Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.09.2016. u 22:30

U potrazi za pravednijim društvom treba paziti da oni najsposobniji ne izgube motiv za rad

Da je kapitalizam u obliku koji poznajemo mrtav tvrdio je prije pola godine Goldman Sachs, a sada mu se u tom stavu pridružuje i Deutsche Bank. Te dvije vodeće institucije koje su i kreirale ekonomski sustav trčanja za profitom u korist vlasnika kapitala, danas tvrde da je banket koji je trajao 35 godina završio i da je pred njima dugo razdoblje niskih bankarskih i dioničarskih profita u kojem će države dizati poreze i pritiskati na povećanje plaća zaposlenika.

Tektonska promjena ekonomskog sustava trebala bi počivati na dugoročnoj politici jeftinog novca u središnjim bankama najjačih ekonomija i osjetnom povećanju poreza na kapital, a i njemačka banka i američki investicijski div vjeruju da bi svijet u budućnosti mogao izgledati pravednije – barem u kontekstu pravednije razdiobe dobara između vlasnika kapitala i njihovih zaposlenika. Ekonomisti koji najavljuju promjenu zapravo vjeruju da će u idućih desetak godina doći do značajnog razduživanja u svijetu jer je prosječni građanin, a i država, prezadužen, a to za sobom povlači i manje investicija i manje novih projekata.

Je li riječ o predahu kako bi se uzelo daha za još jači trk? Je li paradigma američkog sna propala? Puno je pitanja bez odgovora u tvrdnji da će se kapitalizam stubokom promijeniti jer njegova osnova nije bogaćenje bogatih već stvaranje novih vrijednosti i profita koji guraju svijet naprijed. Kapitalizmu je zaista potrebno redefiniranje jer se pokazao nepravednim prema najslabijima u društvu, ali se u tome mora pripaziti kako oni najhrabriji i najsposobniji ne bi izgubili motivaciju za težak rad i ulaganje kada im se nude tek niske stope zarade i visoko oporezivanje profita koji su stvorili. To bi bilo pogubno. Koliko god željeli redistribuciju i društvo jednakosti, onima koji su lokomotiva sustava nužno je omogućiti dovoljno velike prinose i zarade da bi ih i dalje privlačilo stvarati.

U protivnom neće biti novih ideja i tehnologija, nema novog napretka, a time ni većih primanja onih koji za njih rade.

> > Hrvatska je država propala i postoji samo kao nacionalni park. Opstanak nacije mogu osigurati isključivo socijalizam i komunizam

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije