Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.08.2016. u 08:43

Milanović je zadnji koji može označiti kraj priče o Udbi, ali prijetnjama HDZ-a došao je kraj

Možda pušemo i na hladno pa je jučerašnja retorika u Hrvatskom saboru, koja je dala naslutiti vraćanje ideoloških sukoba u središte političke pozornosti u predizbornoj kampanji, samo koincidencija, jer je jučer bila takva prigoda u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, pa se sučeljavanje glavnih aktera neće nastaviti u tom tonu. Odnosno, da je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković stvarno i mislio kad je rekao kako je okrenut budućnosti. Jer o tomu tko je započeo ideološke podjele u vrijeme Kukuriku koalicije i što je bio ključni okidač za njih postoje različite teze i ukidanje pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad komemoracijom u Bleiburgu samo je jedna od mogućih, a ima ih i koje ne idu u prilog HDZ-u. U svakom slučaju, s obzirom na to kako danas žive i oni koji su po mišljenju jednih započeli ideološke sukobe, kao i oni koji su im se po mišljenju drugih samo odazvali, tko je započeo, a tko nastavio te rasprave, baš i nije važno.

S druge strane, premda će mu mnogi građani, zasićeni pričama iz prošlosti jer im je svakodnevica opterećena egzistencijalnim problemima, dati za pravo, Zoran Milanović posljednji je među aktualnim političkim liderima koji može reći kako konačno moramo shvatiti da je priča o Udbi gotova. Kreiranjem i ustrajnim inzistiranjem na “lex Perković” Milanović je izgubio to pravo, a ni njegova stranka nema to pravo reći sve dok o SDP-u ovisi mogućnost uvida u povijesnu istinu o komunističkom režimu. Ako je priča o Udbi zaista gotova, kako tvrdi Milanović, zašto SDP onda formalno još drži ključeve arhiva!? Stoga je razumljivo kad ministar kulture Zlatko Hasanbegović, bilo kao povjesničar ili kao građanin koji traga za istinom, odgovara Milanoviću da priča o Udbi “nije završena, nego je tek započela”. Ali, nadajmo se da to nije izrekao i kao političku prijetnju.

Naslušali smo ih se od HDZ-a u proteklih 26 godina i rezultat vidimo. Takvim je pričama uistinu došao kraj!

>> 'Dosta je. Moramo konačno shvatiti da je priča o '41 i Udbi gotova'

Komentara 3

Avatar TAJSAM
TAJSAM
11:48 24.08.2016.

Bez te otrcane ideologije, Milanovićeva grupica ne može niti popiti kavu. Pa to su glavni huškači od onog dana sa Lex Perković te sa mi ili oni. Eto to je svo zlo. Bez toga bi Hrvatska bila nešto drugo. Pozdrav dobrim ljudima

ME
Merlin
17:10 24.08.2016.

doista, ima novinar pravo: pa ak je gotovo sa spikama o UDBAi nek milanović otvori SKH arhive. na koncu, nije to njegova privatna prćija. u tom kontekstu ima hasanbegović pravo, i kao ministar i kao povjesničar. on je priredio zakon o arhivima koji je trebao stupit na snagu poč. sljedeće godine. kako su izbore izgubili, sve si mislim, bogzna što će bit s tim zakonom, ide li to dalje ili će zoki ako, nedajbože, osvoji vlast opet sve zaštopati. siguran sam da hoće. pa već i samo zato nadam se da će popušit i ove izbore....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije