Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.12.2016. u 14:35

Neće, naravno, RH uvoditi red u BiH, no apelira na BiH institucije da si više ne lažemo

U službenim dokumentima hrvatskih sigurnosno-obavještajnih službi stoji da glavna potencijalna opasnost za sigurnost Hrvatske dolazi iz BiH. I to jest činjenica. I kada netko iz samog državnog vrha, kako to ovih dana čini predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, otvoreno cilja na ugrozu zbog jačanja radikalnog islamizma u BiH, to ne čini napamet. Niti zato što se RH bavi s BiH iz “kolonijalnih” poriva. Hrvatsku itekako zabrinjava situacija u BiH i stoga puše i na hladno.

Briga je tu dvostruka jer s BiH dijelimo granicu od 1000 km i jer dio hrvatskog naroda tamo živi. Hrvatska ne želi izazivati diplomatske probleme s bošnjačkim vodstvom, niti drugim vodstvima u BiH, no predsjednica ovdje tvrdo i oštro, a tako će i nastaviti, ističe kako nakon dugo vremena Hrvatska planira prema BiH provoditi “najzdraviju” politiku, a glavni je cilj – očuvanje BiH i očuvanje kakve-takve stabilnosti te države. Jer, destabilizacija u BiH ugrozila bi i RH i zaprijetila njezinom destabilizacijom. Stoga hrvatski državni vrh drži da je važno upozoriti na pravo i realno stanje u BiH. Zato predsjednica sada oštro zamjera i “međunarodnim faktorima koji se, isključivo zbog svog konformizma, ne namjeravaju nositi s problemima u BiH”.

I u Sarajevu žmire na stvarne brojke i probleme. Tako sada kažu da očekuju da će se u BiH s ratišta u Siriji i Iraku vratiti 90-ak boraca, koje će onda oni nadzirati. I ne vide u tome veliku dramatiku. Procjene relevantnih službi, ne svježe, nego s kraja 2015., kažu da je na tim ratištima bilo oko 330 građana BiH. Istodobno brojka boraca “sa Zapadnog Balkana” na tim ratištima neslužbeno iznosi oko 1200. Dakle, podaci o kojima govori naša predsjednica točniji su od onih koje iznosi službeno Sarajevo. Hrvatska ne želi zažmiriti na taj problem pa će i dalje gledati da nas ne zahvati val moguće destabilizacije iz BiH.

Neće, naravno, RH uvoditi red u BiH, no apelira da to institucije BiH naprave same. Neslužbena poruka iz Zagreba bi, dakle, bila – nećemo si (više) lagati.     

>> Izetbegović kritizirao Grabar-Kitarović i zaključio: U Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam

>> Bosanskohercegovački dužnosnik: Izjava Grabar-Kitarović ozbiljno zabrinjava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije