Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.10.2016. u 07:22

Zapravo, Bosnom i Hercegovinom su znali vladati samo dva Josipa, car Franjo Josip i Josip Broz Tito. Nešto od toga doduše, znali su i Hamdija Pozderac, Džemal Bijedić i Branko Mikulić

Bosna i Hercegovina je apsurdna zemlja. U njoj je čak i najtragičniji apsurd da su u Srebrenici pobijedili Srbi. U gradu iz kojega su protjerali i pobili ljude, sada su gospodari. Sličan se apsurd već dogodio u cijeloj Bosni. Primjerice, iz Bosanske Posavine su protjerani Hrvati i Muslimani. Zapravo, iz te cijele srpske političke tvorevine koju bi Milorad Dodik i društvo bili spremni braniti čak i novim ratom. Uzrok apsurdnosti je u samom Daytonskom sporazumu. Svjetske velesile dodijelile su Srbima polovicu Bosne koju su oni prije toga ratom i zločinom prisvojili.

Zašto su Srbi nagrađeni polovicom BiH?! Kao da su to dobili za neku zagonetnu uslugu. Kada su Hrvati već bili iznad Banje Luke, te iste velesile naredile su da se hrvatski vojnici vrate natrag!?! Da su Hrvati tada osvojili Banju Luku, niti bi bilo današnje RS niti bi u Bosni i Hercegovini bili mogući najnoviji apsurdi. Kao što se i inače događa na malo prostora, ljudi postaju nervozni, nemirni i agresivni. Tako se dogodilo i s Hrvatima i Muslimanima. Stjerani u pola države, gdje je tijesno i jednima i drugima. Zato i ne čude izborni incidenti koji su se dogodili između Hrvata i Bošnjaka u Stocu, gdje su Bošnjaci napali Hrvate. Da nije bilo Daytona, BiH bi nalikovala na običnu istočnoeuropsku zemlju. Koga god svjetska zajednica pošalje u BiH, većina ih se pokaže da zapravo i ne zna gdje je došla. Bosna je za njih još uvijek zemlja iz davnih i stereotipnih priča. Zapravo, Bosnom i Hercegovinom su znali vladati samo dva Josipa, car Franjo Josip i Josip Broz Tito. Nešto od toga doduše, znali su i Hamdija Pozderac, Džemal Bijedić i Branko Mikulić.

Osim njih, tijekom godina postojanja, ni Bosna ni Hercegovina nisu pokazale da imaju političare koji bi znali upravljati današnjom BiH. Nije to ni lako jer se preko BiH prelamaju američki i ruski geopolitički interesi. Amerikancima je izgleda najvažnije da BiH ne postane islamskom političkom enklavom muslimanskih ekstremista. Uloga Hrvatske u europskom pozicioniranju BiH ne bi smjela biti sporednom. Kao i njezino zauzimanje za prava Hrvata u BiH. Hrvatska, kao potpisnica apsurdnoga Daytonskog sporazuma ima i pravo i dužnost brinuti se o tamošnjim Hrvatima. Iz toga sporazuma potječe i većina apsurdnih političkih i ustavnih prava. Tamo se često ne zna tko je za što odgovoran. Osim toga, u BiH je više kantona nego što bi bilo u tri Švicarske. Još je veći apsurd nemogućnost lokalnih izbora u Mostaru. Ipak, to su samo unutarnji politički problemi BiH. Veći bi problemi mogli biti nametnuti izvana, kao što je rusko strateško napredovanje prema EU. Rusi su u ime toga već kupili bosanskobrodsku rafineriju. O tome bi Hrvatska i te kako trebala voditi računa. A još više o položaju Hrvata unutar Federacije. Jer to su jedini preostali Hrvati u politički apsurdnoj BiH.

>> Dodik nakon referenduma izbornim tsunamijem pomeo oporbu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije