Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.09.2016. u 18:46

Iako će HDZ Vladu sastaviti s Mostom, i bez Mosta bi u Saboru mogli imati 76 zastupnika...

Konzultacije na Pantovčaku pokazale su dvije konstante; predsjednica status mandatara neće dodijeliti bez 76 potpisa zastupnika, a HDZ će potpise Mosta i manjinaca, s kojima vode pregovore, dobiti kada ti pregovori budu zaključeni, a Vlada dogovorena.

Krešo Beljak i jučer je uspio unijeti pomutnju svojom izjavom, koju je opet objašnjavao, pa je tako lansirao dezinformaciju da bi predsjednica mogla Andreju Plenkoviću dati mandat za formiranje Vlade i bez 76 ruku. Od toga ništa, ali barem je Beljak uspio objasniti da će HDZ-u dati pet HSS-ovih potpisa jedino ako ti mandati ne budu presudni za sastavljanje nove vlasti.

Za razliku od prošlogodišnjih, ove konzultacije prolaze u dosadnjikavom tonu jer je HDZ jedina opcija koja, sukladno broju mandata, može sastaviti Vladu. Prilično je jasno da će se Most dogovoriti s HDZ-om jer je druga opcija da budu u oporbi, a sada će sve ovisiti o pregovaračkim vještinama obiju strana, koliko će dogovorom biti zadovoljan Most, a koliko HDZ.

Iako je i Most uspio povećati svoj Klub zastupnika s prebjegom iz Živog zida, izgleda da je i Milan Bandić uspio upecati jednog HSU-ovca koji će biti dio njegova kluba, a jasno je da će zastupnici koalicije Milana Bandića i Reformista podržati u konačnici Vladu HDZ-a i Mosta.

To znači da bi HDZ na svojoj strani mogao imati još jednog zastupnika, a moguće je da HDZ podrže i dva zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku koji su na izbore izašli u koaliciji sa Živim zidom.

Sve su to otvorene opcije koje bi mogle oslabiti poziciju Mosta u pregovorima jer, iako će HDZ Vladu dogovarati s Mostom a podrška ostalih je dobrodošla, u Mostu ipak moraju biti svjesni da bi HDZ u Saboru i bez 14 Mostovih ruku mogao imati 76 mandata potrebnih za donošenje odluka. U HDZ-u upravo pucaju na što širu podršku i ona bi mogla dobro premašiti 83 zastupnika, što je zbroj HDZ – Most – manjinci.

Dobro će to biti za stabilnost Vlade, ali HDZ bi se s jakom podrškom mogao i previše osiliti.     

>> Plenković je spreman ponuditi Petrovu mjesto prvog potpredsjednika Vlade?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije