiče, mogla pasti već sutra. Razgovarali smo o Mostu, odnosima s HDZ-om i svom budućem ponašanju u Saboru.

Jeste li požalili zbog izjave nakon izbora Ivana Škaričića za predsjednika omiškog HDZ-a?

Možemo samo razgovarati o tome jesam li trebao upotrijebiti glagol. O sadržaju poruke ne možemo razgovarati. Stojim i stajat ću ili poginuti i pasti sa tom porukom.

Je li vam psovka izletjela ili je bila promišljena?

Nije mi izletjela psovka, izletjela mi je istina o jednoj prizemnoj i kokošarskoj igri s državom, a ne lokalnom samoupravom. I jedni i drugi državu su doveli do stečaja, pa smo morali angažirati stečajnog upravitelja, jer je nismo mogli povjeriti ni jednoj ni drugoj strani. A oni žele reći da još uvijek imaju obraza igrati se sa svima nama, da ne kažem opet nešto sočnije.

Zašto ste očekivali da će HDZ odustati od starih kadrova?

Nadao sam se samo da nakon parlamentarnih izbora neće nikome pasti na pamet da u kandidature pušta Crnoju s jedne strane i Škaričića s druge strane. Sramotili smo se kao Vlada u prvom slučaju i prihvatili to kao jedan zakasnjeli refleks stare HDZ-ove navike, ali očito je taj refleks tako jak da ga se oni ne mogu ili ne žele riješiti. A moja poruka ima dvije adrese u HDZ-u. Jedna su oni koji uživaju u cirkusu koji rade, a druga su oni koji bi možda i željeli nešto u toj stranci mijenjati, ali nemaju muda to ni u snovima pokušati.

Kakve su reakcije ljudi iz Mosta, što su vam Petrov, Grmoja i ostali rekli u četiri oka?

Nije bilo razgovora u četiri oka, nego puno više očiju. Moj potez nije namještaljka. Ja sam svoju odluku nakon istupa u javnosti podijelio s cijelim Nacionalnim vijećem i svim zastupnicima i ministrima Mosta koji su se dan poslije našli na sastanku. Nisam pristao ni dopustio da se radi bilo kakva igra s državom. Most je u nezavidnoj poziciji. Država je iznad bilo čijih, pa i Mostovih, parcijalnih pogleda i u vrlo je delikatnoj poziciji. Ako Most, ovako bez mene, što god to značilo, ne dobije jasan znak da se interes države bez zakulisnih igara stavlja pred javne reflektore i da se oko toga svi slažu i počinju djelovati, onda će pad Vlade biti najlogičniji potez za Most i najmanji problem za državu.

Je li vaš glas siguran u smislu podrške aktualnoj Vladi u kojoj je i Most?

Moj glas je nesiguran. Valja ga zaslužiti kvalitetnim zakonskim prijedlozima i slijeva i zdesna. Samo nesiguran glas je dobar glas u Saboru.

Ostajete u Klubu zastupnika Mosta koji podržava Vladu, a vi ne podržavate HDZ. Što to znači?

Budući da mi ne pada na pamet da se igram s državom, podržat ću sve genijalne ideje i zakone za koje će biti i širi krug zastupnika od vladajuće većine. Znam da biste željeli konkretan odgovor, pa evo: makar Siniša Kovačić bio jedan jedini kandidat u svemiru, moj glas za ravnatelja HRT-a neće dobiti. Smatram da na HRT treba doći vrstan profesionalac kojem boja nečijeg mišljenja neće biti prvi kriterij kadroviranja. Ja time ne želim reći da taj profesionalac neće marginalizirati nekvalitetne kadrove koji su na HRT upali nakon lijevog skretanja prije četiri godine. Ali ne želim da ključni kriterij bude opet zavoj, samo u kontra stranu. Da se poslužim talijanskom riječi za zavoj, meni je u ovoj državi dosta kurvinskih zavijanja nakon svake četiri godine. E sad, hoće li moj negativni glas za Sinišu Kovačića srušiti Vladu, ugroziti državu? Neće, makar mi se pridružili i svi mostovci. Bih li glasao za zakon o stvarnoj, a ne parareviziji poslovanja svih državnih institucija pa makar to predložio HDZ? Bih, s guštom! Neka me testiraju!

Ne gledam u retrovizor, osim kad vozim

Može li se dogoditi da se oko vas unutar Kluba zastupnika Mosta stvori svojevrsna oporba Vladi?

Ne namjeravam stvarati nikakvu parcijalnu oporbu unutar Mosta. Most više sliči na Rubikovu kocku. On se preslaguje i čini cjelinu u istom trenutku. Kad su boje malo izmiješane, onda smo dio iste cjeline koja teži pronalaženju izlaza iz trenutačne neposložene situacije. Kad se sve boje poklope onda imamo jedinstveni stav. A u oba slučaja smo složna kocka koja ne želi prokockati Hrvatsku.

Predstavljen je Vladin plan reformi, je li to ono što je Most najavljivao i htio?

To je politički kompromis u kojem su sudjelovali Orešković, HDZ, Most, nasljeđe SDP-a i rok izbora i sastavljanja Vlade. Ali meni je važnije pitanje promjene političkog mentaliteta nego jednog proračuna i hitnog plana koji je nametnuo rok. Promjenom političkog mentaliteta možemo unaprijediti svaki plan i svaki proračun, ako smo gospodari plana, a ne sluge trenutka.

Mogu li se provesti reforme s HDZ-om?

Kako ću nakon svega odgovoriti na to pitanje? Zna se što sam poručio HDZ-u. A oni neka me demantiraju skandinaviziranom Hrvatskom za tri godine. S guštom ću stati pred ogledalo i kad je u pitanju politička karijera reći ću Ivanu Kovačiću ono što sam rekao HDZ-u i povući se u profesionalnu karijeru sretan kao malo dijete!

Je li vam žao što ste onako naprasno prekinuli pregovore sa SDP-om?

Ne gledam u retrovizor, osim kad vozim. I SDP je odgovoran za ustaško-partizansku 150. ofenzivu i sada kada nije na vlasti. Ali ima i tu rješenje bez preslagivanja vlasti iza kulisa. Najavili su test Mosta preko svojih šest zakonskih prijedloga. Most je nov i neiskusan u visokoj politici pa ne može brzo producirati svu silu zakonskih prijedloga. U redu, da bi poruka o paklenoj taktici bila slikovitija, neka pošalju 666 zakonskih prijedloga. Mi se ne sramimo priznati da je netko bolji, ekipiraniji, potkovaniji u tome od nas iz Mosta. Samo nas čudi što to nisu proveli u svoje četiri godine. Ali neka i to! Ako su to zaista kvalitetni materijali, neka ih donesu. Neka s Mostom korektno prođu kroz sve te prijedloge i sve te članke, pa ako je to spas za Hrvatsku, Most neka ih odnese HDZ-u, pa će se i on morati složiti – uza svoje pravo da te prijedloge korigira tako da budu još bolji, a ne lošiji – pa ćemo napokon svi raditi za interes države. Ako HDZ neće, sasvim će biti logično i argumentirano da Most sve to odradi u Saboru bez HDZ-a, a uz SDP. Samo će onda biti logično i pitanje što HDZ onda uopće radi s druge strane Markova trga.

Znači li to da je moguće da Most bez izbora dovede SDP na vlast?

Most nikoga ne smije dovesti na vlast. Most treba samo državne interese zadržati u prvom planu kad je u pitanju vlast.

>> Kovačić: Nisam klaun. Petrov: Ostaje uz Most

>> Ivan Kovačić više neće biti šef Kluba zastupnika Mosta

Komentara 9

MA
MarioG
09:15 04.05.2016.

Kaže da je namjerno psovao. Takvima nema mjesta u uljuđenim društvima.

ZA
zagrepcaninb
07:43 04.05.2016.

Nije li to onaj isti Kovačić koji je u prošlom sazivu Sabora bio uz Don Ivana Grubišića, pa mu je onda kao biblijski Kajin svom bratu Abelu zabio nož u leđa? A spominje se uz Kovačića još i jedna velika muljaža s lovom. Koliko me sjećanje ne vara, Kovačić je tu nešto maznuo, kaj ne? Zapravo, kod Kovačića ništa ne iznenađuje i sve je tako predvidljivo. Baš kao rulja koja puši ovakve medijske fore kakve se u ovom članku prodaju. ;P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije