Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.02.2016. u 08:30

Diplomati drže da bi Vlada RH morala biti sposobna od prvog dana provoditi reforme

Tajne službe su nešto što zemlje članice EU drže strogo u nacionalnoj nadležnosti, ne u nadležnosti Unije, ali postoji kakva-takva suradnja i postoje određeni standardi, pa stoga euroatlantski diplomati ovih dana također promatraju što se događa u Hrvatskoj s pokušajem smjenjivanja šefa SOA-e Dragana Lozančića i napetostima pri imenovanju predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Čini se da ni njima nije jasno kako to da je u zemlji članici EU nakon imenovanja Vlade prioritet postalo smjenjivanje čelnog čovjeka tajne službe, a ne konkretne mjere za gospodarski oporavak, koje bi zaista trebale biti prioritet.

Diplomati iz zemalja koje su saveznice Hrvatske u EU i NATO-u smatraju da je Hrvatskoj potrebna vlada koja je spremna i sposobna od prvog dana provoditi reforme fokusirane na gospodarski oporavak, a ono što sada promatraju jednako im je nejasno kao i mnogim hrvatskim građanima. Hrvatska je zemlja članica EU i NATO-a u kojoj šef tajne službe danima ne silazi s naslovnica novina i s televizijskih ekrana a da nitko zapravo ne zna zašto. Ili barem nitko ne zna da je počinio neko kazneno djelo ili o kakva se točno pravila ogriješio.

Jedan izvor u Bruxellesu kaže kako do njega dolaze informacije da bi Vlada RH po odnosu prema medijima mogla biti slična novoj poljskoj vladi, koja je dovela Poljsku pod nadzor Komisije.

Možda je to pretjerivanje, ali to je jedna slika. U Francuskoj, Le Monde piše da imenovanje kontroverznih osoba za ministre kulture i branitelja može značiti da Hrvatska ima ultranacionalističku vladu sličnu onima u Mađarskoj i Poljskoj. Uz ta dva dojma, ne pomažu sada još i napetosti oko smjenjivanja šefa tajne službe i uskraćivanja zakonskog prava oporbi da nominira predsjednika saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost. Sve to u prvih par tjedana u kojima su svi hrvatski prijatelji u Europi i svijetu, jednako kao i sami hrvatski građani, očekivali ozbiljan početak Vladinih reformi, a ne ovo.

>>Da Orešković i ne potpiše smjenu, Lozančić nema budućnosti u SOA-i

>>'Ne znam ni jednu državu u kojoj bi šef obavještajne službe bila osoba s nekoliko državljanstava'

Komentara 3

NO
Nolte
12:42 09.02.2016.

Uvijek je lakse brinuti tudju brigu i baviti se tudjim, a ne svojim poslom. Niti obaveze niti odgovornosti. Medjutim, tko ce obaviti nas posao?

Avatar abakus
abakus
12:52 09.02.2016.

Koji stranci se to pitaju tj. imena molimo ako želite da čitatelji povjeruju ovom članku koji je samo još jedan od niza onih kojima mediji napadaju novu vladu. Ovih neprovjerljivih rekla-kazala mislim da bi bilo dosta. Čak i da to jest istina, što to nama znači, zašto bi nam uopće IŠTA značilo i tko jamči da ti stranci znaju što se zaista kod nas zbiva i da njihova "informiranost" ne dolazi samo iz jednog svjetonazorskog i političkog izvora ili da nisu i sami ideološki i politički obojeni, kao što je to nedavno sa Zuroffom bilo...?

DU
Deleted user
08:53 10.02.2016.

SOA mora biti u prvom planu kako bi oni koji žive od prodaje magle mogli doći u prvi plan. Kako se ne razumiju u gospodarstvo, a razumiju u spletkarenje, trebaju im ovakve afere. Kada su vidjeli da os lažiranja izbora nema ništa, okrenuli su se ovom pitanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije