Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.01.2017. u 12:01

Napadati Vladu da obnavlja ustaštvo bezobrazna je i žalosna optužba. Još će i Vukovarce jednako optužiti što su 1991. rabili 'pijanog ustašu'

Tvrdnja da Andrej Plenković kao premijer i njegova Vlada provode “revitalizaciju ustaštva” bezobrazna je ili barem žalosna i nepravedna optužba. Bezobrazna kada to čini SDP-ov jastreb Bojan Glavašević, a žalosna kada to čine predstavnici Koordinacije židovskih općina. Teško se oteti dojmu da i jedni i drugi namjerno lijepe krive optužbe hrvatskoj Vladi, valjda primarno iz politikantskih razloga. Pa i Glavašević i Kraus dobro znaju da Plenković nije zagovaratelj ustaša. Uz to su još i neprincipijelni, jer opravdan im je bojkot zajedničkog komemoriranja užasa holokausta zbog toga što Vlada nije čekićem razbila ploču 11-orici poginulih HOS-ovaca na kući u Jasenovcu, ali nitko da spomene skandaloznog Stjepana Mesića zbog njegovih eskapada i ustašluka s početka 90-ih. Naprotiv, moglo se očekivati da će prema HOS-ovcima i Mesiću primijeniti potpuno suprotne kriterije i principe. Pa će HOS-ovci za njih ostati ustaše, a Mesić antifašist. Već se priprema i medijski teren da se Mesića hitno “opere”, a ti njegovi ustašluci svedu na sitnice koje treba što prije zaboraviti. Pa će tako Mesić izbjeći bojkot.

Kada bi se provoditelji bojkota vodili jednakim principima, protestno bi se ophodili i prema Mesiću, jer shodno stavu o “nultoj toleranciji prema fašizmu”, Mesića se ne može amnestirati. Jer, ako je bivši ministar Hasanbegović zbog mladalačkog nošenja kape HOS-a (bez “U” na kapi) za sva vremena dobio status “revitalizatora ustaštva”, nema oprosta ni za Mesića. Čiji je doprinos “revitalizaciji ustaštva”, prema viđenom na videosnimkama, puno veći nego onaj Hasanbegovićev, ili onaj 11-orice mladića HOS-a poginulih kod Jasenovca. Je li, dakle, veći ustaša Mesić ili HOS-ovci? Možemo li Mesića zbog par ustašluka danas smatrati ustašom? Koliko možemo zaključiti iz zadnjih otkrića o Mesiću, on je muljao i kad je bio “ustaša” i kad je bio hadezeovac, vjerojatno i kad je bio antifašist. Kako mu vjerovati da je bilo što? Dakle, Mesić nije ustaša. Jesu li onda oni mladi dečki iz HOS-a bili ustaše? Koliko o HOS-ovcima znamo, bili su najsrčaniji branitelji, i da, u svom su amblemu nosili i pozdrav “Za dom spremni”. Ali svatko tko je živio u to turbulentno vrijeme, tog strašnog početka rata u Hrvatskoj kada su velikosrpske vojske provodile etničko čišćenje i masakrirale Hrvate, a svi Hrvati za njih bili “ustaše”, znaju da se i taj pozdrav našao na amblemima tih dečki uglavnom iz inata. Pokazalo se, s vremenom, da su pobunjeni Srbi i četnici izgubili rat u Hrvatskoj i zato što su sami sebi stvorili psihološki uteg lansiranjem mitova da su svi Hrvati ustaše. Time su se okoristili i branitelji u Vukovaru. Koji su napravili “Krešimira”, dodatak za pušku u koji se uglavila ručna granata, pa se tromblonskim metkom ispaljivala na 200 do 300 metara udaljenosti. Pobunjeni Srbi su, pod psihozom, odmah zaključili da ih to gađaju “pijani i drogirani ustaše”. Izum Vukovaraca potom je promijenio ime i “Krešimir” je postao “pijani ustaša”. Jer se vidjelo da je preplašio četnike. Je li da bi sada bilo apsurdno nazivati Vukovarce “ustašama” jer se ponose što su rabili “pijanog ustašu”. Jesu li pak oni poginuli momci iz HOS-a bili ustaše. Pa nisu, a nije bio ni Mesić.

A što se Plenkovića tiče, on je u Izraelu izrazio iskrenu sućut židovskom narodu, ali istodobno izrekao da ga osnažuje sjećanje na više od stotinu hrvatskih “pravednika među narodima”u Yad Vashemu. Nije, međutim, spominjao “ustaške guje”. I zašto bi. I on zna da Hrvati ne mogu biti tretirani kao nacisti, jer, na kraju onog rata u vojsci NDH bilo je 250.000 Hrvata, jednako kao što je 250.000 Hrvata bilo i u partizanskoj, antifašističkoj vojsci. To je potvrda tragične međuhrvatske podjele koje u 90-ima više nije bilo. Jer su Hrvati bili na istoj strani. Onoj koja se borila protiv fašista.

> > Mesić reagirao na objavu izjave iz 1992.: Ispričavam se onima koje sam uvrijedio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije