Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.10.2016. u 07:04

Većina Mostovih jamstava nisu ključna za funkcioniranje države, ali imaju smisao i njihovo se usvajanje može pozdraviti

Most je jasno dao do znanja u predizbornoj kampanji da će ići u slaganje Vlade samo s onim tko prihvati njegovih sedam jamstava. I to prije formiranja same Vlade. U pregovorima s HDZ-om i mostovcima postalo je jasno da neka od tih jamstava nisu odmah provediva, poput proglašenja gospodarskog pojasa, dok su za neka, poput prava zastupnika, morali pristati na kompromise. Rezultat tih pregovora je da će se u Saboru ići odmah s izglasavanjem zakona kojim bi se ispunilo pet jamstava, no u Mostu više ne inzistiraju da se ti zakoni izglasaju prije formiranja Vlade. Svjesni su da bi se zbog poštovanja saborske procedure to moglo toliko razvući da bi morali čekati novu Vladu dulje nego što je potrebno unatoč i više nego dovoljnom broju potpisa za novog mandatara.

Iako većina Mostovih jamstava nisu ključna za funkcioniranje države i svakodnevni život građana, ipak većina njih ima smisao i njihovo usvajanje može se pozdraviti. No problematično je kod tih jamstava što su HDZ i Most o njima pregovarali danima pa i tjednima i na kraju se dogovorili, a javnost ne zna sve detalje tog dogovora. O tim izmjenama jamstava uglavnom se samo može nešto neslužbeno doznati, a i mostovci o njima daju informacije na kapaljku. A ta bi jamstva trebala biti na dnevnom redu Sabora u petak.

Mostovci su stoga trebali, ako im je toliko stalo do transparentnosti kao što to javno deklariraju, odmah po okončanju pregovora s HDZ-om javnosti vrlo jasno predstaviti ponovno svoja jamstva i navesti na koje su kompromise i izmjene pristali i objasniti zašto su na to pristali. Trebali su javnosti detaljno objasniti i zašto su pristali na odgodu primjene dva svoja jamstva. Prvenstveno su to morali učiniti zbog svojih birača kojima su i obećali onih sedam jamstava iz predizborne kampanje, a koja su nakon izbora doživjela promjene. To su morali učiniti i zbog onog jamstva koje je Božo Petrov prije izbora 2015. i ovjerio kod javnog bilježnika, da neće u koaliciju ni sa SDP-om ni s HDZ-om. Bili bi tako vjerodostojniji.

>> Brzi susret na Pantovčaku: Plenković donio 91 potpis i dobio mandat

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije