Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.12.2016. u 11:50

Nemoguće je bilo spojiti domoljublje i stanje u izdajnički uništenoj poljoprivredi

Kad bismo poslušali ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, pola bi nas izgladnjelo i poumiralo. Prilikom posjeta obiteljskim gospodarstvima i nekim tvrtkama u Varaždinskoj županiji, on je građanima poručio da kupuju i jedu hrvatske proizvode.

Kad bismo to činili, polovica Hrvata ne bi imala što jesti, jer Hrvatska proizvodi hrane manje od 50 posto od količine koja joj je potrebna. Što je ministra motiviralo na tu poruku, osjeća li grijeh pred nemoći da stanje u poljoprivredi promijeni?

Moguće je, jer otkad postoji nova vlast i otkad su u uvoznim proizvodima pronađene prve salmonele, Tolušić se ograničio na prijetnje sankcijama i pojačanu kontrolu, no baš ni riječi nije rekao o tome kako oporaviti katastrofalno oslabjelu proizvodnju hrane i obuzdati uvozni lobi.

I ne samo da nema oporavka nego se hrane proizvodi sve manje. Zbog nedostatka strategije u samostalnoj Hrvatskoj površina obradivog zemljišta gotovo se prepolovila, s 1,7 milijuna hektara pala je na manje od milijun.

U posljednje vrijeme godišnji deficit u trgovanju hranom s inozemstvom veći je od milijarde dolara, a 80-ih godina prošloga stoljeća imali smo toliki suficit! Prije dvadeset i nešto godina imali smo oko pola milijuna krava, danas ih imamo oko 180 tisuća.

Samo zbog katastrofalnog stanja u govedarstvu i smanjenja proizvodnje mlijeka i mesa posao je izgubilo 100.000 ljudi. A što nam je donio ulazak u Europsku uniju, koju su sve vlasti poslije Tuđmana propagirale kao “spas”, kao “jedini izlaz”, kao zajednicu u koju moramo ući jer smo bez nje “nitko i ništa”?

Donijelo nam je još veći uvoz hrane i još manju poljoprivrednu proizvodnju! O poljoprivredi, proizvodnji, uvozu i izvozu hrane na ovom sam mjestu malo pisao, ali osjećam neku obvezu prema toj temi jer sam na zemlji i sa zemljom odrastao, i jer je cijela Hrvatska tako reći do jučer bila seljačka i poljoprivredna, jer je stoljećima postojao kult zemlje, a danas je gotovo nestao.

Uvelike smo tako i sami nestali! Poljoprivreda nam je trebala biti temelj opstanka, temelj razvoja, ali, kao što sam svojedobno napisao, Hrvatska je taj temelj upropastila, plodnu zemlju koja je mogla prehranjivati 20 milijuna stanovnika pretvorila je u pustinju, dok su nam Židovi u Izraelu pokazali što znači biti narod, imati državu i biti državotvoran – oni su pustinju pretvorili u plodnu zemlju.

Izvozeći s plodne pustinje Židovi zarađuju milijarde dolara, uvozeći u opustošenu plodnu zemlju Hrvatska gubi milijarde. Upravo se nepojmljivo loše stanje u poljoprivredi gorko smije svađama oko pozdrava “Za dom spremni”, napuhavanju značenja porezne reforme, sudbinskoj obuzetosti vlasti odnosima Ukrajine i Rusije, sve dosadnijim predstavama logorejičnog Ivana Pernara i mnogim drugim nekorisnim pojavama i temama kojima se svakodnevno zabavljamo.

Lijeva oporba i mediji danima dramatično i bučno, kao da se radi o biti ili ne biti, vrišti na svaki incidentni, potpuno marginalni, nevažni i baš nimalo utjecajni znak koji će nazvati “ustaškim”, “fašističkim” i kad to nije.

Arsen Bauk upregnuo je sve svoje intelektualne snage ne bi li se svidio nekom antifašističkom dosjetkom, i to baš u vrijeme kad mediji uvelike pišu o nepodopštinama koje je njegov kolega Jakovina napravio baš u poljoprivredi i koje zaslužuju lisičine, a da ne govorimo o tome da je bio sudionik za zemlju pogubne politike antifašista Zorana Milanovića koja je i za neke lijeve komentatore, povećavši javni dug s 49 na 89,2 posto BDP-a, “graničila sa zlodjelom”.

I kao što bi ministar Tolušić svojom porukom da kupuju i jedu hrvatske proizvode građane ostavio gladnima, nikoga neće zasititi ni Baukov antifašizam ni “fašizam” na koji upire prstom, ni Tito ni Pavelić. Ministar Tolušić htio je nemoguće – spojiti domoljublje i stanje u poljoprivredi koje je proizveo izdajnički nedostatak domoljublja.

Hoće li takva biti i politika sadašnje vlasti? Hoće li HDZ biti samo nacionalna forma za nenacionalni i antinacionalni sadržaj kao što ministrovo “jesti hrvatsko” znači ne jesti ništa? Nema sumnje, unatoč “nezadovoljstvu desnice” imat ćemo dovoljno i previše hrvatstva na obilježavanjima obljetnica, u vrijeme državnih pa i vjerskih blagdana te u mnogim drugim prigodama, bit će dovoljno šarma i uljuđenosti premijera Plenkovića, no neće li to biti samo zastor iza kojeg će vrijediti tolušićevska poruka – budite patrioti, slavite vlast, jedite hrvatsko i ostanite gladni.

>> Tomisalv Tolušić poručio: Kupujmo i jedimo hrvatsko

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije