Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.06.2016. u 22:00

Danas, nakon niza bombaških napada na civile diljem Turske, sasvim je jasno da će Erdogan u sjećanjima svojih sunarodnjaka ostati upamćen kao predsjednik koji se posvađao sa svim prijateljima, koji je opasno koketirao s islamistima i koji je zemlji donio nezapamćenu nesigurnost

Prije nešto više od pet godina, uoči Arapskog proljeća, da ste pitali po čemu će biti upamćena Erdoganova era, većina bi vam rekla – po procvatu turske ekonomije. Godinu dana kasnije, kada je bilo jasno da se Turska odriče sekularizma i koketira s islamizmom, mnogi bi rekli da će Erdogana pamtiti kao ubojicu Atatürkove republike.

Još godinu kasnije, nakon krvavog gušenja pobune na trgu Taksim gdje su mahom prosvjedovali mladi i obrazovani, činilo se da ćemo se Erdogana sjećati kao vođe koji je podijelio tursko stanovništvo. No prije dvije godine, kada je na pomolu bio dogovor s Kurdima, mirisalo je da će Erdogan postati lider koji je tu 15-milijunsku nezadovoljnu manjinu konačno integrirao u tursko društvo. Prije godinu dana, kada se uselio u palaču s tisuću soba, gotovo smo bili sigurni da ćemo ga pamtiti kao modernog turskog sultana.

No danas, nakon niza bombaških napada na civile diljem Turske, sasvim je jasno da će Erdogan u sjećanjima svojih sunarodnjaka ostati upamćen kao predsjednik koji se posvađao sa svim prijateljima, koji je opasno koketirao s islamistima i koji je zemlji donio nezapamćenu nesigurnost. Još pamtimo slike turske vojske kako mirno promatra krvavi pir ISIL-a u Kobaneu, kurdskom gradiću u Siriji na samoj granici s Turskom. Da je tada Erdogan pokrenuo tenkove, mogao je nanijeti teške udarce ISIL-u i spasiti stotine nedužnih života.

Međutim, on se tada kockao i računao da mu je važnije da pokleknu Kurdi, čak i pod cijenu uspona najzlokobnijih koljača koje moderna civilizacija pamti. Prevario se, Kurdi su pobijedili, a koljači su se sada okrenuli protiv njegove zemlje. I udarili na aerodrom koji se zove Atatürk. Simbolično – dok Erdogan udara po Atatürkovoj republici, ISIL udara po Atatürkovu aerodromu. I usput uništava Erdoganove snove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije