Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kuloari bruje

Istra dala ministra, hoće li Dalmacija dati šefa HTZ-a

Ratomir Ivičić
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/4
12.02.2016.
u 12:16

U igri su 3 imena, a aktualni direktor Ratomir Ivičić poručuje: Ne opterećujem se, radimo sve da ova godina bude još bolja od rekordne lanjske, neovisno o tome vodio ja Glavni HTZ-a ili ne!

Kolikogod glavnim akterima nije do razgovora na tu temu, turistički kuloari zadnjih dana živo raspravljaju hoće li novi ministar turizma na čelu Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice ostaviti starog direktora. Promjene su u zraku; ministar Anton Kliman ne krije da u nacionalnu promociju želi unijeti svježe vjetrove i više agilnosti, za koji tjedan članovima Turističkog vijeća HTZ-a istječe mandat i doći će novi ljudi, nad sezonom 2016. su i novi, specifični izazovi, a niti jedan novi ministar turizma još nije nastupio, a da to nije pratilo i pitanje hoće li u HTZ dovesti novog čovjeka.

Svojevremeno, recimo, ministar turizma u Sanaderovoj Vladi Damir Bajs nije dirao dugovječnog Niku Bulića na čelu HTZ-a, ali ga je već idući ministar, Veljko Ostojić, zamijenio novom osobom. Njegovim, pak, izborom nije bio zadovoljan slijedeći ministar turizma Darko Lorencin, pa je Glavni ured prije godinu i pol preuzeo aktualni direktor Ratomir Ivičić. Kakva mu je daljnja sudbina u HTZ-u još je neizvjesno.

- Ministar je rekao da je zadovoljan radom HTZ-a i kako od nas očekuje daljnje jačanje branda, snažniju promociju i dodatne dolaske, a samim time i veću turističku potrošnju. Bio je konkretan te nas je, među ostalim, pitao što možemo napraviti s dodatnih 30 milijuna kuna (HTZ iz državnog proračuna godišnje redovito dobiva oko 77 milijuna, op.a.) i zatražio da mu već za idući dan pripremimo prezentaciju s konkretnim mjerama i pokazateljima. Naravno, volio bi nastaviti voditi Glavni ured.

No, manje je bitno što ja želim, važno je ono što žele oni koji imaju pravo donositi odluke. Ne opterećujem se što će donijeti idući dani. Glavni ured sve radi s jednim ciljem, da ova godina bude još uspješnija od lanjske, rekordne, to je naša obaveza prema hrvatskoj državi i prema ljudima koji u njoj žive. Od našeg turizma izravno živi 17 posto građana, a neizravno utjecaj turizma osjeća praktički svaki treći i smatram da je najvažnije da turistički promet raste, neovisno o tome vodio ja Glavni HTZ-a ili ne.

Ministar Kliman, pak, ovu temu odmiče. Podsjeća da se mijenja sastav Turističkog vijeća i ne želi, kaže, prejudicirati. Spekulacije, dakako, ništa ne može zaustaviti i naveliko se priča da će budući direktor HTZ-a biti Dalmatinac, kako bi se izbalansirao utjecaj u vrhu turizma budući je ministar Istranin. Vrte se tri imena, dvojice Splićana i jednog Dalmatinca; Branka Grgića, savjetnika u splitskoj Lučkoj upravi i državnog tajnika za turizam u Bajsovo vrijeme, te direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joška Stelle. Navodni kandidat iz Dubrovnika Davorko Obuljen, višegodišnji direktor HTP Maestral i aktualni zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije, istini za volju, posljednjih se dana nešto rjeđe spominje... Kako bilo, otvorenih funkcija na kojima Kliman zasigurno želi vidjeti svoje ljude ima i u Ministarstvu turizma, pa nije isključeno da su neka od spomenutih imena kandidati i za ta mjesta. Ponajveće će iznenađenje u svakom slučaju biti ako na čelu HTZ-a ostane sadašnji direktor. 

>>Hrvatska treba biti među pet zemalja koje će ljudima padati na pamet kad pomisle na odmor

>>Ratomir Ivičić: Korejce učimo da je Hrvatska više od Zagreba i Dubrovnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije