Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.12.2016. u 16:15

Kada je to Franjo u Rusiji pohvalio Putina? Ondje papa i nije bio, no to za hibridni rat nije važno

“O strateškoj komunikaciji EU za borbu protiv propagande trećih strana” naslov je rezolucije koju je nedavno usvojio Europski parlament. Pod “trećim stranama” misli se na Rusiju, koja je odmah odgovorila da je ta rezolucija dokaz propadanja zapadne demokracije.

“Nadamo se da neće biti cenzure prema ruskim medijima”, poručila je Moskva Europi. Putinova Rusija drži lekcije Europi o demokraciji i novinskim slobodama? Došli smo do apsurda da iz Rusije, gdje novinare i ubijaju, upozoravaju na cenzorsku rezoluciju EU u kojoj se kao sredstva proruske propagande spominju ruska agencija Sputnik i ruska televizija RT.

Nalazimo se u propagandno-dezinformacijskom ratu. Takvo ratovanje nazvano je i hibridnim, a riječ je o vojnoj strategiji koja spaja konvencionalni, nepravilni i cyber rat. Taj se pojam prvi put spominje 2006. u sukobu Izraela i Hezbollaha, ali ako bi se mogao utvrditi neki datum početka hibridnog rata, onda je to vezano uz rusku aneksiju Krima 2014.

Prema rezoluciji/optužbi usvojenoj u Europarlamentu, Rusija financira i neke europske stranke koje se bore za raspad EU. No Moskva je posebno jaka u lansiranju informacija kojima se zbunjuje čitatelja u europskim zemljama i na koje nasjedaju mrzitelji kapitalizma, liberalizma i Amerike.

Za rusku agenciju Sputnik, koja objavljuje informacije na više jezika, pa i na srpskom (na latinici i ćirilici), pišu i neki talijanski novinari ljevičari kojima je i list Unità, glasilo bivšeg KP-a koje je osnovao komunistički čelnik Antonio Gramsci, desničarski.

Podsjetimo i da je prenio i anti-NATO i anti-EU stajališta hrvatskog parlamentarca Ivana Pernara. I u Hrvatskoj ima sajtova koji hvale Putina, a onda se to prenosi i na društvenim mrežama. Sajt Dalicom news&web ide i korak dalje pa piše: “Papa Franjo, koji je pod kontrolom crnoga pape Adolfa Nicolasa, uspio je za posjeta Rusiji diskretno poručiti da samo Putin može spasiti svijet od zločinaca koji su ga naumili uništiti.” Jedino se ne zna kada je papa Franjo bio u Rusiji, ali za hibridni rat to nije važno. 

>> Putin: Americi i Europi Rusija nudi prijateljstvo

Komentara 1

Avatar Rinzaj
Rinzaj
15:29 03.12.2016.

Valja samo napomenuti da je za tu rezoluciju-optužbu, koja je "usvojena" u EU parlamentu, glasovalo 304 parlamentaraca, da je protiv bilo 179 a da je 208 bilo suzdražano. Dakle, sve u svemu, apsolutna većina europskog parlamenta smatra da nije potrebno poduzimati mjere protiv 'ruske propagande'. To mora da je porazno za rusofobe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije