Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.10.2016. u 17:20

Kaos u radu Sabora najbolje se vidi u radu odbora, a tu prednjači Odbor za zakonodavstvo

Kada se stvari rade na brzinu, obično ne ispadnu dobro. Tako se barem pokazalo u prva tri dana zasjedanja Sabora. Same sjednice prolaze dobro, odnosno u uobičajenom tonu. Jasno je da ćemo i dalje gledati tradicionalna međusobna optuživanja i prepucavanja oporbe i vladajućih, a u prvi plan odmah je izbio zastupnik Živog zida Ivan Pernar koji očito ima namjeru svaki dan napraviti barem jedan spektakl kojim će zabaviti javnost i bazirati svoj rad na provokaciji svih ostalih u sabornici.

Međutim, kaos se najbolje vidi u radu odbora, a tu prednjači Odbor za zakonodavstvo koji je nakon dva prekida zbog različitih razloga tek drugi dan i iz trećeg pokušaja uspio održati sjednicu do kraja. Većina odbora još nije ni imenovana, a u nekim odborima, poput bitnog Odbora za Ustav vladajući nisu imenovali 13. člana pa im oporba lako ruši kvorum, što, naravno, sada koristi kao alat za izražavanje nezadovoljstva načinom rada i kvalitetom rasprava.

Odbor za zakonodavstvo koji praktički stalno mora zasjedati jer on raspravlja o baš svim zakonima koji se nalaze na dnevnom redu Sabora, ove godine, u odnosu na prijašnje sazive, ima drugačiji omjer vladajućih i oporbe, odnosno vladajući imaju samo člana više od oporbe.

U prijašnjim sazivima u tom odboru vladajući su imali dva-tri člana više u odnosu na oporbu, čime su lakše održavali većinu, ali i kvorum. Razlog je to zbog kojeg svi vladajući moraju dolaziti na sjednice kako bi imali kvorum, ali i kako bi njihovi zakonski prijedlozi uspjeli biti izglasani na odborima.

Brzina je utjecala i na kvalitetu zakona pa su se u mnogim prijedlozima potkrale tehničke pogreške. Pokazalo se to već prvi dan na HDZ-ovim zakonskim prijedlozima kojima se mijenjao preustroj Vlade, ali i na zakonima koji su dio Mostovih jamstava. Naime, Most je svoje zakone ranije pisao, no tijekom pregovora s HDZ-om mnogi su od njih mijenjani pa su te izmjene očito na brzinu pisane i potkrale su se razne sitne pogreške.

Ipak, može se očekivati da će se, nakon što danas Sabor potvrdi novu Vladu, stvari ipak normalizirati.     

>> Ovo je pet zakonskih prijedloga koje su HDZ i Most uputili u proceduru, a odnose se na Mostova predizborna 'jamstva'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije