Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2017. u 09:48

Kako je Plenkoviću i njegovu užem stranačkom vrhu očito primarno da ne ispadne monarh, moglo bi mu se početi događati da postane anarh

U hrvatskim političkim strankama svašta se događalo, ali nikad nešto ovakvo kao sada u HDZ-u pred lokalne izbore u Zagrebu. Da član najužeg vrha stranke Zlatko Hasanbegović de facto, premda to neće priznati, javno podupire suparničku izbornu listu.

Kaže da neće sudjelovati na izborima, no on to čini svakom svojom izjavom i potvrđuje da je Bruna Esih njegov politički i svjetonazorski izbor. I ne propušta priliku svaki put pecnuti ili svog stranačkog šefa Andreja Plenkovića ili stranačkog kandidata Dragu Prgometa, ili obojicu zajedno. Da bi stvar bila još čudnija, iz vrha stranke pokazuju jasnu namjeru da će Hasanbegoviću to i dalje dopuštati, a izravno upitan za komentar, Prgomet je iznio u dlaku iste riječi poput Hasanbegovića, da su vremena kažnjavanja i izbacivanja iz HDZ-a iza nas.

Prgomet je zauzeo poziciju novovjekog Voltairea i parafrazirano kaže da “iako se ne slažem s Hasanbegovićevim mišljenjem, branio bih do smrti njegovo pravo da ga iznosi”. No, ono što ovdje izgleda kao vrhunac stranačke demokracije i tolerancije, ustvari je shizofrena pozicija s elementima anarhije. Jer, nikada se nije dogodilo, a i nije normalno, da ljudi iz vrha stranke ne podržavaju listu svoje stranke na izborima, a da se istodobno u vrhu stranke svi prave kao da se ništa ne događa i da je to tek pitanje demokracije, ne i osnovnog reda i pravila ponašanja u jednoj stranačkoj organizaciji.

Kada bi se nastavio tetošiti ovakav pristup, onda je moguće da za par dana istupi neki drugi član predsjedništva HDZ-a i javno podupre primjerice Mrak-Taritaš, pa onda istupi sljedeći i umjesto Prgometa podupre Milana Bandića. A onda, osokoljen, idući član predsjedništva kaže da mu je svjetonazorski najbliža Sandra Švaljek.

Ovo karikiranje dobro oslikava apsurdnost političke situacije unutar HDZ-a. Pri tome Hasanbegović nije kriv jer su krivi oni koji su mu dopustili da se izbori za takvu čudnu i povlaštenu poziciju. I manje je tu važno što je u tu poziciju došao jer se Plenković možda ne osjeća dovoljno jak da učini ono što bi prije njega učinio svaki predsjednik HDZ-a – poslao ga pred sud časti.

Naravno, Plenković zasad, a vjerojatno će na tome i ostati, ne intervenira, jer da krene odstreliti Hasanbegovića, od njega bi učinio instant-žrtvu i vjerojatno time samo pogoršao poziciju Prgometu kojega je sam postavio. Hasanbegović ovdje nije nevin, nego ipak kriv, zato što se pravi kao da nitko ne shvaća da svako njegovo pojavljivanje kao pratitelja Brune Esih na bilo kojem javnom događaju i odgovaranje na pitanje svakom novinaru o njoj, predstavlja izravnu izbornu potporu protivničkoj listi i šamar njegovoj stranci. Nije kriv, jedino ako smo ovdje nešto propustili, pa je Plenković u tišini već legalizirao stranačke frakcije.

Kako je Plenkoviću i njegovu užem stranačkom vrhu ovdje očito primarno da ne ispadne monarh, moglo bi mu se početi događati da postane anarh. Jer svaki će teoretičar politike iz ove situacije zaključiti da je ona neizdrživa i da zbunjuje ne samo članove HDZ-a, nego i njima sklone birače. Da se cijela ova situacija usložnjava dokaz je i otvorena podrška listi B. Esih od čovjeka koji, istina, nema više visoku funkciju u HDZ-u, ali ima ugled, a to je veteran Andrija Hebrang.

Na Prgometovoj se strani, pak, pojavljuje general Damir Krstičević u očitoj namjeri da svojom domoljubnom karizmom podupre Prgometa i biračima poruči za koga da glasaju.

Posljedica takvog nečinjenja je i to da je već na djelu i utrka oko toga tko je tu plagijator, jer kad Prgomet vikne “ja sam HDZ”, dobije odgovor Hasanbegovića i Esih, koja i nije u HDZ-u, da su oni “izvorni HDZ”!? Kako bilo, ovo je izdanje HDZ-a kakvoga još nikada nismo gledali.     

>> Plenkoviću nije problem Esih nego mreža HDZ-Bandić

Komentara 2

Avatar TAJSAM
TAJSAM
21:18 26.03.2017.

Prvo nek poštovana Anka Mrak Taritaš objasni zašto je isplatila puste novce koje graniče sa ludilom a koje su isplačene u Gunji za obnovu. Dakle toliku pljačku je zaista nemoguče opravdati a vjerujem da je Zagreb sljedeči po rasporedu. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije