Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.05.2016. u 12:14

Most i HDZ, a onda i birači, trebaju SDP za rušenje Karamarka i Vlade, a onda i za novog mandatara i za izbore

Prilično je očigledno da se ovaj politički rašomon ipak ne može razriješiti, a da ne bude očerupanih na sve strane. Unatoč utemeljenom racionalizmu Milijana Brkića koji polazi od elementarnih karijerističkih pitanja koja će si prije svih svaki zastupnik Mosta morati osobno postaviti pri odlučivanju o davanju (ne)povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade. I, premda je HDZ-u s obzirom na sve okolnosti afere s Tomislavom Karamarkom sada najmanje do novih izbora na kojima bi izgledno ovaj put pobijedio SDP s ionako, nakon ovog iskustva i bude li uopće potrebe za tim, vjerojatno puno jačim pregovaračkim potencijalom pri sastavljanju Vlade.

No, lavina koju je pokrenulo propitivanje interesne povezanosti šefa HDZ-a s MOL-om, a još više njegova neprimjerena napadačka reakcija (umjesto da je odmah kao otvorena knjiga stao pred javnost), odvela je Most i HDZ na politički “put u pakao”, što se sada u atmosferi političkih iracionalnosti čini prilično izglednom, ako ne i neizbježnom opcijom. Taj simbolični put popločan je SDP-ovim pločicama, ali nije im ga izgradio tim Zorana Milanovića već su se vladajući sami doveli u situaciju iz koje se ne mogu izvući bez formalne potpore SDP-a.

Zastupnici Mosta jedino glasovanjem za prijedlog SDP-a mogu izbaciti Tomislava Karamarka iz Vlade. Potom i HDZ za rušenje takve Vlade i raspuštanje Sabora treba podršku SDP-a, na što dakako mogu računati. S tim da, odluči li se HDZ za nove izbore, sa SDP-om – jer bez njih nema dvotrećinske većine, a bez ostalih mogu – morat će izabrati ustavne suce.

Bez kvoruma na Ustavnom sudu, a to znači bez izbora barem jednog ustavnog suca (iako, zašto ih ne izabrati svih deset po svomu), nema tko proglasiti izbore ustavnopravno valjanima... No, SDP i dio Mosta mogu i spriječiti nove izbore u pregovorima o novom mandataru. Već sljedeći tjedan, kad se očekivalo predlaganje kandidata za Ustavni sud, vidjet će se koliko je kome stalo do izbora na kojima bi i birači mogli većinski birati SDP.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije