Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.08.2016. u 16:12

Politički teška godina nije bila pogubna jer je ekonomija kao tanker koji se sporo okreće

Kad je u rujnu prošle godine tadašnji šef parlamenta Josip Leko raspustio Sabor, a predsjednica države ubrzo nakon toga raspisala izbore, nitko ni sanjao nije da će izvršna vlast tako dugo funkcionirati u tzv. hladnom pogonu.

Godinu dana nalazimo se u prijelaznim razdobljima od jedne tehničke, preko disfunkcionalne do druge tehničke Vlade, a pitanje je dokad će to potrajati. Sva sreća da se takav ishod nije mogao predvidjeti jer bi nas plašili smakom svijeta koji se nije dogodio. 

Politički iznimno teška godina nije bila pogubna za gospodarstvo jer ekonomija funkcionira kao veliki tanker koji se sporo okreće. Kad jednom krene, neko će se vrijeme držati svog smjera, neovisno o valovima koji ga zapljuskuju.

Pesimisti će reći da smo više kao brodica koja se ljulja na sve strane, no kako god bilo, splet sretnih i globalnih nesretnih okolnosti ovaj put nam je išao na ruku.

Zadužujemo se jeftinije nego ikad, turisti dolaze, ljudi troše jer nismo otok i na ekonomiju utječu i neke druge zakonitosti mimo traljave domaće politike.

Svi znamo da Hrvatska desetljećima nije puno napravila u uvođenju reda, posebno u pravosuđu i javnoj upravi. Neke su stvari posložene zahvaljujući internetu, neke su, poput zdravstva i obrazovanja, imale dobre temelje pa se još drže, no generalno je postignuće slabo.

Tisuću kilometara novih autocesta, koje je počela graditi Račanova Vlada i preuzele sve druge poslije nje, jedini su opipljiv proizvod i dobitak mlade države u četvrt stoljeća njezina postojanja. Koliko god da će one na kraju stajati, tim cestama barem dolaze turisti koji u ovoj zemlji ostavljaju svoju ušteđevinu. A znamo da uz kamate plaćamo i bojenje tunela, silne provizije i slijevanje novca u privatne džepove kao popratnu cijena domaćeg političkog kolorita.

Vanjske su okolnosti zadnjih godinu dana Hrvatskoj išle na ruku, no nijedna ozbiljna država ne smije računati s time da joj probleme rješavaju drugi ili da sudbinu veže uz to kakvo će vrijeme biti i jesu li možda u bližem ili daljem okruženju na vlasti gori od njih!  

>> Vlada produljuje mandat v. d. ravnatelja Siniši Kovačiću na čelu HRT-a

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije