Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.07.2016. u 08:25

Akrapovu knjigu treba dostaviti Vatikanu da bi se razriješile dvojbe SPC-a o Stepincu

Knjiga „Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i OZN-e“ dr. Gordana Akrapa, koja se temelji na dosad neobjavljenoj i neistraženoj dokumentaciji Hrvatskog državnog arhiva, dolazi u pravi trenutak.

Naime, u vrijeme kada se kardinalu Stepincu (ponovno) nastoji imputirati da je kolaborirao s ustaškim i nacističkim režimom, a što je zakočilo i njegovu kanonizaciju, u javnost izlaze dokumenti koji opovrgavaju te teze iz kojih je bjelodano da je kardinal Stepinac jednako bio žrtvom i nacističkog, tj. ustaškog režima, kao i kasnije komunističkog.

Gestapu je kardinal Stepinac odmah bio na meti jer su ga u duhu totalitarne nacionalsocijalističke ideologije prepoznali kao kršćanskog čovjekoljupca i ne samo da su ga pomno pratili i slali svoje izvještaje najodgovornijima u Reichu nego su planirali i kako ga eventualno likvidirati. Istu metodologiju preuzela je kasnije ustaška vlast na čelu s Antom Pavelićem, koji je Stepinca tolerirao samo zbog straha od nezadovoljstva nacije, koja je bila privržena Katoličkoj crkvi.

Iz objavljenih dokumenata vidi se ne samo da se Stepinac aktivno opirao Pavelićevu režimu nego da je ustaška vlast na njega bjesnjela zbog spašavanja Srba i Židova.

Sva ta obavještajna dokumentacija bila je kasnije dostupna komunističkim vlastima, koje su znale za Stepinčeve akcije spašavanja Srba i Židova, ali je komunisti nisu dali njegovoj obrani, a kasnije su je velikim dijelom i uništili. Jer su i komunisti htjeli Stepinca eliminirati.

Akrapovu knjigu „Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i OZN-e“ obvezno se mora dostaviti Vatikanu i članovima mješovite komisije Katoličke crkve i SPC-a, koju je osnovao papa Franjo, kako bi se razriješile dileme koje pravoslavci imaju o kardinalu Stepincu. Jer, riječ je o ozbiljnoj dokumentaciji, u koju javnost dosad nije imala uvida i koja bi onima koji sumnjaju u Stepinčevo držanje tijekom rata mogla baciti sasvim novo svjetlo. Ako im je do istine, dakako. 

>>Dugo skrivani dokumenti o kardinalu Stepincu. Gestapo: On je vođa i pomaže Židovima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije