Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.12.2015. u 13:49

Sanin Karamehmedović zapravo je student Julijane Matanović na zagrebačkom Filozofskom fakultetu

Hrvatskom društvu, a onda i hrvatskoj kulturi sada već tragično nedostaje pozitivne energije. Nedostaju nam pozitivni likovi. Tračak svjetla ovih se predbožićnih dana u kojima politika, pa i demokratske institucije pokazuju svu svoju kilavost, ukazao na simboličnom mjestu, u onom plavom Planićevu Napretkovom neboderu u samom središtu ushuktalog Zagreba.

U metaforičnom Napretkovu zagrebačkom kutku jedinog našeg literarnog nobelovca Ive Andrića Mozaik knjiga predstavila je novi roman za djecu popularne autorice i sveučilišne profesorice s izglednim članstvom u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti Julijane Matanović. Riječ je o knjizi „Rečeno – učinjeno" u kojoj autorica progovara i o problemima u našem obezglavljenom školstvu koje od svih mališana želi napraviti odlikaše s ultimativnim prosjekom pet nula, pa će roman biti interesantan i odraslima, a ne samo djeci. Trebalo bi ga toplo preporučiti za čitanje nekom budućem nadobudnom ministru obrazovanja, naravno, ako ministri u našim (ne)prilikama imaju uopće vremena i koncentracije za čitanje...

Promocija je privukla velik broj posjetitelja, ali i velik broj pisaca koji zapravo rijetko pohode promocije svojih kolega. Bili su tu akademkinja Dubravka Oraić Tolić, akademik Pavao Pavličić, Sanja Pilić, Snježana Babić Višnjić, Božidar Prosenjak, Josip Laća... I da, na ovoj promociji na kojoj je dijelove knjige dječji šarmantno čitala i autoričina kći Magdalena Živković, nastupila je grupa Silente, doduše u ponešto smanjenom izdanju. Samo radi promocije doputovali su u Zagreb iz Dubrovnika. I baš taj jednostavan, a upečatljiv nastup, to pjevanje dvije pjesme oči u oči s literarnim fanovima Julijane Matanović, ali i svojim glazbenim fanovima oplemenili su književnu promociju pretvorivši je u živi i nezaboravan, a zapravo krajnje nepretenciozan kulturni događaj. Slavila se knjiga, slavila su se djeca, ali se slavila i glazba obećavajuće grupe koja će u veljači imati i samostalni koncert u Domu sportova. Slavilo se i obrazovanje jer tekstopisac grupe Silente, momak s velikim pjevačkim i izvedbenim, ali i literarnim darom, Sanin Karamehmedović zapravo je student Julijane Matanović na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Publika okupljena u Napretkovu zagrebačkom domu tako je iz prve ruke mogla saznati kakve to veze tuzlanski gradonačelnik i pisac Jasmin Imamović ima s hitom grupe Silente „Molim te, zapiši" koji već i mnogi osmoškolci znaju napamet.

Publika je iz zornog i plemenitog primjera mogla uočiti vezu između suvremene literature i mladih dubrovačkih kantautora, braće Tibora i Sanina Karamehmedovića koji su glazbeno razbudili hrvatski jug i tako ga i bez pelješkog mosta i bez suvremenih autocesta povezali sa hrvatskim sjeverom i zapadom. A to i jest posao kulture. Povezivati, a ne razdvajati.

>> Premijerno pogledajte spot grupe Silente za pjesmu 'Neobranjivo'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije