Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.12.2016. u 10:10

Bio bi to verbalni gaf ni po čemu posebnog, tek bezličnog državnog činovnika da nije riječ o ekspertu koji bi trebao sudjelovati u kreiranju boljeg obrazovanja

Zacijelo je bilo bolno prizemljenje premijera Plenkovića na putu iz Berlina, gdje je s kancelarkom Merkel pokušao odigrati protutežu beogradskom susretu Vučića i Sergeja Lavrova, kada je svoje medijske eksperte na ulasku u Zagreb priupitao: a što sam propustio?

Nedvojbeno, gruba je bila realnost povratka u balkansku kaljužu iz koje nikako da i nas i sebe iskoprca, pa se i njemu, uljuđenom europejcu, barem onako u bradu zacijelo omakla kakva psovka kada su ga izvijestili da je u njegovoj odsutnosti drugi čovjek Ministarstva obrazovanja, državni tajnik Matko Glunčić, propisno osramotio i njega i njegovu Vladu i sav civiliziran svijet kojeg se upiremo biti dio.

U eteru N1 televizije, prenijeli su mu, čovjek je krivnju za loše rezultate hrvatskih učenika na PISA istraživanju, a prema zapovjednom lancu i svoju vlastitu, pokušao svaliti na djecu, pa još i niže od toga, na najranjivije među ranjivima.

“U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Evo, kod nas su u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine”, izgovorio je državni tajnik i ostao živ, pa pritom uvrijedio te uistinu posebne roditelje djece s posebnim potrebama koji su od svojih malih bića uz nezamisliva odricanja učinili po mnogočemu posebnu djecu, ali ne na način na koji to vidi Matko Glunčić.

Uvrijedio je usput i roditelje iz korpusa nacionalnih manjina, pretpostavlja se, Rome, koji su svojoj ništa manje posebnoj djeci namijenili neki bolji usud od onoga što im obično donese prosjačenje i bosonoga skitnja, kojima Glunčić i slični nisu ama baš ničim omogućili da, u svojoj muci, ostvaruju vrhunske rezultate kao i većinska, zdrava i čista Glunčićeva hrvatska djeca.

Sramotnom izjavom uvrijedio je i svaku zdravomisleću osobu koja se gnuša pomisli na diskriminaciju djeteta, evo baš na 70. godišnjicu UNICEF-a, kada je u istoj prigodi u Zagrebu otvoren Muzej realnosti koji potresnim prizorima slika svu bijedu u kojoj žive milijuni djece, demaskirajući svijet iluzija u kojem zarobljeni žive Glunčić i njegova klika.

K tome, državni tajnik demonstrirao je elementarno neznanje o resoru kojim upravlja. Osim što su djeca s posebnim potrebama i manjine bili isključeni iz postupka, naime, nikad nitko u zemljama sudionicama nije spominjao da bi se na testiranje slali samo bolji đaci jer je svima cilj dobiti što objektivnije rezultate, ne i Glunčiću.

U konačnici, bio bi to verbalni gaf ni po čemu posebnog, tek bezličnog državnog činovnika da nije riječ o jednom od ljudi koji je zaustavio kurikularnu reformu da bi ponudio bolju, ekspertu koji bi trebao sudjelovati u kreiranju boljeg školstva, podržati stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta, predvodniku sustava koji treba gušiti svaku primisao na diskriminaciju.

Stoga, njegova neiskrena isprika napisana iz uzdrmane ali još uvijek sačuvane fotelje nije dovoljna. Njegov povratak u ni po čemu posebnu običnost bila bi prva kvalitetna mjera za oporavak školstva i jedini ispravni potez premijera.     

>> SDP i predstavnici manjina napustili sjednicu jer na dnevni red nije uvrštena izjava Glunčića

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar mdoresic
mdoresic
09:42 17.12.2016.

Ajme histerije! Što li je to rekao dr. Glunčić? Tko provodi segregaciju? Dr. Glunčić ili voditelji PISA testova? Dr. Glunčić je teorijski fizičar, dakle znanstvenik, čovjek koji je pomnom analizom 'rasturio' Jokićevu papazjaniju od CKR-a, čistu prepisivačinu postojećih nastavnih sadržajaa u tablice ishoda i razina! O čemu vi to gospođo novinarko Rašović pišete? Nebo otvori se!!!!

Avatar mdoresic
mdoresic
12:37 17.12.2016.

Sličan problem postoji i u drugim državama. To je u Njemačkoj, već godinama problem i o tome se otvoreno govori i nitko nikoga nije napao da je nacionalist i rasist. Pogledajte tjednik FOCUS koji pripada vodećim njemačkim medijima. Naslov članka: ''Djevojčice i migranti su pogoršali njemački rezultat.'' Adresa: www.focus.de/pisa/luft-nach-oben-pisa-ergebnisse-fuenftel-deutscher-schueler-mit-alltagsproblemen-ueberfordert_id_3736397.html

DU
Deleted user
10:57 14.12.2016.

Neće se dogoditi. Da je u Glunčića samo zrnce morala i shvaćanja odgovornosti za javno izgovorenu riječ, neljudske riječi ne bi ni izašle iz njegovih usta. Ništa bolji nije ni Plenković ako trenutačno ne razriješi funkcije čovjeka koji je osramotio Hrvatsku. Nažalost, malo je vjerojatno da će to učiniti jer razriješio nije niti Glunčićevog šefa iako je pregršt dokaza koji govore o moralnom i stručnom profilu ministra koji se nonšalantno zakitio tuđim perjem i koji ustrajava na tome kako ništa nije zgriješio i ne daje zbog toga ostavku koja je uobičajena u civiliziranom svijetu. Ostavljajući ih obojicu na funkcijama, Plenković svjesno štiti nemoral i nestručnost zbog čega nije zaslužio pravo da se u nastavku više naziva demokratom i europejcem. Svrstao se na moralnu razinu onih koje štiti i podržava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije